Claudiu Cazacu, XTB: "OPEC+ ia prin surprindere pieţele"

G.D.
Piaţa de Capital / 4 aprilie 2023

Claudiu Cazacu, XTB: "OPEC+ ia prin surprindere pieţele"

Duminică, OPEC+ (cuprinde Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol - OPEC - şi aliaţi, printre care şi Rusia) a anunţat o reducere a producţiei de petrol cu 1,16 milioane de Barili pe zi până la finalul anului, o decizie cu atât mai surprinzătoare cu cât semnalele furnizate anterior erau de păstrare a nivelului asumat de cartel, potrivit lui Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, casă de brokeraj pe burse internaţionale, notează un comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, hotărârea venită în afara calendarului agreat pare setată pentru a oferi un semnal, şi nu doar pentru traderii luaţi prin surprindere într-o zi de weekend, la o oră de amiază europeană.

Ministrul Energiei al Arabiei Saudite, prinţul Abdulaziz bin Salman, vorbise în trecutul mai îndepărtat despre dorinţa de a surprinde speculatorii, afirmând acum trei ani că doreşte ca traderii să fie cât mai chinuiţi de nesiguranţă cu putinţă.

Decizia recentă ar putea avea, însă, o conotaţie politică şi economică mai largă. Ea descrie o abordare focalizată în principal pe interesul regatului saudit, ale cărui nevoi de finanţare pentru programul de reformă şi investiţii denumit Vision 2030 vor fi în creştere.

Arabia Saudită şi Rusia sunt statele care vor oferi cea mai mare parte a ajustărilor, în completare venind alte ţări membre cu cote mai mici.

De partea statelor importatoare de energie, o temperare a preţurilor, preferată de Europa, Statele Unite şi de o serie de state care se luptă încă cu inflaţia ridicată, a devenit acum mai dificilă.

Pentru băncile centrale, o dobândă mai ridicată decât înainte ar putea fi necesară pentru a contracara efectele inflaţioniste ale unui petrol mai scump, dacă într-adevăr cotaţiile se vor menţine sensibil mai sus decât înainte de decizie. Este o veste nedorită pentru cei care sperau, în special în SUA, o rapidă schimbare de direcţie, spre reducerea dobânzilor. Cu toate acestea, indicele bursier S&P500 a închis luni pe plus, un avans de 0,37%.

Petrolul Brent a crescut cu 6,1% iar WTI, tranzacţionat în SUA, cu 6,3%, uşor sub maximele atinse luni dimineaţa în sesiunea asiatică.

Va fi nevoie de timp pentru a vedea cum va "digera" piaţa noile informaţii.

La prima vedere, orientarea spre unul dintre obiectivele pe care le putem bănui din declaraţii anterioare, acela de a "scutura" poziţiile speculative pe direcţia vânzării, a înregistrat deja o victorie.

Este, de asemenea, prea devreme pentru a spune dacă vom vedea efecte în privinţa diferenţialului motorină/benzină, inclusiv după sancţiunile impuse Rusiei. Ca şi alte state europene, România a reuşit să se adapteze la noile condiţii de după 5 februarie. În Europa, tradiţional alimentată cu motorină din importuri, au fost redesenate rutele de aprovizionare, resurse din India, Turcia şi state mediteraneene venind în înlocuirea celor din Rusia. Cantităţile mai mici de materie primă pe piaţă ar urma să aibă, totuşi, efectul unui preţ agregat mai mare pentru carburanţi.

Agenţia Internaţională pentru Energie estima un deficit de 1 - 1,5 milioane de barili pe zi, înaintea acestei decizii. În noul mediu, diferenţa s-ar putea adânci, însă este foarte relevantă dinamica economiei chineze, în plină refacere după o lungă perioadă de restricţii.

Pe de altă parte, deşi China este în revenire, situaţia bancară din SUA, o viziune reţinută vizavi de situaţia din Europa, unde Banca Centrală Europeană e nevoită să întărească politica monetară pentru a stăvili inflaţia, şi producţii mai mari în unele state africane limitează riscul unui salt pronunţat al preţurilor.

Probabilitatea de a ajunge la 100 de dolari/baril, după anunţul OPEC, a crescut considerabil, subliniază sursa citată.

Pe termen mediu, însă, investitori, guverne, bănci centrale vor urmări cu preocupare dinamica economiei reale în China şi alte pieţe emergente, pe lângă evoluţia din SUA sau Europa. O recesiune în SUA continuă să fie un scenariu posibil. Europa, ,,salvată" de o iarnă mai blândă şi de preţuri mai mici la energie electrică şi gaze naturale, încă are de depăşit povara inflaţiei.

Disponibilitatea OPEC de a oferi situaţii de piaţă neprevăzute e acum percepută a fi mai ridicată.

Pieţele ar putea "traduce" aceasta în corecţii de preţ mai timide, având în vedere conştientizarea riscurilor de către speculatori şi traderi. Ritmul de creştere mai lent al zăcămintelor de tip şisturi petroliere din SUA şi nevoia de a reface rezerva strategică se adaugă argumentelor pentru a vedea un interval de susţinere a cotaţiilor petrolului mai ridicat decât înainte.

Odată cu sezonul de vară în emisfera nordică, dorinţa de călătorii şi vacanţe, fie cu maşina, avionul sau alte mijloace de propulsie consumatoare de combustibili fosili, va antrena o nouă sursă de cerere pentru petrol, iar surpriza din weekend netezeşte calea unor aprecieri ale cotaţiilor înspre vară.

Volatilitatea şi sensibilitatea variabilă la ştiri şi evenimente de risc sunt, însă, caracteristici cunoscute ale petrolului, aspect reţinut de participanţii la piaţă, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. La inceputul anului, cand s-a renuntat la subventia de 0.5 lei, pretul benzinei standard era sub 6.5 lei/litru, la un pret brent oil de 85-86 USD/baril. Desi de atunci petrolul a fost inclusiv pe la 72 USD, carburantii nostri au mers tot in sus, benzina ajungand la peste 6.7 lei/l azi, desi petrolul este acum, dupa cresterea surpriza, cam la acelasi pret ca la inceputul anului, 85 usd. Oare nu trebuia ca si benzina sa fie tot sub 6.5?

    1. Petrolul va urca în vara peste 100 de dolari barilul

      Ar fi un motiv de crestere anticipata, inca de pe acum, a carburantilor? Adica acum isi iau elan, nu?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb