Cursa pentru supremaţie în materie de servicii AI este acerbă. Ultima mutare a fost efectuată de Google, care intenţionează să preia "coroana" OpenAI - Microsoft. Într-o conversaţie care include flux audio şi video, noul model Gemini uimeşte prin nivelul ridicat de înţelegere a intenţiilor exprimate, prin voce sau imagini, demonstrând o formă de creativitate surprinzătoare şi chiar umor.
Totuşi, lansarea Google Gemini a venit la pachet şi cu numeroase controverse, fiind dezbătută comprimarea timpului într-un video demonstrativ editat, care nu «curge» în timp real. Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB România, fluiditatea este importantă pentru interacţiunea utilizatorilor cu acest serviciu, iar timpul de răspuns din video nu oglindeşte, deocamdată, realitatea.
Cu toate acestea, optimizarea performanţei este, mai degrabă, o chestiune de timp. Direcţii noi pot fi, astfel, intuite, însă consecinţele în lumea reală sunt dificil de bănuit în prezent. Sistemele multimodale - care preiau şi oferă rezultate în format video şi audio, nu doar text - sunt deja aici.
"În aceste condiţii, este uşor de intuit faptul că după etapa de dezvoltare, sistemele vor schimba fundamental interacţiunea cu echipamentele electronice, cu alţi utilizatori sau dinamica din piaţa muncii. Există un procent ridicat de preocupare faţă de necunoscut, prezent atât printre companii cu modele de business care pot fi afectate de progresul AI, cât şi printre angajaţi. Fiecare versiune de produs AI extinde semnificativ plaja domeniilor care ar putea fi afectate de capabilităţile sistemului. Chiar şi fără proiecţiile din viitor cu privire la inteligenţa artificială, doar implementarea tehnologiilor deja anunţate aduce schimbări majore", precizează analistul XTB.
Inteligenţa artificială - pentru unii ajutor, pentru alţii piedică
Pentru mulţi angajaţi din diverse domenii, noua "realitate" se va traduce într-o serie de beneficii. Printre acestea se numără: mai mult timp economisit, mai multă uşurinţă în derularea sarcinilor şi disponibilitatea de a fi creativi sau de obţine echilibrul între serviciu şi viaţă personală.
Pentru alţii, însă, AI va reprezenta o provocare. Cel mai probabil, aceştia vor dispune de o fereastră de timp limitată pentru a putea învăţa noi abilităţi pentru o eventuală reconversie profesională. În paralel, unele domenii noi, care au nevoie de forţă de muncă, ar putea fi create tocmai în urma schimbărilor aduse de AI în sistemul economic.
Lumea, în linii mari, nu este pregătită pentru transformările care pot revoluţiona nu doar activităţile repetitive (precum cele de procesare date sau solicitări simple de relaţii cu clienţii), ci şi roluri precum cele din categoria back-office, contabilitate, marketing, juridic, creativitate, design, arhitectură sau programare. Acesta este, însă, doar un prim pas al revoluţiei AI.
"În cele din urmă, integrarea AI în viaţa de zi cu zi va permite şi efectuarea de sarcini rezervate până acum oamenilor, cu un grad tot mai mare de dificultate şi creativitate. Chiar dacă ne aflăm încă la ani buni distanţă de o implementare eficientă tehnic şi economic, subestimarea necesităţii de pregătire şi aderarea la ideea că momentul decisiv este încă îndepărtat ar putea să nu fie cea bună strategie", spune Claudiu Cazacu.
Varianta Ultra a Gemini a depăşit GPT4 la 30 din 32 de teste
Pentru potenţialii utilizatori, întrebarea esenţială despre Gemini este: cât de bun este faţă de GPT4? Nu este clară performanţa variantei Pro - gândită pentru acces larg - faţă de GPT4, dar ştim că este clar superioară variantei 3.5. Este posibil ca datele pentru Gemini să nu fie suficiente pentru a permite o departajare clară, astfel încât decizia de marketing să fi fost una de evitare a comparaţiei cu cel mai recent model ChatGPT.
Varianta Pro va putea fi folosită începând cu 13 decembrie de clienţi prin intermediul Google Cloud.
Varianta mai simplă, Nano, va fi utilizată de dezvoltatorii de aplicaţii mobile cu sistem Android.
Varianta cea mai capabilă, Ultra, a obţinut un scor mai ridicat decât al experţilor umani în testul MMLU, care acoperă domenii variate precum fizică, istorie, medicină sau etică, verificând atât cunoştinţe, cât şi abilitatea de a rezolva probleme. Ultra a depăşit GPT4 la 30 din 32 de teste, potrivit Google, deşi în unele situaţii diferenţele de scor sunt minore.
În acelaşi timp, OpenAI lucrează la versiunea 5, care ar putea accentua precizia şi amploarea sarcinilor pe care le poate prelua. Există deja o versiune multimodală, cu o diferenţă esenţială. OpenAI a dezvoltat un model care procesează textul şi, separat, altul pentru audio (voce) şi altul pentru video, în timp ce Google are o arhitectură comună. Puterea de procesare şi accesul la date al Microsoft se întâlneşte cu resursele uriaşe, din aceleaşi categorii, de care dispune Google. Conform opiniei expertului de la XTB România, această situaţie reprezintă o confruntare directă între giganţii industriei.
Viteza dezvăluirii de noi produse şi platforme pare să se accelereze, iar în cursă au intrat şi startup-uri precum Mistral, din Franţa. Europa încearcă să nu rămână în urmă într-un domeniu transformaţional pentru societate şi economie, cu influenţă în arena internaţională. Interesul pentru Mistral se poate deduce şi din ponderea ridicată a capitalului american în cea mai recentă rundă de finanţare, de 385 milioane de euro, ajungând la o valoare de 2 miliarde de euro.
Uniunea Europeană conduce, însă, în domeniul reglementării, oferind primul cadru coerent la nivel mondial.
"Având în vedere riscurile şi forţa tehnologiei, regulile sunt necesare, cu toate că unii observatori consideră că este prea devreme, iar avântul AI de pe continent trebuie stimulat în orice condiţii. Un echilibru între nevoia de progres şi siguranţă este esenţial, din punctul nostru de vedere", mai spune Claudiu Cazacu.
Explorarea unor viitori paşi deja are loc, iar nivelul aşteptărilor este uriaş, mai ales în privinţa modelelor care ar putea "gândi" structurat, folosind un "arbore de gândire" sau algoritmi independenţi grupaţi sub misteriosul nume "Q". Chiar dacă cercetarea mai are nevoie de timp, progresul este vizibil. În aceeaşi notă, trebuie avută în vedere şi tentaţia de a cade în capcana entuziasmului excesiv (sau temerilor).
Într-un peisaj atât de dinamic precum cel actual, un lucru este cert: viteza schimbărilor a devenit copleşitoare. Asta înseamnă că o competiţie între giganţii din IT, (şi una intre giganţi şi startup-uri precum Mistral, care lasă codul-sursă deschis), face ca liderul cursei să se schimbe frecvent. Vaste regiuni ale economiei şi pieţei muncii sunt în pragul unor transformări de proporţii, iar avantajul privind productivitatea ar putea crea cadrul pentru prosperitate. În acest context, este esenţială pregătirea societăţii pentru schimbări şi distribuirea echiibrată a beneficiilor viitoare.