Pentru a putea urmări perfomanţele fondurilor mutuale, Uniunea Naţională a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) a lansat, în septembrie 1998, Indicele Fondurilor Mutuale (IFM). Acesta se calculează pe baza evoluţiei valorii unitare a activului net al fondurilor deschise de investiţii din UNOPC. Indicele se calculează săptămînal pe baza raportărilor făcute de societăţile de administrare. Este publicat pe site-ul UNOPC: www.unopc.ro.
Primul semestru al anului 2006 nu a adus fondurilor mutuale o performanţă deosebită. Fondurile de acţiuni şi cele diversificate au înregistrat variaţii negative ale valorii titlurilor, în timp ce fondurile monetare au obţinut randament de maxim 5,92% (titlurile fondului "Orizont"). Este adevărat, însă, că performanţa unui fond trebuie apreciată pe o perioadă mai lungă de timp, de cîţiva ani. Cotidianul "Bursa" publică zilnic valoarea titlurilor la principalele fonduri mutuale.
Cît este de riscantă plasarea banilor într-un fond de investiţii?
Puteţi să vă alegeţi fondul în care vreţi să vă plasaţi banii în funcţie de riscul pe care acesta îl presupune şi pe care sunteţi dispus să vi-l asumaţi. Cel mai puţin riscante sunt cele catalogate cu "risc minim". Acestea sunt fonduri "monetare" care îşi plasează banii în proporţie de 90% pe piaţa monetară (în depozite bancare, certificate de depozit etc), şi 10%, titluri de valoare cu venit fix (obligaţiuni şi titluri de stat). La polul opus sunt fondurile "de acţiuni" catalogate "cu risc ridicat", întrucît valoarea activelor lor este direct influenţată de variaţia cotaţiilor acţiunilor în care au investit banii.
Pe de altă pare, teoretic, riscul mai mare poate aduce cîştiguri mai mari !
Riscurile presupuse de plasarea economiilor într-un fond de investiţii sunt legate de administrare, adică pericolul ca profesioniştii în investiţii, administratorii fondului, să nu obţină cîştiguri din administrarea banilor sau chiar să înregistreze pierderi. Un risc implică şi evaluarea activelor fondului şi, implicit, stabilirea activului net unitar, a valorii titlului de participare. Această valoare este calculată de Depozitar în conformitate cu Regulamentul CNVM nr. 3/2003 şi ţine cont de cotaţiile la Bursă ale acţiunilor din portofoliu, ale obligaţiunilor, valoarea depozitelor bancare şi dobînzile aferente, numerarul din casierie etc.
Activele de acest tip pot fi evaluate exact, altele cum sunt acţiunile societăţilor care nu sunt listate la Bursă sunt mai greu de evaluat.
Dealtfel, primul mare scandal din istoria fondurilor a fost legat de schimbarea modalităţii de evaluare a acţiunilor necotate. În martie 1996, în urma Instrucţiunii nr.6 au fost recalculate valorile titlurilor de fond şi a rezultat că acestea erau puternic supraevaluate. Reevaluarea activelor după noile principii a adus o scădere dramatică a valorii titlurilor. Ca urmare, şi-au pierdut banii, total sau parţial, investitorii la Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri administrat de Safi Invest, Credit Fond - administrat de Certinvest şi Fondul Dacia Felix (Fondul Român de Investiţii) - administrat de Proinvest. A rămas suspiciunea că unii dintre administratori s-au folosit de Instrucţiunea CNVM ca să reducă valoarea titlurilor de participare astfel încît să îşi acopere şi furturile.
De asemenea, a generat probleme fondurilor şi falimentul unor bănci depozitare Banca Dacia Felix şi Credit Bank. Următorul mare şoc suportat de piaţa fondurilor mutuale a fost în anul 2000, cînd s-a prăbuşit Fondul Naţional de Investiţii FNI, administrat de "Gelsor". Dacă la sfîrşitul anului 1999 numărul de investitori în
Fondurile mutuale depăşea 230.000, în anul următor cifra a scăzut la 46.000. Evoluţia istorică ne învaţă că atunci cînd aţi optat pentru plasamentul în unităţi ale fondurilor mutuale trebuie să analizaţi cu atenţie riscul implicat de banca depozitar, de persoanele care administrează banii, de cîştigurile peste media pieţei, de activele în care sunt plasaţi banii fondului.
Dicţionar
Fond deschis (mutual) de investiţii - este constituit prin aportul investitorilor care pot cumpăra şi vinde permanent unităţile acestui fond
Fond închis de investiţii - este constituit de un număr limitat de investitori care, în baza unui contract civil, angajează o societate să le administreze banii. Unităţile fondului de acest tip pot fi achiziţionate doar pe o anumită perioadă şi într-un număr limitat.
Titlu de participare (unitate de fond) - titlu de valoare emis de un fond de investiţii care atestă deţinerea de capital în fondul respectiv.
Activ net unitar - valoarea activelor deţinute de un fond raportată la numărul de unităţi aflate în circulaţie.
Societate de administrare (SAI) - societate cu obiect unic de activitate administrarea unui fond de investiţii.
Distribuitor - societate comercială financiară (bancă sau societate de servicii de investiţii financiare) care, prin unităţile sale, pune în vînzare titlurile de participare la un fond de investiţii.
Depozitar - bancă comercială care, prin contract, îşi asumă responsabilitatea să calculeze în mod corect valoarea titlului de participare şi să păstreze în siguranţă toate activele fondului.
Preţul de emisiune - preţul plătit de investitor, format din valoarea unitară a activului net calculat şi certificat de Depozitar pe baza documentelor transmise acestuia de societatea de administrare a investiţiilor pentru ziua lucrătoare anterioară. De regulă, administratorii nu percep comision la cumpărarea unităţilor de fond.
Preţul de răscumpărare - preţul cuvenit investitorului la data depunerii cererii de răscumpărare, format din valoarea unitară a activului net calculat şi certificat de Depozitar pe baza informaţiilor şi documentelor transmise acestuia de societatea de administrare a investiţiilor pentru ziua lucrătoare anterioară depunerii cererii de răscumpărare. Din acest preţ se scade comisionul de răscumpărare şi alte taxe percepute de administratorul respectiv.