Clădirile sustenabile şi prietenoase cu mediul, provocarea investitorilor din real-estate

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 26 octombrie 2022

Clădirile sustenabile şi prietenoase cu mediul, provocarea investitorilor din real-estate

Dincolo de impactul crizelor din ultimii ani asupra pieţei de profil şi de discontinuităţile apărute în lanţurile de aprovizionare, dezvoltatorii imobiliari sunt pregătiţi să aplice conceptul ESG în noile clădiri de birouri şi rezidenţiale, chiar dacă implementarea acestuia implică costuri de construcţie mai ridicate, au afirmat participanţii la cea de-a opta ediţie a SEE Property Forum, eveniment care a avut loc ieri la Bucureşti.

"Industria construcţiilor este responsabilă de peste 40% din amprenta de carbon la nivel global şi de aceea avem o responsabilitate maximă pentru găsirea unor soluţii sustenabile, prietenoase cu mediul, integrate în economia circulară, care să ia în considerare toate energiile utilizate în construirea şi dezvoltarea unui imobil. Trebuie să ne uităm mai atent la sursele de energie verde, la materialele folosite, care să fie reciclabile, la cum gândim clădirea, cum o construim, cum o exploatăm şi cum îi dezvoltăm noi utilităţi ansamblului realizat", a spus Claudiu Bisnel, managing partener al Brisk Group.

"Doar un nebun crede că certificarea de astăzi pe care o obţine pentru un imobil are de-a face cu ESG. Conceptul ESG nu are nimic de-a face cu certificarea. Poţi să ai certificare de performanţă energetică şi să ai toate informaţiile necesare care să îţi ofere ideea că întregul sistem al clădirii este, teoretic, operaţional, dar te înşeli. Sunt clădiri care, pe dinafară şi pe interior par multifuncţionale, dar care în ultimii zece ani şi-au pierdut între 40% şi 80% din valoarea iniţială a activului. Şi asta pentru că o parte importantă din clădirile de birouri sunt ocupate, deşi nu oferă utilizare completă a spaţiilor respective, iar altă parte nu sunt ocupate şi nici nu oferă o deplină funcţionalitate. Ar trebui să refinanţăm aceste clădiri pentru a le moderniza şi pentru a le putea vinde ulterior", a precizat Hubert Abt, CEO New Work&workcloud 24.

"Din conceptul ESG, G (n.red. - guvernanţa) reprezintă driverul intern, pe care dacă nu îl avem, nu putem funcţiona pe baza unor principii solide, aşa cum s-a întâmplat în ultimii 20-30 de ani. Componenta S (n.red. - socială) este ceea ce faci pe plan extern, despre care ştim că nu este o problemă de cost, dacă te organizezi foarte bine pentru diferite evenimente, cum ar fi cunoaşterea impactului pe care îl are activitatea companiei asupra mediului, precum şi politica de implicare a tuturor angajaţilor în protejarea acestuia. Cred că peste 80% din bani sunt folosiţi pentru partea legată de protecţia mediului (n.red. - "E" din conceptul ESG), ceea ce înseamnă o folosire subiectivă, şi de aceea vedem de mai mulţi ani clădiri care sunt certificate ecologic. Practica respectivă ne asigură că respectivele clădiri sunt realizate într-un mod corect, dar adevărul este că cineva trebuie să plătească factura pentru asta, iar acest lucru înseamnă o sumă importantă de bani. (...) De aceea, cred că partea critică privind componenta de mediu din conceptul ESG o reprezintă banii alocaţi, iar multe companii aplică superficial criteriile privind protecţia mediului cu privire la clădirile construite. Este un lucru care ne va costa scump în viitor şi de aceea cred că trebuie să ne concentrăm în prezent pe ceea ce avem de făcut cu adevărat pentru implementarea acestui concept", a arătat Bogdan Doicescu, şeful Diviziei Real Estate din cadrul companiei Bog'Art.

"Sustenabilitatea nu reprezintă doar un trend, ci este o obligaţie morală de a lucra împreună, toţi cei din industria real-estate cu autorităţile şi comunităţile locale. ESG înseamnă în primul rând realizarea parteneriatului respectiv şi reprezintă un concept pe care industria construcţiilor din domeniul real-estate trebuie să îl implementeze deplin. (...) O parte importantă care ar putea ajuta la implementarea acestui concept ar fi utilizarea mixtă a clădirilor de birouri şi clădirilor rezidenţiale, care să nu fie folosite doar în acest scop, ci să aibă mai multe utilităţi sau funcţionalităţi. Noi pledăm pentru conceptul mixed-use al clădirilor office, rezidenţiale şi chiar al zonelor din preajma arenelor sportive", a spus Angelus Bernreuther, Head of Investor Relationship Management în cadrul companiei Kaufland.

Specialiştii din real-estate au concluzionat că implementarea conceptului ESG este necesară, dar este nevoie de sprijinul autorităţilor locale - pe partea de legislaţie, cât şi al comunităţilor locale în care companiile din care fac parte îşi desfăşoară activitatea sau dezvoltă proiecte imobiliare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb