CLAUDIU CAZACU; XTB: Tensiunile SUA-China ating industria producătorilor de cipuri într-un moment sensibil

Miscellanea / 11 octombrie 2022

Tensiunile SUA-China ating industria producătorilor de cipuri într-un moment sensibil

"Vremurile foarte bune, cu profituri mari pentru industria producătorilor de cipuri, au apus odată cu încetinirea cererii, creşterea costurilor şi tensiunile geopolitice dintre SUA şi China. Scăderile din domeniu influenţează destul de pronunţat indicii bursei americane. Indicele S&P500 a pierdut 24% anul acesta. Sectorul cipurilor este marcat de volatilitate, dar, în timp, se estimează o eventuală corecţie pozitivă a tendinţei actuale", arată Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

Industria producătorilor de cipuri, la fel ca cea a echipamentelor pentru fabricarea cipurilor, are un profil cu un puternic caracter ciclic. Vremurile foarte bune, cu profituri excepţionale sunt, acum, în urmă.

Cererea a încetinit, iar costurile au crescut. Valul care a ridicat apetitul pentru lucrul de acasă, pentru investiţii masive în condiţii de finanţare foarte accesibilă sau pentru echipamente din industria criptoactivelor, a încetinit, la rândul său, trecând chiar în marşarier.

Noul mod de funcţionare al reţelei Ethereum consumă o fracţiune modică de energie şi face inutile o serie de echipamente fizice.

Scăderi pronunţate la bursă pentru "marii jucători" din domeniu

Indicele PHLX Semiconductor Sector, care cuprinde 30 de nume din domeniu listate la bursa din SUA, a avansat în 2021 cu 41,2%, dar a pierdut anul acesta 42,7% (până la închiderea zilei de luni).

Deşi trendul era deja bine instalat, AMD a răscolit săptămâna trecută sectorul atunci când a oferit un avertisment referitor la veniturile sale, dând vina pe o slăbire neaşteptat de pronunţată a pieţei calculatoarelor desktop.

Joi, în tranzacţionarea `after-hours" de după închiderea sesiunii obişnuite, acţiunile pierdeau 4%, dar informaţia nu rămăsese fără ecou.

Nvidia şi Intel aveau amândouă scăderi de peste 2%.

De joi la închidere până luni, în doar 2 sesiuni, Intel a pierut 7,28%, iar Nvidia 11,1%.

Acţiunile Nvidia au pierdut 65% din vârful record din noiembrie anul trecut, cu euforia zdrobită de ascensiunea dobânzilor, comprimarea apetitului pentru criptoactive şi sentimentul reţinut din sectorul IT în general, unde companii fanion au anunţat îngheţări sau chiar reduceri de personal.

Intel se afla în defensivă faţă de AMD deja de peste 1 an, însă mişcările recente sunt larg distribuite şi depăşesc cadrul competiţiei dintre cei doi producători pe tema celor mai performante procesoare relativ la energie şi preţ.

AMD va raporta rezultatele financiare pentru trimestrul al treilea pe 1 noiembrie, Intel pe 27 octombrie şi Nvidia pe 16 noiembrie.

Investitorii au fost nevoiţi să îşi recalibreze aşteptările şi raportările vor da tonul pentru tendinţele următoare.

Tensiunile SUA-China, un factor de risc deloc neglijabil

Peste un orizont deja destul de închis şi apăsat, grevat de probleme macro dar şi de circumstanţe specifice, apasă şi noile reguli, care impun companiilor care exportă anumite produse sensibile din domeniul semiconductorilor către China obligaţia de a obţine o licenţă pentru a continua aceste exporturi.

Regula se aplică şi companiilor străine care utilizează echipamente americane.

Deşi ASML este cel mai mare producător pentru echipamentele care dotează fabricile de cipuri de ultimă generaţie, SUA este importantă pentru întregul sector, având companii precum LAM Research, Applied Materials şi KLA, care produc alte instrumente hardware şi software necesare în producţia cipurilor.

LAM a pierdut 11,8%, sau aproximativ 5,5 mld. de dolari din valoarea de piaţă (capitalizare), KLA 8,6% sau aproximativ 3,5 mld. de dolari din capitalizare şi Applied Materials 10,1% sau 7,3 mld de dolari din capitalizare, vineri şi luni, cumulat.

Efectul sancţiunilor s-a simţit şi peste Pacific, acţiunile din China suferind deprecieri luni, de la 3% pentru SMIC, cel mai mare producător de cipuri chinez, la 9% pentru Hua Hong Semiconductors şi 20% pentru Shanghai Fudan Microelectronics.

Companiile sud-coreene SK Hynix şi Samsung s-au arătat îngrijorate de perspectiva limitării producţiei de cipuri avansate în China, deşi în primă fază efectele vor fi reduse.

Până în aprilie anul viitor, producţia de cipuri avansate destinate livrării în afara Chinei sunt exceptate de la restricţii.

Autorităţile americane sunt preocupate de producţia de componente avansate care pot fi utilizate în crearea de super-computere, cu utilizări în sfera inteligenţei artificiale sau a tehnologiilor militare de ultimă generaţie.

Sunt vizate memorii DRAM de 18 nm sau mai avansate, tranzistori de 16 nm sau mai performanţi ori memorii flash NAND cu cel puţin 128 de straturi, se mai arată în analiza casei de brokeraj pe burse internaţionale XTB România.

Măsurile se adaugă fondului tensiunilor în creştere din zona Asiei şi, în special, a Taiwan-ului, şi completează restricţii şi sancţiuni anterioare precum cele impuse Huawei în domeniul telecomunicaţiilor.

Scăderi semnificative şi pentru indicii bursei americane

Indicele bursei americane Nasdaq a închis luni la un minim al ultimilor doi ani, cu pierderi de 32%, tras semnificativ în jos de sectorul cipurilor.

Indicele S&P500 a pierdut 24% anul acesta. Sesiunea de luni a înregistrat volume de tranzacţionare mai reduse, efect şi al "Zilei lui Columb", o zi de sărbătoare în SUA.

Pentru lunile următoare, riscul asupra sectorului semiconductorilor, la nivel de producători şi de echipamente pentru fabricarea acestora, pare a se menţine descendent.

În mod agregat, acest scenariu ţine seama de continuarea probabilă a factorilor care au impus declinul înregistrat deja în ultimele 3 trimestre, alături de teama de recesiune în SUA şi încetinire severă şi în alte pieţe cheie.

La acestea se adaugă şi o alterare a sentimentului investitorilor vis-a-vis de segment, în condiţiile sancţiunilor impuse de SUA.

Totuşi, o nouă rundă de deprecieri consistente ar putea readuce evaluările de piaţă într-o dimensiune diferită de supraevaluarea pronunţată a anului trecut, setând pre-condiţiile pentru o eventuală corecţie pozitivă a tendinţei actuale, este concluzia analistului XTB România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb