CIOLOŞ CĂTRE STUDENŢII DE LA UMF CLUJ: "Atunci când veţi profesa, să recâştigaţi încrederea în sistemul de sănătate"

Diana Mihu
Ziarul BURSA #Politică / 3 octombrie 2016

Dacian Cioloş

Dacian Cioloş

Actualizare 13:12 Cioloş: "Sănătatea are o problemă sistemică, trebuie spitale noi, inclusiv prin parteneriate public-privat"

Premierul Dacian Cioloş a declarat, astăzi la Cluj, că medicina din România are o

problemă sistemică şi că aceasta trebuie abordată frontal, prin construcţia de unităţi medicale noi, inclusiv prin parteneriate de tipul public-privat.

"Dincolo de resursele umane, am identificat şi suntem conştienţi de faptul că avem o problemă de infrastructură în sistemul de sănătate, care, la fel, trebuie abordată frontal. Chiar şi problema infecţiilor nosocomiale, dincolo de chestiuni legate de regulamente, de proceduri, de practici în spitale şi în unităţile de sănătate publică, trebuie să recunoaştem că avem în primul rând o problemă sistemică, o problemă de infrastructură, care, dacă nu e abordată frontal, nu vom putea rezolva nici această problemă şi nici alte probleme cu care ne confruntăm. Avem nevoie nu doar de a moderniza anumite spitale, ci şi de a reconstrui anumite spitale, lucru care nu s-a mai întâmplat de decenii în România. Am încercat să peticim ceea ce aveam cu resursele limitate, fără o abordare strategică", a spus Dacian Cioloş, potrivit unor surse din presă.

El a precizat că în sistemul medical e nevoie de investiţii, de bugete şi alocări multianuale, precum şi de atragerea investiţiilor private.

"Ne propunem să venim cu o abordare strategică, cu o strategie şi cu criterii de alocare a investiţiilor şi cu o abordare multianuală a acestor investiţii. (...) Intenţionăm să folosim, sper cu succes de data asta, pentru prima dată, sistemul de finanţare public-privat, pentru a veni cu investiţii noi în spitale. (...) Sperăm ca prin acest sistem să reuşim în anii care vin să stimulăm cât mai multe construcţii noi de spitale, nu numai în oraşele mari, ci şi în oraşele mai mici", a completat Dacian Cioloş.

El a subliniat faptul că parteneriatele de tipul public-privat nu înseamnă privatizarea sistemului medical, ci găsirea de soluţii financiare strict pentru construcţia şi administrarea clădirilor.

(L.B.)

---------

Actualizare 13:10 Cioloş: "E un paradox că avem o şcoală medicală de elită, dar un sistem de sănătate deficitar"

Premierul Dacian Cioloş a calificat drept paradoxal faptul că în România sunt şcoli medicale foarte bune, cum este şi cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj, iar pe de altă parte sistemul de sănătate publică e unul deficitar.

"Este probabil un paradox căruia va trebui să-i găsim noi răspunsul şi rezolvarea în anii care vin, faptul că în domeniul sănătăţii, în medicină avem şcoli universitare de elită în Europa şi în lume, însă în sistemul de sănătate publică avem încă multe nemulţumiri şi multe lucruri pe care trebuie să le corectăm. Şi cred că trebuie să pornim de aici: orice problemă dacă ea nu e recunoscută în primul rând şi identificată foarte clar, ea nu poate să fie rezolvată. Cred că şi din acest punct de vedere avem un efort de făcut şi cei care lucrează în sistemul de sănătate publică şi cei care avem o responsabilitate directă sau indirectă vizavi de acesta să recunoaştem problemele, problemele structurale, problemele de funcţionare. Să recunoaştem că ele există, să le identificăm în mod clar, să le aducem la lumină şi apoi să vedem, în măsura posibilităţilor societăţii noastre de a susţine rezolvarea lor, să le găsim soluţii în timp. Şi din acest motiv, sănătatea şi educaţia le-am stabilit şi noi în acest scurt mandat de un an ca priorităţi, fără pretenţia de a dori să rezolvăm toate problemele, dar cel puţin să avem onestitatea şi curajul de a scoate la lumină problemele pe care trebuie să le rezolvăm şi încet încet să putem să ne propunem şi soluţii", a spus Dacian Cioloş, la deschiderea anului universitar la UMF Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca, potrivit unor surse din presă.

El a mai precizat că e nevoie să ne recâştigăm încrederea în sistemul de sănătate din România.

"Înainte de vorbi de resurse alocate sănătăţii, sunteţi conştienţi că avem nevoie în primul rând să găsim acele resurse care să ne motiveze să mergem mai departe şi să ne responsabilizeze în modul în care privim şi în modul în care tratăm sistemul de sănătate. Aici, dvs ca studenţi, ca viitori medici, aveţi un rol esenţial. (...) Aşteptăm şi de la dvs ca în momentul în care veţi ajunge să profesaţi, să fiţi în măsură, prin contribuţia pe care o veţi aduce, să recâştigaţi şi să recâştigăm încrederea în sistemul de sănătate", a menţionat Dacian Cioloş.

(L.B.)

--------

Actualizare 13:00 Cioloş a anunţat că ministrul Sănătăţii va prezenta o strategie prin care medicii să fie atraşi şi în mediul rural

Premierul Dacian Cioloş a anunţat, astăzi, la Cluj, că ministrul Sănătăţii urmează să prezinte o strategie de resurse umane care să prevadă, printre altele, şi facilităţi pentru medicii care îşi vor începe activitatea în mediul rural.

"Când am preluat guvernarea, am constatat că la nivel naţional nu aveam o abordare strategică a resurselor umane în acest domeniu (al sănătăţii), e un obiectiv pe care ni l-am asumat şi ministrul Sănătăţii şi-a propus ca, până în a doua jumătate a lunii octombrie, să vină cu o strategie a resurselor umane, astfel încât să putem vedea pe termen mediu, pe termen lung, de ce reînnoiri avem nevoie în sistem, de a completa găurile din sistem şi cum putem asigura acest lucru prin diferite măsuri pe care să le luăm. (...) Ne gândim la soluţii care să meargă dincolo de sistemul de salarizare şi alte tipuri de facilităţi, pentru a-i încuraja pe cei care consideră că este o provocare să înceapă cariera în mediul rural, pentru a dărui o parte din timp şi din cariera profesională şi celor care locuiesc în mediul rural", a declarat Dacian Cioloş, potrivit unor surse din presă.

El a precizat că, în aceeaşi direcţie, Guvernul şi Ministerul Sănătăţii caută soluţii şi pentru plata gărzilor rezidenţilor de anul I şi II, precum şi alte măsuri care să atragă medicii şi în zone mai puţin incitante din punct de vedere profesional, cum sunt spitalele din oraşe mai mici sau din mediul rural.

(L.B.)

--------

Premierul Dacian Cioloş le-a transmis studenţilor Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj că aşteaptă de la ei ca, atunci când vor profesa, să recâştige încrederea în sistemul de sănătate.

"Aşteptăm şi de la dvs. ca, în momentul în care veţi ajunge să profesaţi, să fiţi în măsură, prin contribuţia pe care o veţi aduce, să recâştigaţi şi să recâştigăm împreună încrederea în sistemul de sănătate. Şi asta presupune în primul rând onestitate, presupune verticalitate, presupune curajul de a spune lucrurilor pe nume", a afirmat Cioloş astăzi, în discursul rostit cu ocazia începerii noului an universitar la UMF Cluj, potrivit unor surse din presă.

Premierul a mai precizat că trebuie spuse atât lucrurile bune care s-au făcut în sistemul sanitar dar şi problemele care există în sănătate.

"Cred că nu trebuie lăsată presiunea publică să umbrească lucrurile bune care se fac în sistemul medical şi de sănătate din România şi să nu fiţi împinşi sau să fiţi în situaţia de a trebui să plecaţi din ţară pentru a spune că în sistemul medical din România se formează oameni performanţi, oameni care ştiu să îşi facă treaba foarte bine, dar, în acelaşi timp, să ştim împreună să identificăm atunci când sunt probleme, să avem curajul să vorbim despre ele şi împreună să putem să găsim soluţii", a spus Cioloş, conform aceloraşi surse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb