CJUE A DECIS:  Marea Britanie poate să renunţe unilateral la Brexit

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 decembrie 2018

Marea Britanie poate să renunţe unilateral la Brexit

Theresa May a amânat votul asupra acordului de Brexit

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit, ieri, că Marea Britanie are dreptul să renunţe în mod unilateral la decizia de a părăsi Uniunea Europeană (Brexit), fără să consulte celelalte state membre ale blocului comunitar.

Potrivit deciziei CJUE, "Regatul Unit este liber să revoce în mod unilateral notificarea intenţiei sale de a se retrage din UE". După anunţul deciziei CJUE, însă, secretarul de stat britanic pentru Mediu, Michael Gove, a declarat că ţara sa nu doreşte să rămână în UE, iar Brexitul va avea loc aşa cum a fost stabilit, în 29 martie 2019.

Totuşi, avizul CJUE a alimentat speranţele opozanţilor britanici ai Brexitului cu privire la organizarea unui nou referendum care să împiedice plecarea din Uniune.

Amintim că, în luna octombrie, Curtea Supremă a Scoţiei a anunţat că a sesizat CJUE pentru o hotărâre preliminară cu privire la posibilitatea ca Marea Britanie să poată revoca în mod unilateral decizia de a ieşi din UE.

Deputaţi scoţieni reprezentând circumscripţii care, la referendumul din iunie 2016, au votat masiv pentru menţinerea Regatului Unit în UE, au înaintat o petiţie Curţii Supreme, urmărind să dovedească faptul că Londra are o opţiune unilaterală de a rămâ­ne în blocul comunitar.

Ieri, premierul britanic Theresa May a decis să amâne votul asupra acordului de Brexit care urma să aibă loc astăzi în Parlamentul de la Londra, din cauza opoziţiei faţă de acest document în propriul partid (Conservator).

May pretinde că, deşi acordul are susţinere, problema graniţei cu Irlanda de Nord ridică temeri şi este posibil să fie renegociată cu Uniunea Europeană.

Acordul prevede un statut special pentru Irlanda de Nord, pentru evitarea introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al UE. Această prevedere este contestată de numeroşi parlamentari britanici.

Însă, Comisia Europeană a atras atenţia, ieri, că nu intenţionează să renegocieze acordul cu Londra privind Brexitul.

"Acordul actual este cel mai bun şi singurul posibil. Nu se pune problema unei renegocieri", a afirmat Mina Andreeva, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb