CJUE: Segmentul disciplinar al reformei justiţiei din Polonia 'nu este conform' cu dreptul european

G.B
Internaţional / 15 iulie 2021

Segmentul disciplinar al reformei justiţiei din Polonia 'nu este conform' cu dreptul european

Segmentul disciplinar al reformei justiţiei din Polonia 'nu este conform' cu dreptul european, a stabilit astăzi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE, cu sediul la Luxemburg), într-o decizie care ar putea declanşa penalităţi financiare împotriva Varşoviei din partea Bruxellesului, transmite AFP, citată de Agerpres.

'Polonia nu şi-a respectat obligaţiile ce decurg din dreptul UE', a indicat CJUE, marcând o etapă suplimentară în confruntarea dintre Bruxelles şi Varşovia pe tema reformelor din justiţia poloneză.

Sesizată de Comisia Europeană, Curtea de la Luxemburg a declarat că a examinat cauza în 'contextul global al reformelor majore' angajate de guvernul conservator naţionalist aflat la putere din 2015 în Polonia.

CJUE a avut în vizor în special camera disciplinară a Curţii Supreme poloneze, care, potrivit instanţei europene, 'nu oferă toate garanţiile de imparţialitate şi de independenţă şi, în particular, nu este la adăpost de influenţe directe sau indirecte ale puterilor legislativă şi executivă poloneze'.

Decizia CJUE intervine la o zi după o ordonanţă a aceleiaşi Curţi europene prin care cere Poloniei să înceteze orice activitate a 'camerei disciplinare'.

Dacă Varşovia nu se va conforma, ar putea să-şi atragă sancţiuni financiare.

Astăzi, purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller, a reiterat poziţiile Varşoviei, reamintind că 'organizarea sistemului de justiţie ţine de competenţele statelor membre'.

Această hotărâre 'dovedeşte o tară a CJUE' şi marchează o 'tentativă de a acapara competenţele statele membre (pentru a le aduce) la nivelul UE', a declarat el la televiziunea TVP1.

Guvernul partidului Lege şi Justiţie (PiS) afirmă că reformele sunt necesare pentru a lupta împotriva corupţiei şi a pune capăt moştenirii comuniste în sistemul de justiţie.

Comisia Europeană consideră însă că ele aduc atingere statului de drept, şi încearcă să readucă Polonia, dar şi Ungaria, în conformitate cu ceea ce Bruxellesul consideră drept normele democratice europene.

Ieri, Curtea Constituţională poloneză a sfidat Bruxellesul printr-o decizie potrivit căreia orice măsură provizorie luată de Curtea europeană împotriva reformelor judiciare poloneze 'nu este conformă' Constituţiei ţării.

Criticii guvernului au declarat că decizia constituie o atingere adusă ordinii juridice a UE, calificând-o drept 'Polexit juridic'.

Fostul preşedinte al Consiliului European, polonezul Donald Tusk, aflat acum în fruntea partidului de opoziţie Platforma Civică, a acuzat PiS de 'părăsirea UE'.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb