CITITORII NE SCRIU Nu este nicio şmecherie, este un drept de care nu aţi ştiut!

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 14 mai 2007

Domnul Tiberiu Teodorescu din Petroşani a trimis un e-mail cerând lămuriri despre faptul că a aflat de nişte acţiuni de care nu ştia. Este vorba despre acţiunile primite ca urmare a subscrierii unui carnet cu certificate de proprietate în cadrul programului de privatizare în masă (PPM ), conform Legii 55/1994. Pentru faptul de a subscrie acel CCP, a dovedit că a fost la data subscrierii posesorul acelui carnet cu certificate de proprietate şi a primit în afara acţiunilor la Kandia unde a subscris, în anul 1996, atunci când FPP-urile s-au transformat în SIF-uri, 6 acţiuni SIF 1, 5 acţiuni SIF 2, 8 acţiuni SIF 3, 23 acţiuni SIF 4 şi 10 acţiuni SIF 5. La SIF 4, o perioadă de vreo 3 - 4 ani, din dividendele neridicate, care s-au transformat în acţiuni la valoarea nominală, a ajuns la 38 acţiuni SIF 4.

În aceeaşi situaţie se găsesc (ori s-au găsit) aproape 9 milioane de persoane care şi-au păstrat CCP până la subscrierea PPM. Aceste milioane de acţionari au trăit sau continuă să se afle în necunoştinţă de cauză asemenea domnului Teodorescu. Pentru a valorifica aceste acţiuni care pe nedrept au fost denumite reziduale, trebuie să obţină de la Depozitarul central (din Bucureşti, strada Făgăraş), sau de la reprezentanţele sale din teritoriu un extras de cont, un cod secret PIN şi un istoric, care arată vechimea acestor deţineri, deşi este evident că aceste acţiuni au vechimea peste 365 zile, drept pentru care câştigul din vânzarea acţiunilor trebuie impozitat cu 1%.

Ce mi se pare exagerat este tariful perceput de către depozitarul central pentru emiterea acestor extrase. În afară de aceasta, domnul Teodorescu trebuie să ştie că pentru acele câteva acţiuni are dreptul la încasarea dividendelor aferente. Prin scrisori adresate celor 5 SIF-uri, trebuie să ceară trimiterea dividendelor pe adresa sa, ori în contul bancar pe care îl are. Menţionez că la aceste sume foarte mici, costul trimiterii în cont este mai costisitor decât costul mandatului poştal care se reţine din dreptul său de dividend, dar în principiu dreptul la dividend este imprescriptibil şi nu ar trebui să renunţe la ele.

Ultimul lucru pe care trebuie să-l ştie domnul Teodorescu şi toţi cei aflaţi în situaţia sa este acela că la SIF 3 Transilvania s-a decis de către acţionari dublarea capitalului social, astfel că va avea în loc de 8 acţiuni 16, dacă nu vinde cele 8 acţiuni înainte de data de înregistrare, adică 18 mai 2007. Cele 8 acţiuni se acordă efectiv (intră în contul acţionarilor, cu aproximaţie prin august - septembrie ) astfel că pentru vînzarea lor va fi nevoit să plătească o nouă serie de comisioane la Depozitarul Unic. Dacă poate vinde acţiunile până la 15 mai inclusiv, va încasa pentru cele 8 acţiuni SIF 3 preţul perioadei, adică peste 4,1 - 4,2 RON. După această dată, preţul se va reduce semnificativ, cel mai probabil între 2,2 - 2,6 RON, cu uşoare tendinţe de creştere. Astfel, nu va fi un câştig efectiv dacă aştepţi să mai primeşti cele 8 acţiuni SIF 3 şi să vinzi în două etape. Dacă însă toate acţiunile de la cele 5 SIF-uri se vor vinde în toamnă, după părerea mea se va obţine ceva mai mult, deoarece cred că prin septembrie - octombrie, toate acţiunile SIF vor fi mai scumpe şi se va obţine o sumă mai mare. Chiar şi acţiunile Kandia pe care domnul Teodorescu contează să obţină bani din vânzare s-ar putea să mai creas­că, dacă mă orientez şi eu după ce susţin alţii care se pretind specialişti. Este de luat în seamă şi cât este de mare nevoia de bani a celui care vinde şi care în ultimă instanţă este decisivă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Va salut cu respect. As vrea sa aduc o problema in plus la cea spusa de dl. din Petrosani: am actiuni la" Hoteluri si restaurante Eforie Nord" si de vreo 2-3 ani nu mai stiu nimic de aceasta societate.Pana acum 2-3 ani primeam dividende regulat,dar in ultimii ani nu am mai primit nici dividende , nici vreo informatie despre acesta societate.Daca m-ati putea ajuta cu o informatie, sau unde as putea gasi mai multe date despre aceasta societate.Va multumesc.

    Eu actiuni la BERE CHITILA, nu am primit dividente, unde ma prezint cu aceste certificate pt. lamuriri

    Buna ziua,

    De 2 ani, de cand mi-am schimbat adresa (am anuntat si am dat noua adresa) nu am mai primit dividente. Cand se dau dividente si unde?

    Multumesc. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb