Citigroup, grupul financiar care a primit cele mai mari ajutoare guvernamentale în timpul crizei financiare mondiale din 2008-2009, a picat testele de stres derulate de Rezerva Federală a SUA, alături de alte bănci mai mici sprijinite anterior de stat, potrivit Bloomberg.
Planul de consolidare a capitalului transmis băncii centrale de Citigroup nu s-a încadrat în cerinţele minime impuse de testele de stres, compania anunţând că va încerca să prezinte în acest an o variantă revizuită a proiectului. SunTrust Banks, Ally Financial şi MetLife sunt celelalte trei mari instituţii financiare americane care au fost picate de Fed.
Testele de stres, cele mai conservatoare derulate de banca centrală a SUA până acum, au avut rolul de a evalua rezistenţa celor mai mari 19 instituţii de credit americane la o scădere puternică a activităţii economice.
Analiştii consideră că Citi a fost prea agresivă în privinţa planului de consolidare a capitalului, solicitând inclusiv creşterea dividendului distribuit acţionarilor.
• Fed a respins propunerea Citigroup de majorare a dividendelor
Planul de capital propus de Citigroup a fost respins de Rezerva Federală a SUA în cadrul testelor de stres, banca centrală nefiind de acord cu restituirea de capital acţionarilor prin majorarea dividendelor. Analiştii consideră că Citi a fost prea agresivă în privinţa planului de consolidare a capitalului, mai ales deoarece a solicitat creşterea dividendului distribuit acţionarilor. Rezultatele reprezintă o lovitură grea pentru directorul general al Citigroup, Vikram Pandit, care le-a transmis acţionarilor că banca este pregătită să-i răsplătească, după ce a tăiat puternic dividendele în timpul crizei financiare mondiale.
Fed a aprobat majorarea dividendelor în cazul JPMorgan Chase şi Wells Fargo, bănci care au trecut cu bine testele de stres. De altfel, JPMorgan a anunţat creşterea dividendului la scurt timp după publicarea rezultatelor testelor.
Citigroup a primit 45 miliarde de dolari de la statul american pentru a rezista crizei financiare, însă datoriile către stat au fost deja plătite. Banca a încetat să mai acorde dividende în 2009, însă plăţile către acţionari au fost reluate anul trecut, la nivelul de un cent pe acţiune, ridicat ulterior la 3 cenţi. Citigroup a arătat că banca centrală nu a criticat nivelul actual al dividendului.
Citi a mai propus în planul de capital răscumpărarea anumitor serii de valori mobiliare, măsură care nu a fost contestată de Fed, precizează banca. Citigroup notează că este bine capitalizată, având o rată a capitalului de bază Tier 1 de 11,8% la finele anului trecut, iar conform rezultatelor evaluărilor efectuate de banca centrală indicatorul s-ar cifra la 5,9% într-un scenariu de stres sever, presupunând neaplicarea propu-nerilor din planul de capital.
Potrivit datelor Rezervei Federale de la finele lunii septembrie a anului trecut, citate de Mediafax, acţiunile propuse privind capitalul ar fi dus la o rată a capitalului de bază Tier 1 de 4,9% în scenariul de stres sever.