Consiliul Judeţean Galaţi continuă să acceseze fonduri europene pentru spitale. Preşedintele Costel Fotea a anunţat că, la începutul acestei săptămâni, a semnat un contract în valoare de peste 33,5 milioane de lei pentru sistemul sanitar din Galaţi. Banii, atraşi prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, vor fi folosiţi pentru decontarea sumelor cheltuite în perioada pandemiei pentru dotarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" şi a Spitalului de Pneumoftiziologie cu materiale de protecţie, materiale sanitare, dezinfectanţi şi echipamente medicale.
"În perioada pandemiei, pentru gestionarea acestei crize sanitare, Consiliul Judeţean, Spitalul de Urgenţă Galaţi şi Spitalul TBC au investit zeci de milioane de lei pentru achiziţionarea a sute de mii de materiale de protecţie şi consumabile, mii şi mii de litri de soluţii dezinfectante sau sute de echipamente medicale pentru diagnosticarea şi tratarea pacienţilor Covid-19, inclusiv aparate de ventilaţie, concentratoare de oxigen şi monitoare de funcţii vitale. După o muncă de aproape doi ani, am reuşit să recuperăm peste 33,5 milioane de lei din banii cheltuiţi, cele două spitale fiind în prima linie de luptă cu noul coronavirus. Fondurile au fost obţinute în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, apelul destinat creşterii capacităţii de gestionare a crizei sanitare Covid-19", a spus Costel Fotea.
Până acum, Consiliul Judeţean Galaţi a atras, în total, 80 de milioane de lei, din fonduri europene, pentru sistemul sanitar.
"În cadrul acestui apel cu fonduri europene destinat combaterii noului coronavirus, am reuşit să obţinem peste 80 de milioane lei pentru Spitalul Judeţean, Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul TBC şi Spitalul Municipal din Tecuci, care vor fi investiţi pentru dotarea şi modernizarea acestor unităţi medicale", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.
• Spitalul de Copii din Galaţi, modernizat cu fonduri europene
Corpul A de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ioan" va fi reabilitat cu fonduri europene. Primăria municipiului Galaţi informează că a fost deja semnat contractul de finanţare europeană ce presupune reabilitarea şi eficientizarea energetică a clădiri construite în urmă cu aproape patru decenii. Valoarea totală a proiectului este de 7.251.439,90 lei cu TVA, din care fondurile nerambursabile sunt de 6.371.107,84 lei cu TVA.
"Principalele categorii de lucrări de intervenţie sunt: reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii; instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice; reabilitarea termică a sistemului de încălzire si a sistemului de furnizare a apei calde; reabilitarea sistemului de climatizare; repararea colectoarelor de canalizare interioară; reabilitarea/modernizarea instalaţiei de iluminat interioare; implementarea unui sistem de management energetic integrat pentru clădiri si alte activităţi care conduc la reducerea consumurilor energetice etc", informează Primăria Galaţi.
Perioada de implementare a proiectului este de 17 luni.
"Obiectivul general al proiectului vizează creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi implicit scăderea costurilor cu energia termică. Beneficiarii proiectului sunt pacienţii şi cadrele medicale ale spitalului", se arată în comunicatul de presă emis de Primăria Galaţi.
Proiectul este finanţat în cadrul POR 2014-2020 Axa prioritară 3 - Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiţii 3.1 - Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, şi în sectorul locuinţelor, Operaţiunea B - Clădiri Publice, Apel de proiecte nr. POR/2020/3/3.1/B/2/NE,SE,SM.