Primăria Sectorului 1 a emis astăzi un comunicat în care clarifică situaţia privind costurile de salubrizare.
"În legătură cu informaţiile eronate apărute în spaţiul public referitoare la bugetul total al Primăriei Sectorului 1 pe anul 2020, valoarea facturilor emise pentru anul trecut de Compania Romprest pentru serviciile de salubrizare şi ponderea acestora în bugetul local, Serviciul Imagine şi Cultură a fost împutenicit să facă următoarele precizări:
Conform informaţiilor vehiculate pe mai multe canale media, bugetul Primăriei Sectorului 1 în anul 2020 ar fi fost de 2,07 miliarde lei, iar facturile pentru salubrizarea Sectorului 1 ar fi fost de 228 milioane de lei, adică un procent de 10,97% din bugetul local.", se arată în comunicatul primăriei.
Potrivit comunicatului, în anul 2020, veniturile curente ale Sectorului 1 s-au ridicat la 1.206 milioane lei, cheltuielile de funcţionare s-au ridicat la 1.088 milioane, iar cheltuielile totale la 1.297 milioane.
Facturile achitate în anul 2020 de Primăria Sectorului 1 către Compania Romprest, care acoperă parţial şi anul 2019, se ridică la suma de 201 milioane lei. În plus, au mai fost emise facturi contestate şi neplătite de 101 milioane lei. Facturile de salubrizare s-au ridicat doar în lunile ianuarie-octombrie la 230 de milioane lei. Pentru întregul an 2020, facturile prezentate de firma de salubrizare se ridică la 276 milioane lei, adică nu mai putin de 23% din veniturile curente, respectiv 25% din cheltuielile de funcţionare.
Statistica apărută în mijloacele de informare în masă se raportează, în mod eronat, la bugetul de 2 miliarde de lei votat în martie 2020.
"Acel buget fantezist, trecut cu ajutorul a doi consilieri locali PNL de la acea vreme, nu a fost niciodată credibil. În realitate, veniturile curente s-au ridicat la numai 1206 milioane, adică doar 60% din bugetul votat de PSD. PSD şi fostul primar au folosit bugetul fraudulos de 2 miliarde pentru a putea cheltui liniştiţi în anul electoral 2020. Au plătit clipuri TV mincinoase lăudând "spitalul" inexistent, au cumpărat fără licitaţie zeci de mii de tablete la suprapreţ, 1.200 de nebulizatoare, dar în principal au alocat sute de milioane de lei pentru firma de salubrizare. Aceste cheltuieli angajate sunt parţial neplătite şi rămân în sarcina administraţiei actuale", a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.
"Ar fi fost minunat ca salubritatea săne coste maximum 11% din buget, aşa cum, în mod eronat, s-a prezentat în spaţiul public. Însă, dacă păstrăm nivelul facturilor pentru 2020, salubrizarea ne-ar costa 30% din veniturile de funcţionare, ceea ce Primăria Sectorului 1 nu îşi poate permite.Ca să putem funcţiona, trebuie să reducem preţurile unitare mărite ilegal de PSD în 2019 şi trebuie să reducem frecvenţa măturatului stradal la un nivel rezonabil. Trebuie şi să rezolvăm problema facturilor incorect facturate de firma de salubritate în 2020, dar şi iregularităţile din actele adiţionale ale contractului, semnalate de Curtea de Conturi. Suntem mereu gata la dialog şi ne dorim să rezolvăm situaţia în avantajul cetăţenilor, protejând, în acelaşi timp, interesele legitime ale tuturor actorilor implicaţi. Am încredere că, împreună cu firma Romprest şi cu consilierii locali USR-PLUS, PNL şi PMP, vom ajunge la un acord care să permită continuarea colaborării de 13 ani dintre Primăria Sectorului 1 şi această firmă", a mai precizat primarul Clotilde Armand.