City of London susţine vânzarea de active ale Fondului Proprietatea

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 9 martie 2012

City of London susţine vânzarea de active ale Fondului Proprietatea

"City of London Invest-ment Management Limited (CLIM)", care deţine 8,5% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP), a anunţat că sprijină schimbarea propusă cu privire la contractul de administrare încheiat între FP şi "Franklin Templeton", potrivit unui comunicat al companiei.

"Elliott Associates", cel mai mare acţionar al FP, a propus, la data de 16 februarie, ca "Franklin Templeton" să vândă din activele FP, iar banii obţinuţi să fie distribuiţi acţionarilor, administratorul urmând să primească şi un comision suplimentar, de 1,5% din sumele încasate, în perioada 2012-2013, care să scadă, la 1%, în anul 2014.

Reprezentanţii "CLIM" consideră că distribuţia de dividende urmează să contribuie la creşterea valorii investiţiei pentru acţionarii FP. Domniile lor estimează, însă, că distribuţiile totale nu vor depăşi 25% din valoarea activului net (VAN) al fondului. "Recunoaştem rolul semnificativ jucat de Fond în dezvoltarea pieţelor de capital din România şi vom respinge efectuarea de distribuţii excesive de dividende care ar putea reprezenta o ameninţare pentru asumarea în continuare a acestui rol", se arată în comunicat.

Simon Westlake, executiv în cadrul "City of London", ne-a declarat că principalul obiectiv al vânzării de participaţii aflate în portofoliul FP este acela de a reduce discountul aplicat la VAN a fondului. "În prezent, Fondul Proprietatea este prea mare pentru cererea de acţiuni care există pe piaţă, iar o reducere a dimensiunilor sale ar duce la o scădere a discountului", potrivit domniei sale. "CLIM" doreşte să transmită un semnal foarte clar, şi anume că susţine FP, din acest motiv susţinând limitarea distribuţiei de dividende la 25% din VAN, ne-a declarat Simon Westlake. "Nu vrem să fim văzuţi drept un investitor agresiv, interesat să vândă şi să plece", ne-a precizat executivul "CLIM".

Listarea la Varşovia, condiţionată de fungibilitatea acţiunilor

De asemenea, "CLIM" intenţionează să susţină, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) a FP din data de 4 iulie a acestui an, iniţierea procedurilor necesare pentru listarea secundară la Bursa de la Varşovia a Fondului Proprietatea cu condiţia, însă, ca acţiunile de pe cele două pieţe să fie pe deplin fungibile (n.r. să poată fi înlocuite unele cu altele), au declarat reprezentanţii companiei. Domniile lor consideră că această condiţie este esenţială pentru ca listarea secundară să poată să îşi atingă obiectivele de bază, şi anume să crească cererea de acţiuni, pentru a proteja valoarea investiţiei pentru toţi acţionarii FP, prin reducerea dis-countului aplicat la VAN a fondului, potrivit comunicatului.

"CLIM" a discutat cu "Franklin Templeton" posibilitatea unei a doua listări secundare, la Bursa de la Londra, care speră să reprezinte un pas următor şi rapid al listării la Varşovia, se arată în document. Reprezentanţii companiei sunt de părere că o astfel de acţiune poate să contribuie la promovarea FP în faţa unei game mai largi de investitori internaţionali. "Suntem de părere că Londra prezintă o serie de avantaje semnificative întrucât aici activează un număr mare de brokeri şi de investitori instituţionali specializaţi în sectorul fondurilor închise de investiţii", au declarat domniile lor.

Julian Healy, propus membru independent în Comitetul Reprezentanţilor

"CLIM" l-a propus pe Julian Healy ca membru independent în Comitetul Reprezentanţilor (CR) Fondului Proprietatea, se arată în comunicat, unde se precizează că acesta nu are niciun fel de relaţie cu compania. Reprezentanţii "City of London" au declarat: "Domnul Healy are o bogată experienţă în in-vestiţii în Europa Centrală şi de Est şi dispune de expertiză certă în adminis-trarea de portofolii, inclusiv portofolii ale unor fonduri închise de investiţii, atât listate cât şi nelistate. Experienţa sa în domeniul investiţiilor şi operaţiunilor financiare la nivel de corporaţie îl fac candidatul ideal pentru a ocupa poziţia de membru al Comitetului Reprezentanţilor care acţionează în interesul tuturor acţionarilor".

Julian Healy a fost ales membru interimar în Comitetul Reprezentanţilor Fondul Proprietatea, la data de 13 februarie a acestui an, ca urmare a demisiei lui Bogdan - Alexandru Drăgoi, odată cu numirea sa în funcţia de Ministru al Finanţelor Publice. Dorinţa sa de a se alătura CR FP a a fost adusă la cunoştinţa Consiliului de către "City of London", potrivit unui raport al fondului. Experienţa lui Julian Healy cuprinde poziţii în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), "JP Morgan Management (Jersey) Limited", "JP Morgan Fleming Investment Management Limited", "Fleming Investment Management Limited" şi "Ernst & Young", se arată în raport.

"CLIM" doreşte menţinea lui Sorin Mândruţescu şi a lui Cristian Buşu în CR

"CLIM" salută "oportunitatea de împrospătare" a Comitetului Reprezentanţilor FP, cu prilejul AGA din 4 aprilie, astfel încât acesta să reflecte ieşirea aproape completă a Ministerului Finanţelor Publice din acţionariatul fondului, potrivit comunicatului. Însă reprezentanţii administratorului de investiţii doresc să respingă revocarea lui Sorin Mândruţescu şi a lui Cristian Buşu din CR FP şi speră ca ceilalţi acţionari să îi sprijine în această iniţiativă, se menţionează în comunicat. Simon Westlake ne-a declarat că este benefic să existe continuitate în Comitetul Reprezentanţilor, iar cei doi membri sunt singurii care au acceptat să aibă contact cu compania. Domnia sa consideră că cei doi ar acţiona în interesul acţionarilor FP dacă ar rămâne, în continuare, în comitet, având în vedere că Cristian Buşu este, la rândul său, acţionar al fondului. Cristian Mândruşescu ocupă, în prezent, funcţia de Preşedinte al Comitetului Reprezentanţilor Fondului Proprietatea.

Un grup de patru acţionari ai FP, printre care şi Georgia Palade van Dusen, a propus, la data de 8 februarie, înlocuirea actualilor membri ai Comitetului Reprezentanţilor, în condiţiile în care statul român şi-a înstrăinat aproape în totalitate, participaţiile la Fondul Proprietatea.

"City of London Investment Management Limited" controlează direct 1.136.553.704 acţiuni ale FP, reprezentând 8,5% din capitalul social al fondului, se arată în comunicatul din data de 8 martie al companiei. Potrivit raportului curent al Fondului Proprietatea din data de 6 martie, "CLIM" deţinea 966.684.299 acţiuni la acesta, echivalentul a 7,21% din capitalul fondului. Aceste deţineri fac din "City of London" al doilea acţionar al FP ca dimensiune, după "Elliott Associates", care deţinea, la sfârşitul lui februarie, 13,902% din acţiunile fondului, prin intermediul "Manchester Securities" şi "Beresford Energy Corporation".

Mihai Căruntu: Vânzările la Fondul Proprietatea, limitate

Mihai Căruntu, Coordonator al echipei de cercetare pe piaţa de capital al "Băncii Comerciale Române (BCR)", consideră că, în principiu, decizia "Franklin Templeton" să vândă participaţii la companiile energetice nu va putea să fie pusă în practică decât într-o măsură limitată, ceea ce va face ca aceasta să nu aibă implicaţii majore asupra portofoliului Fondului Proprietarea pe termen mediu.

"În cazul a patru companii de distribuţie electricitate şi a celor două de gaze ce au fost privatizate, există două motivaţii concrete ale Fondului Proprietatea de a încerca să iasă din afacerile respective: 1) companiile nu pot fi listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), deoarece acţionarul majoritar nu are un interes direct în acest sens şi 2) nu poate influenţa politica de dividende a acţionarului majoritar (adică FP nu poate forţa distribuţia sistematică a unei părti consistente a profitului sub forma de dividende, aşa cum ar avea interes şi aşa cum, de altfel, a acţionat strategic în trecut)", ne-a declarat domnia sa.

Companiile din categoria transport/distribuţie gaze/electricitate (inclusiv "Transelectrica" şi "Transgaz") constituie o parte valoroasă a portofoliului FP, prin faptul că societăţile respective au o profitabilitate rezonabilă şi stabilă, iar îndatorarea este redusă tocmai deoarece activitatea lor este reglementată în baza unei metodologii care le asigură o astfel de poziţie financiară, potrivit lui Mihai Căruntu. "În aceste condiţii, dacă managerul Fondului Proprietatea ar convinge investitorii strategici să adopte o anumită politică de dividende, atunci ar fi de destul de greu de găsit argumente pentru ieşirea din aceste societăţi chiar în pofida faptului că ele sunt nelistate", ne-a precizat domnia sa.

Fondul Proprietatea nu poate să vândă deţinerile sale decât către investitorii strategici din aceste companii, este de părere analistul "BCR", care a adăugat: "Este destul de greu de crezut că ar putea fi găsiţi alţi investitori care să vină parteneri pe un pachet minoritar cu aceşti investitori strategici care au propria strategie. Ca atare forţa de negociere a Franklin Templeton este relativ limitată. Pe de altă parte şansele realizării unui exit ar creşte simţitor dacă şi statul român care deţine pachete mai mari decât FP în aceste companii ar vrea să iasă împreună cu fondul de investiţii din aceste monopoluri reglementate".

În cazul celor trei companii de distribuţie a curentului electric unde pachetul majoritar este controlat de stat, opţiunea de vânzare nu prea face sens atât timp cât există în vigoare o lege care obligă Guvernul să le listeze, este de părere Mihai Căruntu. Acesta ar fi şi interesul FP şi nu să vândă într-o trazacţie unde cumpărător nu ar putea să fie probabil decât statul român, în condiţiile în care o astfel de intenţie a oficialităţilor este puţin probabilă în viitor, potrivit domniei sale. Interesul FP este să mărească ponderea acţiunilor listate, opţiunea naturală în cazul celor trei companii fiind listarea, precum în cazul "Romgaz", "Hidroelectrica" sau "Nuclearelectrica", ne-a declarat Mihai Căruntu. (ALEXANDRU SÂRBU)

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Articolul da explicatii pertinente si dovedeste odata in plus ca investitorii, cel putin pana acum dovedesc intentia de a sustine si mari valoarea actiunilor FP. Acum sa mai vina Ursache cu un contra argument sa vedem ce ar mai debita acest comunist .

    1. În cazul celor trei companii de distribuţie a curentului electric unde pachetul majoritar este controlat de stat, opţiunea de vânzare nu prea face sens atât timp cât există în vigoare o lege care obligă Guvernul să le listeze, este de părere Mihai Căruntu. Acesta ar fi şi interesul FP şi nu să vândă într-o trazacţie unde cumpărător nu ar putea să fie probabil decât statul român, în condiţiile în care o astfel de intenţie a oficialităţilor este puţin probabilă în viitor, potrivit domniei sale. Interesul FP este să mărească ponderea acţiunilor listate, opţiunea naturală în cazul celor trei companii fiind listarea, precum în cazul "Romgaz", "Hidroelectrica" sau "Nuclearelectrica", ne-a declarat Mihai Căruntu. (ALEXANDRU SÂRBU)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb