Clasa politică: Decizia de revocare, o decizie normală

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 10 iulie 2018

După ce preşedintele Klaus Iohannis a ales, ieri, să pună în aplicare decizia 358/2018 a CCR privind revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, au apărut mai multe reacţii din partea politicienilor români.

Ludovic Orban, liderul PNL, a declarat: "Preşedintele a ales între interesul personal şi interesul României: A ales interesul României, pentru că, în cazul în care nu ar fi pus în practică decizia CCR, ţara putea fi expusă riscului declanşării unor evenimente care să creeze tulburări sociale, care să separe societatea românească, să dea naştere la diviziune şi la conflicte sociale. Putea fi afectată grav imaginea României în lume şi putea fi pusă sub semnul întrebării buna exercitare de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene".

Preşedintele PMP, Eugen Tomac a spus: "Klaus Iohannis trebuie înţeles corect în decizia pe care a luat-o astăzi. Este o decizie regretabilă revocarea procurorului-şef DNA, dar preşedintele trebuie să fie garantul respectării legilor în România, implicit a deciziilor CCR. În Uniunea Europeană orice se poate negocia mai puţin deciziile Curţii Constituţionale. Prin urmare preşedintele nu a făcut decât să respecte principiile care stau la baza statului de drept, iar actuala majoritate PSD-ALDE nu face decât să îndepărteze cetăţenii de actul de justiţie, promovând în Parlament legi pentru interesul lor".

Fostul preşedinte al ţării, actualul senator Traian Băsescu, a scris pe pagina sa de facebook: "Preşedintele Iohannis a ales corect punând în aplicare decizia CCR şi a revocat-o pe Laura Codruţa Kovesi. Este acum de văzut dacă cei care îi cereau imperativ preşedintelui Iohannis să respecte decizia CCR sunt la rându-le dispuşi să pună în aplicare decizia CCR prin care a fost validat referendumul care reduce la 300 numărul parlamentarilor. Hai băieţi, puţin curaj. 300".

Mai mulţi parlamentari din partea USR s-au arătat nemulţumiţi de decizia lui Iohannis şi au spus că, în aces-te condiţii, formaţiunea din care fac parte ia serios în calcul ca la alegerile prezidenţiale din 2019 să aibă propriul candidat. Liderul USR, Dan Barna, a declarat că decizia luată de preşedinte este una corectă, pentru că trebuia să respecte hotărârea Curţii Constituţionale, dar ar fi necesar ca să fie organizat un referendum pe tema "Fără penali în funcţiile publice".

Florin Iordache, deputat din partea PSD şi preşedinte al comisiei parlamentare pentru legile justiţiei a spus: "Nu a avut un dialog cu noi. I-a luat cam mult lui Klaus Iohannis ca să citească, dar e un semn de normalitate faptul că preşedintele, care e garantul respectării Constituţiei, a respectat această decizie a Curţii Constituţionale".

Agenţiile de presă străine: Revocarea, victorie a PSD

Şi partenerii externi au fost luaţi prin surprindere de revocarea lui Kovesi. Comisia Europeană a anunţat că, dacă rezultatele obţinute în combaterea corupţiei ar fi puse sub semnul întrebării, Comisia ar putea fi nevoită să-şi reevalueze această concluzie. În declaraţia de presă a Comisiei Europene se arată: "Nu comentăm hotărârile instanţelor naţionale sau punerea lor în aplicare. Aşa cum ştiţi, în mod repetat am subliniat că independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a lupta în mod eficient împotriva corupţiei sunt de maximă importanţă. Aceasta este esenţa rapoartelor MCV ale Comisiei. Comisia fost clară în rapoarte MCV succesive că abilitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de a-şi menţine palmaresul în circumstanţe pline de provocări a fost un semn important de sustenabilitate".

Cu prilejul prezentării, ieri, la Bucureşti, a temelor preşedinţiei austriece a Consiliului UE, ambasadorul Aus-triei, Isabel Rauscher, a refuzat să comenteze revocarea lui Kovesi, spunând că nu se amestecă în probleme interne ale unui stat membru al Uniunii.

Agenţiile de presă străine au marcat şi ele revocarea lui Kovesi din fruntea DNA.

Guvernul român de stânga a obţinut, după o lună de dispute, demiterea şefei parchetului anticorupţie Laura Codruţa Kovesi, făcând un nou pas în ofensiva sa împotriva puterii judiciare, anunţă Agenţia France Presse.

AFP arată: "Anunţând semnarea, în cele din urmă, a decretului de revocare din funcţie a acestei magistrate care a devenit un simbol al luptei împotriva corupţiei, preşedintele Klaus Iohannis rezolvă provizoriu o criză politică ce ameninţa să îl coste chiar funcţia. Dar a permis în acest fel guvernului condus de social-democraţi să marcheze un nou punct în lupta pe care a demarat-o pentru a remodela instituţia judiciară, pe care o acuză de abuz de putere împotriva clasei politice".

Agenţia germană de presă DPA notează: "Laura Kovesi, şefa agenţiei anticorupţie din Româ-nia, a fost demisă din funcţie de către preşedintele Klaus Iohannis, la presiunea Guvernului şi a Curţii Constituţionale. Presiunea asupra lui Kovesi, recunoscută la nivel internaţional drept un factor-cheie în lupta ţării împotriva corupţiei larg răspândite, a fost însoţită de recenta diminuare a puterii procurorilor anticorupţie şi de eforturile de protejare a politicienilor de anchete".

Agenţia Asociated Press susţine: "Sub conducerea lui Kovesi, DNA a anchetat cu succes judecători, miniştri şi alţi demnitari de rang înalt pentru mită, fraudă, abuz de putere şi alte infracţiuni legate de corupţie. Dar anchetele şi popularitatea ei în rândul românilor obişnuiţi - care au lăudat-o în demonstraţiile anticorupţie aproape săptămânale - au supărat unii politicieni, în special membri ai Partidului Social-Democrat, aflat la guvernare".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bietul Tari, el spera sa fie presedinte!

    Iata ce inseamna sa ai asteptari desarte! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb