Citigroup şi JP Morgan deţin peste 72% din New York FED

M.G.
Macroeconomie / 27 august 2020

Citigroup şi JP Morgan deţin peste 72% din New York FED

Cea mai puternică dintre cele 12 bănci centrale regionale americane, New York Fed (Federal Reserve), este deţinută în majoritate de două mari bănci de pe Wall Street, Citigroup (42,8%) şi JP Morgan (29,5%), scrie cotidianul Les Echos, în ediţia sa de joi, citat de Hotnews.ro. Băncile acţionare aleg majoritatea consiliului de administraţie al băncii centrale din New York. Acest lucru alimentează acuzaţiile privind apropierea prea mare de Wall Street cu care se confruntă de ceva vreme New York Fed.

Conform informaţiilor publicate recent, 72% din capitalul Rezervei Federale (Fed) New York este deţinut de două bănci mari de pe Wall Street, Citigroup (42,8% din acţiuni) şi JP Morgan (29,5%). Până acum, banca centrală a refuzat să dezvăluie participaţiile precise ale celor 70 de bănci care deţin capitalul său (în jur de 205 milioane de acţiuni cu o valoare totală de 10,26 miliarde de dolari). Citând dreptul la informaţie din "Legea privind libertatea informaţiilor", revista "Investitorul instituţional" a dezvăluit această concentrare foarte mare a acţionarilor celor mai puternici ai FED New York. Cele două bănci erau acţionari principali şi în ajunul marii crize financiare din 2007. La acea vreme, JP Morgan era acţionarul principal (41,7%), urmat de Citibank (36,6%), reprezentând împreună peste 78% din acţiuni.

Cele două mari bănci erau considerate "de importanţă sistemică" (al căror eşec ar putea duce la căderea întregului sistem financiar american) şi au primit sprijin financiar de la Rezerva Federală în timpul crizei. În martie 2008, banca centrală a SUA a oferit garanţii pentru JP Morgan pentru a cumpăra Bear Stearns. La sfârşitul anului 2018, ceilalţi acţionari principali ai New York Fed erau filiala americană a grupului HSBC (6,1%), Goldman Sachs (4%), Morgan Stanley (3,7%), Bank of New York Mellon (3,5%).

Acţiunile Fed New York nu sunt listate pe o piaţă şi băncile nu le pot schimba între ele. Ele dau dreptul la un dividend a cărui mărime depinde de dimensiunea activelor lor. Dacă activele sunt sub 10,2 miliarde de dolari, dividendul este de 6%. Dacă sunt peste acest prag, dividendul este doar 0,7%.

Încă de la înfiinţare, cele douăsprezece sucursale regionale ale Rezervaţiei Federale (New York, Philadelphia, San Francisco, Dallas, Kansas City etc.) au fost deţinute de bănci. Acestea sunt obligate să deţină acţiuni ale Rezervei Federale care gestionează zona geografică în care îşi desfăşoară activitatea. Cu cât o bancă are mai mult capital propriu, cu atât ea trebuie să cumpere acţiuni la FED, având o valoare nominală de 100 USD. Atunci când capitalurile proprii scad, valoarea deţinerilor este ajustată de FED.

Fiecare din cele 70 de bănci acţionare, împărţite în trei categorii în funcţie de mărimea lor, are un singur drept de vot, indiferent de valoarea deţinerilor. Acest vot le permite să aleagă 6 dintre cei 9 membri ai consiliului de administraţie al FED New York Fed. Băncile aleg trei reprezentanţi din industria lor, în prezent aceştia fiind un executiv al Morgan Stanley, Adena Friedman, preşedintele Nasdaq şi Glenn Hutchins, co-fondator al fondului de capital de risc Silver Lake Partners.

Guvernatorul FED New York şi adjunctul său sunt numiţi de către Washington Fed, care supraveghează cele douăsprezece bănci centrale regionale şi care nu este deţinută de băncile private.

FED New York este braţul "armat" al bancii centrale americane pe pietele financiare. Ea este cea care acţionează în timpul intervenţiilor pe piaţa valutară sau cea care a condus diferitele programe de răscumpărare a activelor, fiind adesea criticată pentru că este prea aproape de marile bănci de pe Wall Street.

Fondurile speculative şi băncile de investiţii organizează nu de puţine ori pentru foştii bancheri centrali diverse întâlniri private pentru clienţii lor. După plecarea ei din funcţia de şef al FED, Janet Yellen a participat, contra cost, la o întâlnire organizată în 2018 de banca Jefferies pentru circa 100 de clienţi şi manageri de fonduri cum sunt Carl Icahn şi Daniel Loeb. Ea a declarat pentru Reuters că nu a dezvăluit în timpul acestei întâlniri nicio informaţie confidenţială şi că le-a vorbit acestora doar "despre economie şi perspectivele generale ale politicii monetare". Timothy Geithner, preşedintele FED New York între 2003 şi 2009, a fost secretar al Trezoreriei în administraţia Obama, înainte de a se alătura apoi fondului de capital privat Warburg Pincus.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb