Claudiu Cazacu, XTB România: Apple, sub presiunea dobânzilor şi a competiţiei din China

Companii / 28 septembrie 2023

Claudiu Cazacu, XTB România: Apple, sub presiunea dobânzilor şi a competiţiei din China

Apple este în continuare cea mai valoroasă companie de pe bursa americană, atingând 2,66 trilioane de dolari la închiderea de miercuri, 27 septembrie. Această valoare este, însă, în scădere cu 14% de la vârful din iulie. Preţul acţiunii a coborât de la 198,23 până la 170,43 dolari/acţiune, în sesiunea de miercuri. Aproape două treimi din scădere s-a întâmplat în septembrie.

Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB România, în condiţiile tendinţelor recente reînviorate ale inflaţiei, contextul actual pare a invita la prudenţă, în special în privinţa unora dintre giganţii din tehnologie.

"Scăderea nu este cauzată doar de datele statistice care indică deseori performanţe slabe ale burselor în prima lună de toamnă. Apple se confruntă cu dispute antitrust, competiţia pentru capital din partea altor uriaşi care au mizat mai hotărât, şi cu rezultate mai vizibile, pe AI, şi surpriza saltului tehnologic demonstrat de Huawei", precizează Claudiu Cazacu.

Huawei a uimit dezvăluind procesorul său în tehnologie de 7nm, mai puternic decât capabilităţile cunoscute ale industriei din China, mai ales în contextul interdicţiei de a cumpăra maşini de litografiere ultra performante din Olanda. Cu moduri de producţie mai avansate decât până acum, compania ar putea produce modele în pas cu dezvoltările viitoare ale tehnologiei, şi, în acelaşi timp, competitive prin preţ.

Apple, cu centrul său principal de producţie în China şi o piaţă de desfacere semnificativă (24% din iPhone-uri fiind vândute aici, comparativ cu 21% în SUA), generează o nouă preocupare pentru investitori. Motivele de îngrijorare survin după ce angajaţii din sectorul public nu mai au voie să utilizeze telefoane Apple la birou, îngustând astfel potenţialul de vânzări pentru gigantul american.

Pe de altă parte, graniţa următoare va fi mult mai dificil de atins, cu tehnologiile de 5nm deja disponibile pentru iPhone, şi cele de 3nm încă departe, în lipsa unor descoperiri suplimentare în sfera de producţie. Potrivit presei din China, o fabrică de nouă generaţie este în construcţie în Xiongan, lângă Beijing, dar ar fi la ani distanţă de o utilizare practică. În plus, într-o conferinţă foarte aşteptată, luni, Huawei nu a oferit detalii despre telefonul Mate 60 Pro, generând nedumerire în rândul milioanelor de participanţi online. Compania a vorbit, însă, despre un ceas inteligent şi o maşină smart, cu capabilităţi de conducere autonomă şi conectivitate avansată.

Un alt semn de întrebare important e cât de eficientă e producţia cipurilor Kirin care echipează noul model de telefon. Profilul de cost şi capacitatea de scalare sunt puternic influenţate de randamentul producţiei, câte dintre cipurile produse pot fi utilizate, la capătul procesului de fabricaţie, iar lipsa detaliilor accentuează curiozitatea observatorilor şi concurenţilor.

Deşi dezvăluirile recente arată un progres important, fabricile din China rămân la o distanţă de câţiva ani de frontiera tehnologiei de vârf utilizată de TSMC în Taiwan. Viteza recuperării, însă, pare a accelera.

Europa investeşte, la rândul său, în propriul sector de cipuri, susţinut de European Chips Act. "Perioada în care fructele acestei investiţii se vor coace se măsoară în ani, sezonul actual fiind mai degrabă de primăvară, de pregătire a unor facilităţi viitoare, integrate, pe continent", subliniază analistuşl XTB România.

În acelaşi timp, pentru investitori creşte preocuparea legată de sectorul de tehnologie, privind şi spre evoluţia costului de finanţare. Dobânzile, în creştere, au ajuns în SUA la un vârf al ultimilor 15 ani. Pentru titlurile de stat pe 10 ani, dobânda a depăşit 4,61%, în creştere de la 3,88% la începutul anului, şi 3,6% la 1 iunie. "Este un mediu pe care doar veteranii domeniului îl mai experimentaseră. Tentaţia de capitalizare de pe urma entuziasmului debordant, văzută într-un val de startup-uri finanţate abundent, se poate observa şi în anunţul recent al OpenAI , dezvoltatorul faimosului ChatGPT. Acesta intenţionează să ofere acţiuni la o evaluare de 80 - 90 de miliarde de dolari, la doar jumătate de an distanţă de când era evaluată sub 30 de miliarde de dolari. Evaluările ridicate sunt ghidate de aşteptări entuziaste, orientate pe termen foarte lung", informează Claudiu Cazacu.

În acelaşi timp, mediul macro şi provocările geopolitice impun constrângeri pe termen scurt. Recent, liderul de la JPMorgan a subliniat cât de puţin pregătită este economia şi ecosistemul investiţional pentru dobânzi care ar atinge eventual chiar şi 7%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. “investirorii”…. oite…

    investitorii interni au vandut in trepte cand trebuie… 

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb