CITR, TENDINŢE ÎN 2015: Industria farma, a transporturilor, imobiliarele şi construcţiile, expuse insolvenţei

Alexandru Costea
Companii #Insolvenţa / 28 ianuarie 2015

Industria farma, domeniul transporturilor, imobiliarele şi construcţiile sunt principalele sectoare care vor întâmpina dificultăţi financiare în 2015 şi care ar putea genera o creştere în rândul numărului de insolvenţe în aceste domenii, conform unui studiu realizat de Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR).

"Echipa de experţi a CITR a analizat situaţia economică actuală, precum şi indicatorii ei de impact pentru anul în curs, urmărind dinamica fiecărui sector de activitate, modalitatea de finanţare, legislaţia specifică, aspecte legate de consum şi consumatori. Pe baza lor au fost identificate domeniile care au cel mai mare risc de insolvenţă în anul 2015", arată sursa citată.

Conform datelor relevante cu privire la segmentul companiilor de impact din economia românească, adică acele companii care deţin active de peste 1,5 milioane euro, există aproximativ 9.000 de companii aflate în dificultate sau stare de insolvenţă iminentă, potrivit CITR. Dintre acestea, 3.158 activează în domeniile real estate, construcţii, farma sau transporturi.

"Practic 35% din totalul companiilor de impact din România care au o situaţie financiară delicată operează într-unul dintre aceste sectoare de activitate", conform CITR.

Dacă domeniul farmaceutic şi cel al transporturilor sunt o tendinţă nouă în categoria companiilor cu risc de insolvenţă, imobiliarele şi construcţiile sunt arii de activitate în topul insolvenţelor încă de la începutul crizei economice. Aproape 22% din totalul companiilor de impact din real estate au probleme de lichiditate, însumând aproape 2.000 de companii cu active de peste 1,5 milioane de euro. În construcţii, numărul afacerilor de asemenea dimensiuni care se confruntă cu dificultăţi financiare este aproximativ 650, generând pierderi anuale de peste 200 milioane euro.

"Vom avea în continuare un număr ridicat de insolvenţe în rândul dezvoltatorilor imobiliari şi al companiilor de construcţii, după cum arată bilanţurile acestora cu marje de profitabilitate foarte scăzute sau chiar inexistente în unele cazuri. Astfel de situaţii sunt asociate de cele mai multe ori cu un nivel ridicat de îndatorare, ceea ce ne împinge să credem că pentru companiile cu asemenea probleme soluţia în anul 2015 va fi procedura insolvenţei sau, acolo unde situaţia permite încă, măsuri de restructurare în afara insolvenţei. Este însă important ca mediul de afaceri să înţeleagă corect şi să apeleze doar în cazurile de necesitate la procedura insolvenţei. De aceea insistăm către aceştia să îşi urmărească atent evoluţia situaţiei financiare şi să discute cu un specialist din timp, pentru a putea lua măsuri sănătoase şi eficiente" a declarat Andreea Cionca-Anghelof, asociat coordonator al CITR, parte a CITR Group.

Anul 2015 va aduce şi elemente de noutate în ceea ce priveşte sectoarele cu risc ridicat de insolvenţă, în domeniul transporturilor şi cel farmaceutic. În ceea ce priveşte transporturile, aici este de aşteptat ca asimilarea diurnelor acordate şoferilor cu drepturile salariale şi taxarea retroactivă a acestora să genereze un val semnificativ de insolvenţe în societăţilor care activează în sectorul transporturi. Dintre companiile de impact din acest domeniu aproape 350 se confruntă cu dificultăţi financiare majore, generând astfel pierderi anuale de peste 65 milioane euro.

"Domeniul farma este o surpriză prin prisma faptului că volumele înregistrează creşteri constante în ultimii 3 ani. Cu toate acestea, în multe cazuri durata medie de încasare a creanţelor depăşeşte 300 zile", mai notează reprezentanţii CITR.

Lipsa lichidităţii generează o creştere constantă a îndatorării, ceea ce poate aduce în discuţie insolvenţa anumitor lanţuri de farmacii sau chiar a unor distribuitori de produse farmaceutice. Raportându-ne la categoria companiilor de impact, în acest sector putem determina un grad de îndatorare mediu de peste 100%, cu pierderi anuale de aproximativ 55 milioane euro.

"Cu toate că ne aşteptăm la o scădere globală a numărului efectiv de insolvenţe în România în 2015, raportat la dimensiunea şi impactul acestora trendul va rămâne însă constant cu cel din 2014, iar domeniile cele mai expuse riscului de insolvenţă în acest an rămân construcţiile şi imobiliarele, cărora li se adaugă noi sectoare care denotă fragilitate economică - transporturile şi industria farmaceutică", potrivit comunicatului CITR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb