Clădirile noi din România trebuie construite cu protecţie pentru defectele de arc electric

F.D.
Miscellanea / 14 noiembrie 2023

Gabriel Tache, General Manager Eaton România

Gabriel Tache, General Manager Eaton România

Clădirile noi ce vor fi construite în România trebuie să aibă incluse în instalaţiile electrice sisteme de protecţie pentru defectele de arc electric, una dintre principalele cauze ale incendiilor. Eaton România a susţinut armonizarea legislaţiei din acest segment cu cea Europeană şi îşi propune să furnizeze în continuare soluţii de ultimă generaţie pentru proiectele imobiliare din ţară, conform unui comunicat de presă al companiei.

Ordinul nr. 959/2023 privind modificarea şi completarea reglementării tehnice "Normativ pentru proiectarea, execuţia şi exploatarea instalaţiilor electrice aferente clădirilor" a introdus în legislaţia din segmentul instalaţiilor electrice pentru folosirea "dispozitivelor de protecţie pentru protecţia la defect (protecţie împotriva atingerii indirecte)", dar şi conceptul de "protecţie suplimentară prin deconectare automată la apariţia unui defect de arc electric".

Echipamentele AFDD (dispozitive de protecţie împotriva defectelor cu arc electric) trebuie astfel utilizate atunci când este realizată instalaţia electrică in anumite tipuri de clădiri noi, sau modernizarea cladirilor vechi, fie că vorbim despre imobile rezidenţiale, industriale sau de altă natură. (AFDD este recomandat a se folosi in orice tip de cladire, dar obligatoriu este doar in anumite cladiri sau imobile in functie de natura utilizarii lor)

Ce înseamnă defectul de arc?

Un defect de arc electric poate fi asemănat cu un mic fulger, care poate să dureze chiar şi zile întregi, de obicei în interiorul unei cutii de joncţiune, în interiorul unui cablu (de exemplu, un cablu deteriorat) sau în interiorul unui terminal (doze de conexiuni), rezultatul fiind de regulă izbucnirea unui incendiu.

Defectul de arc electric poate apărea dintr-o mulţime de motive, de la banale manipulări greşite ale cablurilor sub tensiune la defecte de fabricaţie care se manifestă în timp, iar singura soluţie viabilă pentru a le preveni este instalarea unor dispozitive de protecţie. Acestea detectează semnalul de înaltă frecvenţă al arcului şi opresc circuitul pentru a minimiza potenţialele daune.

Incendiile, o problemă majoră în România

Incendiile reprezintă o problemă importantă în România, provocând pagube considerabile şi pierderi de vieţi omeneşti. Potrivit celei mai recente analize a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, pe parcursul anului 2022 au avut loc peste 43 de mii de incendii în România, iar 22% dintre ele au afectat locuinţe şi anexe gospodăreşti. În medie, pe zi 19 gospodării au fost afectate de incendii în fiecare zi a anului trecut.

Din totalul acestor incendii, 23% sunt provocate de exploatarea echipamentelor electrice defecte sau improvizate, defectele de arc electric având o pondere importantă. Instituţii publice extrem de importante, precum spitalele, au fost, de asemenea, afectate de incendii ce au avut consecinţe devastatoare de-a lungul anilor, aceste tragedii subliniind necesitatea protecţiei la defectele de arc electric.

"Defectele de arc electric sunt considerate asasini tăcuţi deoarece se petrec fără vreun avertisment şi au consecinţe devastatoare. Este unul dintre motivele pentru care Eaton s-a concentrat pe furnizarea unor soluţii care să reducă la minim posibilitatea manifestarii si dezvoltarii acestor defecte de arc. Salutăm decizia Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei de a legifera acest segment şi avem încredere că efectele pozitive ale includerii dispozitivelor de detecţie a defectelor de arc în instalaţiile electrice ale clădirilor nou construite vor fi vizibile rapid. Eaton propune soluţia pe care am denumit-o AFDD+ şi care vine cu un nivel de protecţie sporit pentru instalaţia electrică. Aş dori să subliniez încă o dată importanţa acestor echipamente de protecţie, mai ales într-o ţară precum România, care se confruntă cu foarte multe incendii devastatoare ce pot fi evitate prin simpla utilizare a AFDD-urilor", a declarat Gabriel Tache, General Manager Eaton România.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb