CLIENT WBS HOLDING: "La Sima, mi-au dispărut şi banii, şi contul"

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 martie 2013

"La Sima, mi-au dispărut şi banii, şi contul"

"CNVM se spală pe mâini, deşi ar trebui să ne ajute", spune un fost client al brokerului Cristian Sima

Reprezentanţii Financial Services Authority, autoritate sesizată în caz, nu comentează

Un fost client al brokerului Cristian Sima la WBS Holding spune că i-au dispărut banii din contul pe care îl avea pe platforma CMC Markets, fără explicaţie, în luna februarie, deşi nimeni altcineva nu avea acces la cont.

Cristian Sima, fostul preşedinte Sibex, a declanşat un scandal imens pe piaţa de capital în toamna anului trecut, după ce a dispărut din ţară, mai mulţi clienţi acuzându-l că le-a pierdut banii, depăşindu-şi mandatul acordat prin contracte.

Sub protecţia anonimatului, clientul care acuză dispariţia banilor din cont ne-a relatat că el a putut să facă tranzacţii chiar şi după plecarea lui Sima din ţară, pe platforma CMC Markets, contul său nefiind unul discreţionar, aşa cum au avut unii dintre clienţii brokerului.

Domnia sa a adăugat: "Platforma mi-a fost blocată în februarie. Cineva a vândut toate poziţiile. Nu ştiu cine! Ori Sima, ori cei de la platforma CMC Markets. Pur şi simplu am văzut ecranul roşu. Banii au dispărut în lumea virtuală! Apoi, nici nu am mai avut acces la cont. Aveam 7500 de dolari. Unde sunt banii?

Am făcut reclamaţie la FSA (n.r. Financial Services Authority, supraveghetorul din Marea Britanie) şi la CNVM (Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare)".

De la CNVM, clientul a primit răspunsul că WBS Holding nu este sub supravegherea sa.

De altfel, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a anunţat public, toamna trecută, că WBS Holding, off-shore-ul prin care acţiona Sima, înregistrat în Insulele Virgine, nu este o entitate aflată sub supravegherea sa.

Cu toate acestea, Comisia a declanşat o anchetă la sediul WBS România, unde Cristian Sima a fost acţionar şi preşedinte înainte de a prelua funcţia supremă la Sibex, în urma căreia firma a fost închisă. Totodată, Cristian Sima a primit "interzis" pe piaţa de capital, timp de cinci ani.

Clientul lui Sima spune, acum, că CNVM cunoştea foarte bine situaţia şi că ar trebui să îi ajute pe "păgubiţi".

"CNVM se spală pe mâini, însă ei ar trebui să ne ajute", consideră clientul citat, adăugând că, fiind într-o ţară europeană, CNVM ar trebui să coopereze cu alte instituţii de supraveghere din UE.

Reprezentanţii FSA nu au dorit să comenteze situaţia contului de la CMC markets.

"Îmi pare rău, însă nu putem comenta investigaţiile asupra firmelor pe care le supraveghem, astfel că nu vă pot răspunde la întrebări", ne-a transmis Joseph Eyre, reprezentant al Biroului de Presă al The Financial Services Authority.

Clientul citat ne-a mai precizat că, atunci când şi-a făcut cont la WBS Holding, i s-a explicat că nu contează unde este înregistrată firma, ci unde îşi desfăşoară activitatea, iar toate operaţiunile se făceau de la sediul WBS România.

Clientul ne-a mai spus că a făcut cerere de retragere, prin poştă, şi la WBS România, şi la WBS Consulting, şi la WBS Holding, în Insulele Virgine, pentru a avea o dovadă, la un eventual proces. "În cazul WBS Holding, din Insulele Virgine, am primit de la Poştă că destinatarul este necunoscut", ne-a precizat clientul.

Printre clienţii lui Cristian Sima s-ar fi numărat şi fostul ministru al Finanţelor Daniel Dăianu, fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu, omul de afaceri Puiu Popoviciu, Tudor Chirilă, Andreea Raicu, Irina Schrotter.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. e fumat cazul.clienti care nu.si dau nume desi s.a ingropat demult cu toate celebritatile...cam ciudat sa reapara unu anonim tocmai acum

    1. De Make nu va mai da voie sa amintiti rusinea?

      Sunteti slabi, poate ajunge presedinte peste daianu la asf.

      Nu ar fi rusine 

      cand ai pierdut bani, nu e niciodata fumat. La Madoff s-a recuperat 50 % din paguba pt ca AU INTERVENIT autoritatile. Aici ii lasa pe pagubiti sa isi dea cu parerea intr-un caz complicat, si sa-si deschida procese singuri. Dar toate se platesc pe lumea asta, Cristi, aici sau Dincolo

      Draghe, daca citesti cu atentie cazul, vezi cum ca Madoff a fost dir.gen.Nasdaq, a facut trafic de influenta, abuz de influenta, a falsificat extrasele de cont ale clientilor, care erau toti profesionisti in domeniu. A riscat, a pierdut, apoi a incercat sa acopere pierderile prin falsuri in acte. Adica altceva decat tranzactionarea in marja si a instrumentelor financiare derivate. Zic si eu ca prostu'...

    neatza dle client!o musca intrase in gura unui cal, dar când sa iasă, degeaba, calul plecase....ai fost in groenlanda in ultimul an?

    Ce treaba are CNVM-ul cu WBS Holding? Inteleg ca aveti o problema persona cu Sima dar orice client idiot poate sustine orice fara sa fie in cunostintqa de cauza. Asta nu inseamna ca voi trebuie sa-l citati ca si cand ar fi un guru al finantelor. Clientul ala habar nu are cui trebuie sa se adreseze asa cum nu a avut habar in ce se baga atunci cand a investit prin WBS Holding. Sa fie sanatos, era obligatia lui sa se informeze!

    1. ba stie foarte bine cui sa se adreseze. nu stiu autoriatile noastre romanesti si incompetente ca trebuie sa ACTIONEZE. De MIFID au auzit ? Nu cred..

      Multi stiu ca in contractele semnate initial de clienti, la deschiderea de conturi pentru tranzactionarea in marja sau cu CFD-uri, se mentioneaza clar ca exista riscul pierderii intergrale a sumei depuse. Acest lucru se poate usor intampla doar prin deschiderea unei pozitii cu marja foarte mare, de peste 10 la 1, adica tranzactionarea unei valori de peste 10 ori mai mari decat suma din cont. In cazul in care pretul respectivelor instrumente financiare evolueaza in sens opus pozitiei deschise, de exemplu cu 10%, tranzactionarea genereaza o pierdere de 10x1x10%=100% din valoarea din cont, adica se pierd toti banii din cont. Inchiderea contului are si ea o prevedere stipulata in contract. Sa intelegem ca acel client de la WBS nu stia acest lucru? Pai atunci cum a semnat contractul? Nu cumva a semnat contractul, a deschis contul si a riscat sa tranzactioneze cu banii respectivi, fiind constient ca ii poate pierde? Din cate am observat in Romania, multi oameni au riscat in Caritas, la FNI si in alte "jocuri piramidale", la gandul ca depun sume mici care nu le pot provoca pierderi mai mari decat ele.

      Iar paralela cu Madoff este penibila: acolo a fost un caz de schema Ponzi, care este tot un fel de joc piramidal, insa facut la nivel macro, de profesionisti, care a fost sustinut nu de castiguri uriase, ci de falsificari grosolane de documente si de credulitatea si iresponsabilitatea acelor specialisti-clienti ai fondului Madoff. 

      CNVM afiseaza de multi ani avertismente privind tranzactionarea cu CFD-uri si in marja! Eu cred ca toti investitorii cunosc aceste lucruri si accepta deschiderea de conturi si tranzactionarea ori directa, ori intermediata de vreu cunoscut, bazandu-se pe faptul ca pierderile nu pot fi mai mari decat suma din cont, in special la CFD-uri, unde contul este inchis automat cand pierderea egaleaza suma din cont. 

      No, MIFID ca MIFID, dar el nu poate face un om sa nu manance, sa nu bea, sa nu joace poker, sa nu tranzactioneze, etc. MIFID se chinuie sa constientizeze oamenii in ce fac atunci cand tranzactioneaza, obligand brokerii sa le tzipe clientilor riscurile si obligand CNVM-urile sa verifice ca brokerii tzipa cu volumul dat la maxim. Ca sunt clientii surzi la aceste tzipete, asta e treaba lor. Sau poate ca nu sunt surzi, ci poate ca au auzit, cunosc riscurile, iar daca isi pierd banii, sunt nefericiti. Acum, daca nefericirea aduce cu ea si alte sentimente, cum ar fi ipocrizia si minciuna, astea nu mai sunt prevazute de MIFID. Iar CNVM si-a cam facut treaba din acest punct de vedere... Din altele mai scartzaie, dar asta e alta poveste, e politica si nu face obectul...

      mah da Mifidu ii "tzipa" clientului ca exista riscul ca brokerul sa ii goleasca contul si sa fuga cu banii in suedjia?sau in jermania?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb