Clubul Fermierilor Români a organizat Conferinţa Regională Centru, în judeţul Covasna, în prezenţa Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian-Ionuţ Chesnoiu, a Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos (prin videoconferinţă) şi a oficialilor responsabili pentru dezvoltarea politicilor şi strategiilor în domeniul agriculturii şi mediului la nivel local, pe teme care au vizat schimbările majore din agricultura românească sub impactul reformei PAC şi transpunerea acesteia la nivel naţional, sub forma Planului Naţional Strategic.
Conferinţa şi-a atins obiectivele de informare, analiză şi dezbatere a celor mai importante teme pe agenda negocierilor la nivel naţional şi regional privind agricultura, transmiţând mesaje clare privind poziţia Clubului în legătură cu deciziile strategice care urmează să fie adoptate prin reforma PAC, riscurile şi oportunităţile privind creşterea competitivităţii în agricultură în contextul unui buget european diminuat şi al creşterii extraordinare a ambiţiilor de mediu ale UE, aşa cum sunt ele precizate în Pactul Ecologic European.
Evenimentul a reunit peste 80 de fermieri antreprenori performanţi care îşi desfăşoară activitatea în judeţele Covasna, Harghita, Mureş, Braşov şi Sibiu şi a avut ca invitaţi conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Fondului de Garantare a Creditului Rural, Federaţiei Naţionale "Cartoful" din România, Asociaţiei Crescătorilor de Vaci "Bălţata Românească", reprezentanţi ai asociaţiilor crescătorilor de ovine din România, conducerea Green Energy Cluster.
Cu ocazia participării la eveniment, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian-Ionuţ Chesnoiu, şi-a reafirmat misiunea de a repune agricultura României, un sector vital al economiei româneşti, pe harta priorităţilor statale şi a subliniat necesitatea ca fermierii români să fie mai bine reprezentaţi în arhitectura statală, astfel încât rolul acestora să sa fie unul determinant, aşa cum a fost de-a lungul istoriei. În opinia ministrului, dialogul cu fermierii este extrem de important, iar programele şi politicile publice trebuie construite împreună cu ei, astfel încât acestea să fie cât mai aproape de realitate. Din acest motiv, în perioada următoare, se va produce o schimbare de abordare în relaţiile dintre ministerul agriculturii, respectiv instituţiile subordonate acestuia şi fermierii din România, a explicat ministrul.
Adrian-Ionuţ Chesnoiu a adus în discuţie deficienţele majore în ceea ce priveşte marile unităţi de procesare din ţara noastră şi soluţiile de depozitare a legumelor, în special a cartofului, dar şi factorii de risc cu impact asupra agriculturii, precum criza sanitară, condiţiile climatice, criza energetică sau problema îngrăşămintelor. Ministrul a vorbit despre constrângerile PNS, despre lipsa unei alocări financiare suficiente, dar şi despre viziunea pe care o are asupra acestui plan. În final, Ministrul Chesnoiu a îndemnat fermierii să rămână uniţi şi împreună [cu autorităţile - n. red.] pentru a trece prin acest an cu multe provocări, afirmând că doreşte să fie ministrul tuturor fermierilor, şi al celor mici, şi al celor mari, şi al celor din zootehnie, şi al celor din sectorul vegetal, şi că, prin prisma funcţiei pe care o deţine, îşi doreşte să fie vocea care să reprezinte interesele fermierilor în faţa autorităţilor centrale şi de la Bruxelles.
"Unul dintre obiectivele principale ale Clubului Fermierilor Români este acela de a facilita în permanenţă dialogul dintre reprezentanţii autorităţilor centrale şi din principalele regiuni agricole ale ţării cu fermierii, iar Conferinţa Regională organizată la Covasna se înscrie în demersul nostru. Prin aceste acţiuni dorim să abordăm temele de interes major pentru fermieri, să construim împreună proiecte care să sprijine dezvoltarea şi extinderea politicilor şi programelor din agricultură specifice fiecărei zone. Interesul pentru aceste dezbateri este crescut, atât din partea fermierilor, cât şi din partea oficialilor, şi vom continua seria acestor întâlniri pentru a crea contextul unor discuţii argumentate, care să permită identificarea celor mai potrivite soluţii pentru dezvoltarea afacerilor agricole performante din ţara noastră", a declarat Laszlo Becsek, Preşedinte al Clubului Fermierilor Români.