CLAUDIU CAZACU, XTB:  "Primele raportări pe Q4 2022 ale titanilor din tech - ce indică cifrele?"

G.D.
Piaţa de Capital / 2 februarie 2023

"Primele raportări pe Q4 2022 ale titanilor din tech - ce indică cifrele?"

Intel a raportat în al patrulea trimestru pierderi de 600 milioane de dolari faţă de cele 278 milioane de dolari care erau aşteptate, conform unui comunicat remis redacţiei. Vânzările au fost în scădere cu 32%, ceea ce a condus la o ajustare a marjei brute de profit de 12 puncte, la 43,8%.

Potrivit sursei citate, sunt cifre care atestă atât conjunctura foarte dificilă din piaţa cipurilor, cât şi poziţia relativ slăbită a companiei care, din lider pe segmentul microprocesoarelor, a trecut în defensivă în faţa AMD.

,,Sezonul de raportare pentru trimestrul care a încheiat anul 2022 a început şi e pe cale să aducă un pachet consistent de informaţii proaspete. Într-o piaţă în care numele grele din tehnologie domină, din perspectiva valorii bursiere, interesul se îndreaptă în mod natural către rezultatele companiilor din acest sector" precizează Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

Profitul pe acţiune al AMD a ajuns la 0,69 dolari, cu 2 cenţi peste estimări, iar veniturile de anul trecut au atins un record de 23,6 miliarde de dolari. Reacţia în piaţă a fost constructivă, acţiunile au deschis miercuri, după raportare, cu 5,2% mai sus.

Cu toate acestea, nici AMD nu a scăpat de o reducere a marjei de profit brut şi a vorbit de o încetinire în segmentul PC şi gaming, în timp ce, pe zona de centre de date şi embedded, se aşteaptă la creştere.

Microsoft, cu o valoare de piaţă de 1,8 trilioane de dolari, a anunţat venituri în creştere cu doar 2% şi o scădere a profitului de 12%, la 2,32 dolari/acţiune.

Divizia de cloud a avansat cu 31%, o rară veste bună, pe lângă scăderea de 17% a segmentului care include Windows şi aşteptările pentru venituri între 50,5 şi 51,5 miliarde trimestrul viitor, faţă de 52,4 miliarde de dolari estimate în medie.

Microsoft a ţinut recent capul de afiş cu investiţia de 10 mld. de dolari în OpenAI, dezvoltatorul aplicaţiei de chat bazat pe inteligenţă artificială ChatGPT.

Rescrierea regulilor în domeniul utilizării soft-ului folosit la scară largă în birouri, de la Word la Excel, ar putea fi următorul obiectiv major al companiei, şi de acesta se leagă speranţele unor investitori, însă monetizarea noului produs nu va fi simplă la început.

Pe segmentul cloud, deja un motor pentru rezultatele Microsoft, o integrare cu AI este văzută ca un factor constructiv, în perspectivă îndelungată.

Meta, în raportul său de după închiderea sesiunii de miercuri, a anunţat un profit de 1,76 dolari/acţiune, faţă de aşteptări pentru 2,12 dolari/acţiune. Ştacheta aşteptărilor era deja destul de joasă, după ce profitul în trimestrul 4 din anul precedent fusese de 3,67 dolari/acţiune.

Veniturile estimate au înregistrat scăderea cea mai rapidă din istoria sa, 6% faţă de anul precedent, când au coborât cu doar 1%. Acţiunile, care au pierdut 64% din cotaţie în 2022 sau 600 de miliarde de dolari din valoarea firmei pe bursă, au resimţit, după corecţiile de preţ, un mediu favorabil pentru surprize.

După sesiunea standard, acţiunile creşteau cu până la 18%. Utilizarea inteligenţei artificiale a mărit atât interesul utilizatorilor pentru Instagram şi Facebook, cât şi venitul obţinut de pe dispozitivele Apple, afectat sever anterior de modificări ale confidenţialităţii.

Anunţul de răscumpărare de acţiuni în valoare de 40 de miliarde de dolari a jucat un rol semnificativ în optimismul investitorilor. Pe viitor, compania ar putea beneficia şi de pe urma reducerii prezenţei TikTok sau chiar a interzicerii acesteia.

Avantajată de o eventuală blocare a TikTok ar fi şi divizia YouTube a Alphabet.

Rezultatele Alphabet (firma care deţine Google) vor fi anunţate astăzi, după ora 23. Estimările sunt pentru profit pe acţiune de 1,2 dolari, faţă de 1,53 cu un an înainte, însemnând o scădere de 21,5%, în timp ce vânzările totale ar urma să crească cu doar 0,4% la 75,6 miliarde de dolari, potrivit sondajului Refinitiv.

Aşteptările sunt reduse pentru segmentul YouTube, dar ridicate pentru divizia de cloud. Vor fi atent urmărite şi prognozele pentru trimestrul viitor, aşteptările curente fiind pentru profit de 1,17 dolari/acţiune şi venituri de 69,5 miliarde de dolari.

Google a anunţat recent un set de unelte care utilizează AI, încercând să riposteze la atenţia focalizată pe OpenAI, asociat cu Microsoft, şi dacă în conferinţa de presă vor fi oferite noi detalii pe această temă, ar putea fi primite bine de către investitori.

Anchetele autorităţilor care ar putea impune spargerea diviziei de publicitate a Google, pentru a evita situaţia de monopolizare a pieţei online, ar însemna o redefinire majoră a peisajului, lăsând mai mult loc unor competitori.

Tema se va întinde pe un orizont de mai mulţi ani, dar poate deveni ocazional importantă pentru acţionari. De asemenea, posibilitatea studiată de UE de a impune giganţilor din domeniul Internetului să plătească pentru utilizarea fizică a reţelelor.

Dispute în acest sens au existat în anii anteriori, vizând în special Netflix, platforma sa de streaming impunând consum masiv de resurse pentru firmele din infrastructura de comunicaţii, fără beneficii pentru acestea.

Apple raportează, la fel ca Amazon, tot joi seară, după sesiunea de tranzacţionare din SUA. Profitul aşteptat este de 1,94 dolari/acţiune, la venituri de 121,2 miliarde de dolari, în scădere cu 2,2% faţă de anul anterior, subliniază sursa citată.

Apple a refăcut aşteptările pentru producţia de iPhone, unele magazine din SUA raportând stocuri insuficiente, în condiţiile închiderii temporare a unor fabrici în China, iar compania a avertizat investitorii asupra unor livrări diminuate.

Pieţele vor fi atente la mesajele despre trimestrul următor: va fi o parte din cererea neonorată în noiembrie şi decembrie împinsă spre trimestrul întâi, sau economia încetinită şi consumatorii mai prudenţi vor forţa o estimare mai redusă pentru viitor?

Pe de altă parte, un dolar mai slab, aşa cum s-a văzut recent, ar fi un factor pozitiv pentru viitor.

Luând profitul estimat pentru întregul an 2023, Apple se tranzacţiona miercuri, în prima parte a sesiunii, la un raport PER (preţ împărţit la profitul pe acţiune) de 23,1.

Pentru Amazon, diferenţele sunt majore: de la 1,39 dolari pe acţiune, profitul e aşteptat să coboare la doar 17 cenţi/acţiune. Veniturile totale ar urma să atingă 145,45 miliarde de dolari, potrivit Refinitiv. Totuşi, se aşteaptă ca în trimestrul 1 din anul 2023 profitul să avanseze la 27 de cenţi/acţiune.

Veniturile ar urma să atingă 125,13 miliarde de dolari. Profitabilitatea Amazon a înregistrat de-a lungul timpului fluctuaţii majore, şi de data aceasta investitorii vor fi foarte atenţi la divizia de cloud, segment unde firma este lider de piaţă.

Raportul PER utilizând profitul aşteptat pentru 2023 este de 63,7, folosind preţul de miercuri, în jurul orei 19:00, nivel ridicat ce semnalează aşteptările pentru creşterea viitoare pronunţată a afacerilor.

Ziua de joi este una din cele mai intense pentru investitorii în companiile din sfera tech. Este posibil ca cel puţin unele din prognozele pentru trimestrele următoare să nu se ridice la înălţimea aşteptărilor.

Sezonul de raportare a venit, până acum, cu destule veşti slabe sau nu foarte concludente.

Cu toate acestea, reacţia pieţelor nu a fost pesimistă, în general, atenţia traderilor fiind pe încetinirea inflaţiei şi mai degrabă dorinţa acestora, decât promisiunea Fed de a vedea curând un vârf al dobânzilor.

Astfel, observatorii sunt împărţiţi între cei care văd prea mult entuziasm în raport cu fundamentele titlurilor listate şi cei care consideră că greul a trecut. Prima tabără pare totuşi mai numeroasă.

Cu toate acestea, statistica nu favorizează primele săptămâni din februarie, atunci când anul a adus scăderi de două cifre, iar sentimentul actual relativ optimist ar putea fi testat chiar înainte de izbucnirea primelor flori ale primăverii, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb