Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, îl invită la dialog pe cel mai mare acţionar al companiei Romprest - Detaco Ltd - pentru a găsi împreună cele mai bune soluţii în privinţa salubrizării din Sectorul 1. "Cel mai mare acţionar Romprest este îngrijorat de actuala conducere şi şi-a cerut scuze pentru felul în care această companie tratează comunitatea locală şi instituţia Primăriei", afirmă Armand, potrivit News.
Primăria Sectorului 1 arată, într-un comunicat de presă transmis marţi, că, printr-o poziţie publică, acţionarul majoritar al companiei Romprest şi-a exprimat deschiderea la negociere cu Primăria Sectorului 1, s-a dezis de conducerea acestei companii şi s-a declarat profund îngrijorat de acţiunile recente ale acesteia.
"Cel mai mare acţionar Romprest este îngrijorat de actuala conducere şi şi-a cerut scuze pentru felul în care această companie tratează comunitatea locală şi instituţia Primăriei. Aşadar, îl invit la discuţii la Primărie pe acest acţionar pentru a vedea cum putem rezolva, în interesul comunităţii, situaţia provocată de actuala conducere iresponsabilă a companiei", a declarat primarul Clotilde Armand.
Detaco Ltd este acţionarul majoritar în compania Romprest Service S.A., cu un procent al deţinerilor de 42,6916% din capitalul social si din cota de participare la beneficii şi pierderi.
Reprezentanţii Primăriei prezintă, în comunicatul propriu, pasaje din poziţia publică a acţionarului majoritar al companiei Romprest:
"Considerăm că o situaţie care trebuia clarificată încă de anul trecut prin negocieri între părţi s-a transformat într-un scandal public exclusiv datorită incompetenţei actualei conduceri a Romprest.
În opinia noastră, Consiliul Local al Sectorului 1 Bucureşti, Primarul Sectorului 1 Bucureşti, funcţionarii instituţiei pe are dânsa o conduce, precum şi salariaţii Romprest au fost atraşi în acest scandal public deoarece Marian Bogdan Adimi, cel care aparent conduce Romprest, nu are capacitatea de a înţelege modul în care se conduce o companie şi felul în care trebuie abordate relaţiile de afaceri cu partenerii acesteia. Marian Bogdan Adimi, a cărui "experienţă profesională" provine din faptul că a fost şofer şi paparazzi, îşi continuă modul de a gestiona Romprest în acelaşi fel, prin starnirea de scandaluri publice, vehicularea de înregistrări neautorizate şi ameninţarea cu plângeri penale.
Principala vină în această situaţie, care riscă să nască un risc major pentru sănătatea locuitorilor din Sectorul 1 Bucureşti, o are domnul Andrei Drăcea, care, în calitate de proprietar unic al Europrest Invest SRL, acţionar ce controlează 30% din Romprest, îl susţine pe acest Marian Bogdan Adimi în funcţie, acordându-i şi încrederea de a fi administrator unic al Europrest.
Incompetenţa profesională şi agresivitatea lui Marian Bogdan Adimi şi susţinerea acestuia de către Andrei Dracea aduc prejudicii grave tuturor părţilor implicate, atât salariaţilor şi acţionarilor Romprest, dar, în special, locuitorilor din Sectorul 1 Bucureşti.
Din aceste motive, Detaco transmite pe această cale scuze publice Primarului Sectorului 1, Consiliul Local al Sectorului 1 Bucureşti şi locuitorilor acestui sector pentru situaţia creată. Va asigurăm că Detaco va continuă să întreprindă toate acţiunile legale posibile în vederea schimbării actualei conduceri a Romprest, îndepărtării din funcţii şi atragerea răspunderii tuturor persoanelor vinovate.
Soluţia este negocierea cu profesionalism între parteneri de afaceri şi de către persoane competenţe profesional din partea Romprest, pe criterii obiective şi cu respectarea legii, nu cu ameninţări cu plângeri penale, procese civile sau şantajarea cu publicarea unor înregistrări contrafăcute", scrie în comunicatul Detaco, citat de Primăria Sectorului 1.
Edilul Sectorului 1, Clotilde Armand, afirma că, "într-o nouă încercare de şantaj, firma de salubrizare şi-a scos maşinile la protest prin Sectorul 1 în speranţa că primăria le plăteşte facturile emise nelegal anul trecut, facturi neachitate de primarul PSD - cel cu diamantele".
Ea adăuga că, în cazul în care Romprest Service lasă iar gunoiul pe străzi şi refuză să îşi onoreze obligaţiile contractuale din 12 ianuarie 2020, atunci va intra alt operator în regim de urgenţă. "Nu voi mai tolera şantajul şi ameninţările Mafiei Gunoaielor. Sectorul 1 plăteşte servicii de salubrizare şi de 10 ori mai scumpe faţă de restul ţării", spunea Armand.
În replică, directorul operaţional al Romprest Sorin Velicu şi avocatul companiei Iancu Toader afirmau că, în cazul în care nu se va ajunge la o soluţie în ceea ce priveşte facturile în valoare de peste 100 de milioane de lei neplătite de Primăria sectorului 1, care au fost recepţionate şi asumate fără obiecţii, va fi urmată calea judecătorească.
Ei precizau că a fost făcută o ofertă de ajustare a contractului, la care nu a fost formulat un răspuns oficial din partea edilului Clotilde Armand şi că primarul nu are competenţa de a rezilia contractul încheiat cu Romprest.