Până astăzi, statul român şi instituţiile sale sunt în culpă în ceea ce priveşte recunoaşterea adevărului din spatele violenţelor din 10 august, spune liderul PLUS Dacian Cioloş. Europarlamentarul mai spune că justiţia este datoare să meargă până la capăt, pentru că ea are un rol vindecător.
Într-o postare pe Facebook, Dacian Cioloş mai declară că o societate care îşi lasă rănile să sângereze este o societate divizată şi predispusă la conflicte.
Mesajul lui Cioloş:
"Cioloş mai spune că o societate care îşi lasă rănile să sângereze este o societate predispusă la infecţii traumatizante. O societate divizată de conflicte interne este o pradă uşoară pentru conspiraţii şi manipulări de cea mai joasă speţă. 10 august şi dosarul aferent agresiunilor din acea zi este o astfel de rană. Şi nu e primul caz cu o încărcătură de o emoţionalitate dureroasă. Avem situaţii similare şi în ceea ce priveşte dosarul Revoluţiei sau cel al Mineriadei. Agresiunile asupra societăţii şi asupra cetăţenilor pe care nu încercăm să le închidem prin descoperirea adevărului şi prin stabilirea unui verdict deasupra oricărei îndoieli lasă urme adânci, peste care nu se poate trece.
Procurorii şi magistraţii care sunt implicaţi în acest caz specific, la fel ca cei care încă mai au în lucru dosarele controversate din istoria recentă a României, nu trebuie supuşi nici unei presiuni dinspre clasa politică. Am văzut această tentaţie din multe părţi, în unele cazuri chiar cu bună intenţie. Nu cred că ajută, ci doar alterează rezultatul final. Aş vrea să vă cer să ne abţinem de la a face presiuni, dar să nu uităm că în aceste cazuri justiţia este datoare să meargă până la capăt, pentru că ea are un rol vindecător. E un moment foarte bun pentru o exprimare a independenţei justiţiei de politic, de modul clasic de a permite interferenţe simbolice şi presiuni. Putem construi împreună un nou gen de relaţie în care politicul să respecte munca şi efortul justiţiei ştiind cât se poate de clar că nu i se va permite niciodată să facă presiuni sau să intervină, indiferent de pretextul sub care e interesat să o facă. În definitiv, victimele şi agresorii sunt cu toţii cetăţeni români, iar lipsa unei concluzii oneste, a identificării şi pedepsirii vinovaţilor nu va rămâne fără efecte negative asupra tuturor.
Şi sunt convins că permanentizarea acestor răni contribuie cât se poate de decisiv la o stare de neîncredere în interiorul societăţii româneşti. O stare care permite cetăţenilor abuzaţi şi dezamăgiţi să îşi piardă încrederea în stat şi în instituţiile sale şi să apeleze la orice mijloace au la îndemână pentru a se proteja pe sine. Ordinea şi disciplina la care visează multă lume nu se obţin cu agresivitate şi amenzi. Se construiesc pe încredere şi pe respectarea adevărului. Or, până astăzi, statul român şi instituţiile sale sunt în culpă în ceea ce priveşte recunoaşterea adevărului din spatele violenţelor din 10 august."
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2020, 12:17)
Autorul este o persoana cu totul irelevanta din punct de vedere electoral si a gasit un moment sa iasa in fata.
Legat de faimoasa manifestatie dupa 2 ani putem sa facem o recapitulare. Din punct de vedere strict legal
actiunea n-a avut o aprobare iar initiatorii din smecherie sau lasitate s-au mentinut anonimi. Guvernul din
acea perioada las dar smecher n-a avut curajul sa interzica actiunea si a pasat raspunderea catre organele de forta ale statului. Organele de forta in special jandarmeria si-au luat masurile tehnice prevazute in regulamente
fiind probabil informati macar de pe net ca elemente de tenta huliganica urmau sa participe si ele.
O manifestie ce putea sa se termine poate in mod civilizat s-a transformat intr-un spectacol grotesc in care
provocatorii folosind manifestantii pasnici sub forma de scut atacau cu elemente contondente fortele de ordine cu o anumita predilectie catre Palatul Victoria. In spiritul regulamentelor s-a trecut la utilizarea
tehnicii in dotare inclusiv gaze lacrimogene si astfel s-a pus capat manifestatiei. Alternativa ar fi fost ca fortele de ordine sa se retraga si elementele infractionale sa-si faca de cap in oras. Culpabilizarea prin
presiuni politice a unor ofiteri superiori din jandarmerie si politie pentru anularea unei hotarari judecatoresti
si reluarea mascaradei constituie un precedent periculos si va avea un efect in viitor cand in situatii similare
fortele de ordine vor ramane pasive.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2020, 12:33)
Bla-bla tipic ."Ordinea si disciplina.....nu se obtin cu agresivitate si amenzi" . Poate intr-o lume ideala sau in ceruri ! In lumea reala ,celor care recurg primii la violenta , trebuie , vrand nevrand , sa li se raspunda energic tocmai pentru a limita haosul si arbitrariul . In cazul dat au fost 100-200 de scandalagii de profesie , violenti cu obstinatie ,unii probabil stipendiati si 10-15 mii de "inocenti " fariseici care in loc sa faca pasul in spate pentru a se delimita de brutele dezlantuite au preferat sa faca pasul in fata pentru ale oferi protectie !
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2020, 14:40)
Domnule si cine mai este in culpa pentru incalcarea Constitutiei Romaniei si a Legii 24/2000 (republicata 2010)
Schimbarea si inlocuitea unui text de lege , (Legea223/2015) publicat in M. Of. inainte ca acesta sa intre in vigoare, este o enormitate fara precedent in legislatia din Romania.