Clubul egoiştilor

CORNEL CODIŢĂ
Ziarul BURSA #Editorial / 19 februarie 2016

CORNEL CODIŢĂ

Formula a fost folosită de Herbert Reul (CDU), membru al Parlamentului European, pentru a descrie reuniunea Consiliului de la acest sfîrşit de săptămînă, la care participă, desigur, şefii de stat şi de guvern din cele 28 de ţări membre ale UE. Departe de a avea doar o valoare metaforică, formula ar putea fi cu greu înlocuită, dacă cineva vrea să descrie cît mai exact ceea ce se întîmplă în şi cum funcţionează actualmente instituţiile Uniunii Europene. Las la o parte faptul că Parlamentul, Comisia şi Consiliul se comportă ca trei capete ale unui balaur, hotărîte cu orice preţ să-şi ia unul altuia mîncarea de la gură, dacă nu chiar gîtul, pentru a reveni asupra faptului că întregul ansamblu instituţional care, astăzi, doar ironic mai poate fi numit Uniune, se comportă după ciudata regulă: fiecare pentru sine şi mie să-mi fie bine, că de restul, cui îi pasă!

Desigur, sus pe agendă, "cadoul" pentru Marea Britanie. Cum, care cadou? Noile excepţii de la regulile europene acordate acestui membru (mai egal în drepturi decît toţi ceilalţi!) în schimbul cărora "Trufaşa Insulă" ar putea avea bunăvoinţa de a-şi mai plimba un timp coroana pe culoarele instituţiilor de la Bruxelles. O formulă a fost găsită, cu ajutorul neîntrecutei arte diplomatice, aceea de a face cuvintele să sune ca şi cînd ne-am înţeles, lăsîndu-ne, de fapt, pe fiecare, pe poziţia de la care a început negocierea. Aprobarea compromisului la care s-a ajuns, sau scoaterea pe tarabă a aşa-zisului Plan B, despre care nimeni nu ştie cum arată, nu este, însă, la fel de lesnicioasă. Fie şi pentru motivul că guvernele ţărilor membre au fiecare agenda lor şi ar fi pur şi simplu copilăresc să rateze un moment atît de propice pentru a cîştiga ceva, acum, în schimbul votului pentru compromisul britanic. Spre exemplu, România ar putea lega (ca să nu spun condiţiona!) votul său favorabil, de acceptarea necondiţionată şi imediată în clubul Schengen, la uşa căruia este ţinută de aproape şapte ani, ca un cerşetor care strică petrecerea celor dinăuntru cu insistentele sale bătăi în uşă! Bulgaria ar putea să vrea acelaşi lucru. Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia vor ca Uniunea să termine cu aberaţiile merkeliene privind politica faţă de emigraţie şi azil, cele care au adus Europei nu mai puţin de un milion de noi "locatari", din vară, pînă acum. Locatari fără casă, fără masă, fără alt viitor imediat decît "lagăre de refugiaţi" împrejmuite cu sîrmă ghimpată, dependenţi total de subvenţiile statelor şi producînd un impact social asupra comunităţilor locale, cu consecinţe pe termen lung greu de evaluat. Iar, cînd spun că vor această schimbare, mă refer la faptul că au hotărît să recurgă la măsuri coordonate între ele, menite să întărească gardurile, barierele şi opreliştile de toate felurile - fizice, militare, juridice şi desigur politice, puse în calea valurilor de emigraţie forţată impuse Europei de gestiunea catastrofală a crizelor din Orientul Mijlociu şi din Orientul Mijlociu Lărgit, indiferent ce zice sau hotărăşte birocraţia de la Bruxelles, ori tot mai însingurata Doamnă Merkel, la Berlin. Cine sunt cei care au împins lucrurile în actuala catastrofă? Cel puţin doi actori sunt vizibili: Rusia şi Statele Unite. Iar dacă cineva mai are nevoie de o "descriere" a peisajului relaţiilor strategice dintre cei doi piloni ai actualei "dezordini internaţionale", atunci este suficient să urmărească evoluţia evenimentelor din Siria. Desigur, statele europene, mai ales cele cu pretenţii la politică globală au şi ele partea lor de vină, dar ea rămîne, totuşi, ceva mai mică decît a celor care s-au distribuit în rolurile principale.

Şi, pentru că tot veni vorba, Consiliul trebuie să decidă, în contextul pachetului de cadou pentru Marea Britanie dacă introduce sau nu principiul "cartonaşului roşu" de care ar dispune parlamentele ţărilor membre, faţă de propunerile şi iniţiativele legislative ale Comisiei!!! Decizia reprezintă un punct de inflexiune major pentru întregul complex instituţional de la Bruxelles şi pentru relaţiile lui cu scenele politice locale. Lumea ar putea face cale întoarsă de la Copernic, la Ptolemeu! Nu neg, ar putea fi o lume mai coerentă, în viziunea ei despre planete şi relaţiile lor cu soarele, şi poate, chiar, mai fericită!

Inutil să mai spunem că, în acest joc, Guvernul Majestăţii Sale Regina Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord îşi vede de propriile interese şi a impus "partenerilor" europeni şmecheria, de doi lei, jucată de David Cameron, "eu vreau să ţin MB în Europa, dar trebuie să-mi daţi nişte concesii să le închid gura opozanţilor, anti-europeni, de acasă". Problema este că totul s-ar putea sfîrşit într-un scenariu negru, fără ca cineva să mai poată face ceva, în timpul rămas. Compromisul cu care va pleca de la Bruxelles Cameron ar putea să fie atît de palid, încît întors acasă "eroul" să fie luat drept ceea ce este, un jalnic Don Quijote călărind deşălata Rosinante, şi nicidecum un prinţ eliberator, aburcat pe spatele unui Unicorn! Rezultatul ar fi o înfrîngere zdrobitoare a lui Cameron, adică un vot clar pentru ieşirea MB din Uniunea Europeană... după care se va rostogoli la vale tot grohotişul de pe versanţi... Scoţia a anunţat că în eventualitatea unui vot majoritar pentru ieşire, la refendumul britanic, va reactualiza de urgenţă problema independenţei, pentru că Scoţia vrea să rămînă în UE, singura ei legătură cu secolul XX şi începutul de secol XXI. Cît despre cutremurul instituţional din UE, provocat de tot mai probabila ieşire a MB din sistemul instituţional al Europei, consecinţele de structură nici măcar nu pot fi evaluate, dar nimeni nu crede că actuala construcţie ar mai putea rămîne în picioare!

"Clubul egoiştilor" va scrie istorie în aceste zile, dar s-ar prea putea ca Istoria să nu fie îmbrîncită pe cea mai bună cale, dintre cele pe care ar fi putut fi convinsă să apuce!

Opinia Cititorului ( 12 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Marea Britanie nu va iesi din UE.

    Chiar daca se va face referendum pe tema asta, iar rezultatul va fi BREXIT, nici o problema. 

    O vor mai pune de un referendum și inca de unul, până zarurile vor iesi proeuropene. 

    Irlandezii au votat in 2008 impotriva Tratatului de la Lisabona, au fost presati si șantajați, iar la referendumul din 2009, ca sa vezi minunăție, au votat pro cu un entuziasm european.

    O fi el clubul egoiștilor, dar sala de forță a clubului e... 

    "Spre exemplu, România ar putea lega (ca să nu spun condiţiona!) votul său favorabil, de acceptarea necondiţionată şi imediată în clubul Schengen, la uşa căruia este ţinută de aproape şapte ani, ca un cerşetor care strică petrecerea celor dinăuntru"

    Foarte bine ! sa o faca dar "Promettre c'est noble"... 

    Consiliul trebuie să decidă, în contextul pachetului de cadou pentru Marea Britanie dacă introduce sau nu principiul "cartonaşului roşu" de care ar dispune parlamentele ţărilor membre, faţă de propunerile şi iniţiativele legislative ale Comisiei!!!

    Clerul a cerut condamnarea lui Copernic, iar scrierile sale au fost interzise de Biserica Catolică...asadar e mai bine sa ne intoarcem la Ptolemeu?

    Ce semnifică  

    întoarcerea la Ptolemeu pentru construcţia UE?

    Intoarcerea la principiul naţiunilor, care ajunsese la exacerbare in secolul xx, înainte de a apariţia proiectelor de unitate europeană...este un regres asemănator cu cel al intoarcerii la teoria lui Ptolemeu.Teoria cosmologică a lui Ptolemeu ("Sistemul ptolemeic"), oficial... 

    Frumos articol! Te indeamna la reflectie si investigatie!

    1. Fiecare naâiune este centrul sistemului solar. Cine va fi soarele?

      Lumea ar putea face cale întoarsă de la Copernic, la Ptolemeu! Nu neg, ar putea fi o lume mai coerentă, în viziunea ei despre planete şi relaţiile lor cu soarele, şi poate, chiar, mai fericită!

    1.Ideea de unitate europeană nu este ceva nou, o creaţie a noii gândiri europene, ci are rădăcini adânci la nivelul istoriei continentului. La începuturi ea a fost abordată din perspectiva găsirii unei soluţii pentru evitarea conflictelor dintre statele batrânului continent şi în consecinţă pentru o viaţă mai bună a populaţiei. De altfel, securitatea şi bunăstarea socială s-au păstrat de-a lungul timpului pâna în ziua de azi ca principalele forţe motrice ale integrării europene. Singurul...

    1. Care-i soluţia crizei financiare? Pe lângă produsele subprime, CDO şi CDS, care ar trebui interzise pentru a se face economii şi pentru salvgradarea sănătăţii publice, ar trebui interzise şi pieţele la termen, care constituie adevăratul motor al speculaţiilor, principalul factor al crizei.

      Pieţele au fost deturnate de la funcţia lor de acoperire a riscurilor, s-a ajuns la o piaţă dedicată aproape exclusiv speculaţiilor. Băncile au fost lipsite de vocaţia lor de a finanţa economia,... 

    A încerca să prezinţi un “pact fiscal” ca integrare fiscală, ca adâncire a integrării economice, mi se pare straniu. Şi nici nu cred că fără o intervenţie masivă a BCE, directă, sau indirectă (prin finanţare, sau garantare) poate fi stopată griparea în creştere a pieţelor financiare.

    O uniune monetară nu se poate rezuma la reguli fiscale şi penalizări, fie ele constituţionalizate; ea presupune o trezorerie comună, ceea ce implică şi un buget comun, care să stea în spatele unor... 

    1. Cred că un răspuns sugestiv îl oferă misticul american Richard Bucke care vorbeşte despre o conştiintă cosmică, depăşind ceea ce numim în zilele noastre “constiinţa de sine”. In esenţă, în zilele noastre ştiinţa redescoperă cu mijloacele ei ceea ce misticii şi vizionarii au ştiut dintotdeauna despre Univers, şi anume faptul că Universul este viu, conştient şi că ceea ce suntem noi, cu adevărat este mult mai mult decât a crezut ştiinţa de viziune mecanicistă. Noi nu suntem fiinţe...

      Sunt mai multe scenarii sau chiar tendinţe referitoare la modul în care va avea loc deznodamântul crizei economice/crizei datoriilor suverane şi pot prefigura realităţi viitoare şi, din punct de vedere istoric, iminente cum este scenariul Statelor Unite ale Europei. Aceste scenarii nu sunt neapărat contradictorii, ba chiar pot fi complementare în perspectiva formării Statelor Unite ale Europei, etapă necesară proiectului global al federalizării.

      1. Un prim scenariu ar fi integrarea... 

      UE 19 din 2015

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6178
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3013
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9835
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.0927

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb