Ciprul începe urmărirea penală a responsabililor pentru criza economică

V.R.
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 21 februarie 2014

Ciprul va începe, în săptămânile următoare, urmărirea penală a celor responsabili de criza economică ce a ameninţat ţara cu un an în urmă, conform declaraţiilor procurorului general de la Nicosia, Costas Clerides, care nu a spus, însă, care sunt ţintele.

Fără să ofere detalii, Costas Clerides a afirmat că autorităţile vor colabora cu experţi din străinătate în aceste cazuri. Procurorul general a adăugat: "Cazurile care sunt gata, sau aproape gata, vor fi transmise tribunalului, în următoarele săptămâni".

Ciprul a fost aproape de un colaps economic în martie 2013, din cauza expunerii masive a băncilor sale pe Grecia, ţară puternic îndatorată, dar şi din cauza problemelor fiscale. Drept urmare, Ciprul a fost nevoit să închidă o bancă majoră şi să taxeze deponenţii mari pentru recapitalizarea alteia, în schimbul unui pachet de salvare de 10 miliarde de euro de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Economia cipriotă a scăzut cu 8,7% în 2013 şi, potrivit aşteptărilor, ar urma să înregistreze un declin de 3,9% în acest an.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Asteptam acelasi lucru si de la SUA, Anglia, si alte tari membre ale UE...

    In Europa, criza este de supraproductie. Nu mai aveau cui sa vanda. Au incercat sa vanda in SUA, dar acolo sunt producatorii de acolo. Afaceristii din Germania, Franta, Italia, Belgia etc. au incercat sa produca mult mai mult decat puterea de absorbtie a Europei "platitoare". Asa ca, acum incearca sa mareasca baza de consum, introducant in UE tari care sa nu produca, ci doar sa consume. China a fost o varianta la un moment dat, insa si China are pretentiile ei, directe sau indirecte. Le-a avut, le are si le va avea, ca nu s-au intalnit hotii cu prostii. Problema de baza e ca SUA are falitii ei, problemele ei, consumul ei stabil, se bazeaza pe ceva concret, al lor. La ei justitia exista, a condamnat, nu la 3-5 ani, ci la zeci si sute de ani. Altii s-au sinucis. Altii s-au compromis. Altii mai platesc si acum. Dar astea sunt problemele lor. Pe ale noastre cine le rezolva? Noi suntem intr-o criza prelungita de 20 de ani. Numai anumite persoane au profitat de asta, numai ca nici ei nu s-au dovedit prea buni antreprenori. Nici macar in Romania nu si-au castigat independenta, au ramas la latitudinea unei protectii politice. Sa ne vedem de ale noastre, sa votam pe cine trebuie, cand trebuie, poate chiar sa fim putin mai agresivi. Justitia este totusi cauza. Daca ea nu condamna si tergiverseaza, inseamna ca este corupta, iar atunci avem o problema sociala. Si o avem! Putem oare sa ajungem si noi sa anchetam pe cei care au distrus tot ce bunicii si parintii nostri au construit, fara sa dea in schimb romanilor nimic? Putem sa-i condamnam pe cei care-si numara acum averile cu milioanele de euro si cu zecile de case si terenuri pe care le au? Pe care le-au agonisit in 10-15 ani de "munca cinstita"?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb