CITITORII NE SEMNALEAZĂ: Cei care investesc şi pe pieţele străine, discriminaţi la impozitare

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 octombrie 2016

Dumitru Beze, AIPC: "Fiscul a fost dintotdeauna neprietenos cu piaţa de capital"

Investitorii de retail care fac plasamente şi pe pieţele străine sunt discriminaţi în modul de impozitare, ne-a semnalat un investitor.

Acesta se referă la prevederile Codului Fiscal, potrivit cărora câştigul net din tranzacţii, care trebuie impozitat, se calculează separat pentru piaţa locală şi pentru fiecare piaţă străină în parte. Astfel, pierderile înregistrate pe o piaţă nu se compensează cu profiturile din alte pieţe, ci numai cu cele de pe piaţa respectivă.

Dacă, de exemplu, investeşti, din România, printr-un broker local, pe BVB, la Londra şi la Frankfurt, şi ai câştig undeva şi pierdere altundeva, atunci nu îţi poţi calcula câştigul net al portofoliului, ci trebuie să plăteşti un impozit mai mare, aferent pieţelor unde ai câştig.

Codul Fiscal permite compensarea unei pierderi cu profitul din următorii şapte ani, însă tot separat, pe fiecare piaţă în parte. Dacă ai avut o pierdere pe Londra, anul acesta, ca să o obţii o deducere la impozit, eşti obligat să mergi tot la Londra şi anul viitor.

Situaţia este aberantă, susţin mai multe voci din piaţa de capital.

Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), ne-a declarat: "Fiscul a fost dintotdeauna neprietenos cu piaţa de capital, nefiind în stare nici măcar să copieze modelul european, unde primii 10.000 de euro profit sunt scutiţi. La cât de mici sunt taxele colectate de la puţinii investitori, este singura metodă (n.r. ca Fiscul să ia mai mulţi bani). Ne amintim cum, după criză, s-a împărţit anul fiscal în două şi câştigurile din prima jumătate a anului nu s-au cumulat cu pierderile din a doua jumătate. Valoarea de achiziţie a acţiunilor ce au dat faliment nu a fost luată în calcul ca pierdere şi oamenii sfârşeau prin a plăti impozite, deşi pierduseră 90% din bani. În prezent, nu se compensează între ele câştigurile şi pierderile făcute pe aceeaşi platformă, sunt separate ca intern şi extern. Am avut cel puţin douăzeci de întâlniri pe aceste subiecte cu toţi secretarii de stat din Finanţe din ultimii 10 ani.

Nu i-a interesat! Apoi, au primit funcţii în boarduri la companii listate sau urlă din gură de şarpe că ei înţeleg economia, dar nu ştiu decât să îşi ţină banii în Cipru în off-shore-uri".

Începând cu acest an, investitorii pe piaţa de capital datorează statului un impozit de 5% pe dividende şi unul de 16% pentru veniturile din investiţii, conform Codului Fiscal. În plus, de la anul, ei vor datora şi contribuţii la sănătate de 5,5%.

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal

ART. 119 - Stabilirea câştigului net anual impozabil

(1) Câştigul net anual impozabil din transferul titlurilor de valoare, din orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum şi din transferul aurului financiar se determină de organul fiscal competent ca diferenţă între câştigul net anual şi pierderile reportate din anii fiscali anteriori rezultate din aceste operaţiuni.

(2) Pierderea netă anuală din operaţiuni definite la art. 91 lit. c) şi d) stabilită prin declaraţia privind venitul realizat se recuperează din câştigurile nete anuale obţinute în următorii 7 ani fiscali consecutivi.

(3) Regulile de reportare a pierderilor sunt următoarele:

a) reportul se efectuează cronologic, în funcţie de vechimea pierderii, în următorii 7 ani consecutivi;

b) dreptul la report este personal şi netransmisibil;

c) pierderea reportată, necompensată după expirarea perioadei prevăzute la lit. a), reprezintă pierdere definitivă a contribuabilului.

(4) Pierderile nete anuale provenind din străinătate se reportează şi se compensează cu veniturile de aceeaşi natură şi sursă, realizate în străinătate, pe fiecare ţară, înregistrate în următorii 7 ani fiscali.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. Poate in urma publicarii acestui articol, directia de legislatie fiscala din str.Apolodor 17 poate exprima un punct de vedere si totodata explica de ce la nivel national aceasta lege nu este aplicata unitar.Am in vedere caalculul diferit aplicat de inspectorii fiscali in orase din Romania.Im unele impozitul s-a calculat la netul din accelasi tip de investitii in altele pe fiecare sursa in parte,ajungandu-se la situatia aberanta a impozitarii unei pierderi nete.Legea este interpretata prost si din punct de vedere a spiritului ei interpretand gresit litera legii.In situatia in care un cetatean roman declara in tara de rezidenta fiscala venituri globale de acelasi tip(investitii in piata de capital) aplicandu-se o cota unica nu inteleg de ce nu se cumuleaza intr-o balanta unica si anuala la care sa se aplice cota.Plusul impozitat minusul dedus.In Romania in toate domeniile apar unii mai "destepti" care trebuie sa mioritizeze legi care sunt aplicate coeerent in tari cu piete de capital adevarate si cu vechime.In acceste conditii nu stiu cati vor mai investii desi se incearca atragerea capitalului din depozite pe piata de capital.

    Felicitari pentru articol si va rog cereti o pozitie oficiala din partea celor de la ministerul de finante. 

    Daca ai profit 100 ron pe dividende de la frankfurt si pierdere pe actiuni TOT LA FRANKFURT, 200 RON, ai obligatia ca pe cei 100 ron profit sa platesti impozit, si nu se scad din pierderea respectiva.

    Veniturile din orice ai obtinut pe extern se interpreteaza absolut individual. 

    Un castig de 100 ron la Viena din pretul actiunii este impozitat individual, chiar daca ai 500 ron pierdere la Frankfurt. 

    Si chiar daca toate acestea sunt obtinute printr-un broker din Romania si tranzactionate pe BVB ATS. 

    Evident, nu se compenseaza in nici un fel cu castigul/pierderea obtinute pe actiuni romanesti tranzactionate la BVB.... 

    1. Dividendele sunt impozabile direct pe orice piata, daca ai dividend, ai si profit. Dar daca nu ai dividend, nu ai pierdere!

      La Francoforte se impoziteaza daca esti incadrat de Finanzamt ca fiind obligat sa declari drept persoana impozitata global. In cazul in care esti doar investitor pe piata de capital si ai centrul economic al intereselor sa zicem la Basel e un pic altfel.Pentru informatii va stau zilnic la dispozitie la tejgheaua din incinta aeroportului. Ma recunoasteti dupa tricoul inscriptionat Jos Basescu...

      Hai să lămurim niște lucruri. Sunt de acord cu #2. Și argumentele sunt următoare:

      - Câștigul din dividende este diferit (ca natură fiscală) de cel din aprecierea/deprecierea capitalului. Au regim fiscal diferit, se aplică impozitare diferită. Este altă mâncare de pește. Prin urmare, este foarte normal să faci declarații diferite pentru fiecare dintre cele două categorii de venit. 

       

      - Cumularea veniturilor de același tip (dividende, apreciere de capital) din surse geografice diferite NU SE POATE FACE. Și nu trebuie făcută. Unele țări au tratate de evitare a dublei impuneri, altele nu. Unele impozitează la sursă dividendele (de ex. SUA, 10%), altele nu (Bermude și alte offshore-uri unde sunt înregistrate multe multinaționale). Prin urmare, fiscul trebuie să trateze separat fiecare țară de proveniență a venitului.

      Ai putea sa dai nume concrete de societati de brocheraj cu care lucrezi?

      S-ar putea sa ai doua sau mai multe conturi deschise la societati de brocheraj si atunci este altceva? 

      Explicane sa nu murim prosti cu totii.

      daca nu ai dividend, nu ai pierdere!(#2.1)

      Ei uite ca poti sa ai pierdere daca nu ai dividend daca vinzi sub pretul de achizitie actiunea pe care ai cumparat acea actiune. 

      Adica am cumparat SNP cu 0,2700lei si am vandut la 0,2650lei este pierdere raportata,daca nu vinzi nu raportezi pierderea.Punct.

      E simplu. 

      daca ai dividend, ai si profit.(#2.1)

      Sau ai vrut sa zici ca este inpozitat de doua ori. 

      Odata profitul obtinut in cazul nostru de 16%.

      Si a doua oara dividendul daca este distribuit de companie cu 5%. 

      Eu stiu o varianta prin care se poate evita aceasta situatie neplacuta. Anul asta, prin primavara, polonezii de la XTB au lansat o categorie de derivate fara levier (actiuni sintetice), care copiaza exact evolutia unei actiuni de pe piata reglementata. E o copie identica a unei actiuni. Se plateste chiar si dividend si se poate shorta oricand. Ofera acces la mii de titluri din toata lumea. Toata piata americana si toate pietele mari europene. E un instrument nou si din cate stiu, doar ei il ofera. XTB e singurul broker de derivate prezent la nivel local, care raporteaza rezultatele clientilor la fisc. Aceste rezultate din tranzactionarea derivatelor mi s-au compensat in fiecare an cu rezultatul pe care l-am obtinut pe BVB. So, there you go...

      Aici ne bagi in ceata totala cu derivatele.

      Noi vorbeam de actiuni. 

      Nu toti stiu ce sunt derivatele.Acolo nici unii brokeri nu o bunghesc cu derivatele.

      Pe derivate poti pierde toti banii din contra mai vii si de acasa in unele cazuri. 

      Tejgheaua e pe stanga sau pe dreapta.Nu de alta sa nu le incurcam.

      ))))))))) 

      Tocmai asta e faza... Nu e un derivat clasic cu levier. Faza aia ca poti sa iti pierzi toti banii pe derivate, e valabila cand tranzactionezi cu leverage cu expunere mare. Instrumentul asta e foarte simplu. E exact o actiune. Pur si simplu cumperi actiuni ca la orice broker de spot, doar ca nu detii propriu-zis actiunea, ci ii speculezi pretul. Castigul si pierderea sunt exact ca pe SPOT.

    Am patit acest lucru si mi se pare discriminatoriu atat timp cat veniturilr se realizeaza in pietele din Uniunea Europeana.

    1. Absolut de acord si cei cu credite in CHF si cei cu credite in EUR sau LEI.

      Tot discriminare care este cum zicea un mare intelectual al sectorului 5.

      ((((((((((( 

    Va rog sa-l intrebati pe Dl. Beze in ce stadiu este cu procesul judecatoresc de la SIF 2 cu consolidarea.

    Multumesc. 

    1. Având in vedere ca prețul oferit trebuie sa fie serios si echitabil

      Eu am intrebat de procesele de pe rolul instantelor de la tribunalul Bacau?

      Multumesc inca o data. 

    Cristi.C are dreptate,nu vorbim de venituri din surse diferite cu regimuri de impozitare diferite.Vorbim de un venit din acceasi sursa obtinute in U.E cu aceeasi cota unica de impozitare la venit ,impozitate in tara de rezidenta fiscala si nu la sursa si de accea spun ca ar trebui centralizate intr-o balanta si netul supus legii fiscale in viigoare.Despartind pe platforme,am putea asista la impozitarea unei pierderi nete intr-un an fiscal.

    cine plateste fee-urile avocatilor pt consolidarea actiunilor? Beze cumva? sau pe Beze il premiati ca va scapat, cu procesul, de dat cu subsemnatul pe la DIICOT si DNA pt evaziune fiscala!

    1. Maxim unul va ramane in board. Pariuri?

      la sif 2 o sa preia conducerea hrebenciuc...ca are doctoratu luat in puscarie si mba-ul facut la biofarm

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb