CMBSU a adoptat hotărârea care impune portul măştii de protecţie în toate spaţiile deschise aglomerate

S.B.
Miscellanea / 7 octombrie 2021

CMBSU a adoptat hotărârea care impune portul măştii de protecţie în toate spaţiile deschise aglomerate

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit, joi, seară că masca protecţie devine obligatorie în toate spaţiile publice unde este aglomerate, decizia urmând a intra în vigoare la miezul nopţii. Autorităţile precizează şi care sunt excepţiile de la această regulă, în conformitate cu precizările transmise de către Ministerul de Interne, informează news.ro.

"Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit, joi seară, în şedinţă extraordinară, prin utilizarea mijloacelor de comunicare electronice, constată că la nivelul Municipiului Bucureşti rata de incidenţă cumulată la 14 zile, în data de 07.10.2021, ora 10.03 este de 11,49/1000 de locuitori fapt pentru care, începând cu data de 08.10.2021 ora 00:00 se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice închise şi deschise", a transmis, joi seară, Prefectura Bucureşti.

Instituţia precizează care sunt excepţiile de la regulile de purtare a măştii:

În spaţiile publice închise sunt exceptate persoanele care se încadrează în una dintre următoarele situaţii:

- angajatul care este singur în birou;

- persoana care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare, pe baza unei evaluări a riscului efectuată de medicul de medicina muncii;

- persoana care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante;

- prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 m între persoane;

- copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

În spaţiile publice deschise sunt exceptate persoanele care se încadrează în una dintre următoarele situaţii:

- desfăşoară activităţi, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc;

- persoanele care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare, pe baza unei evaluări a riscului efectuată de medicul de medicina muncii/medicul curant;

- persoana care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante;

- copiii cu nevoi speciale, în urma evaluării riscului de către medicul curant;

- copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Ministerul de Interne a transmis, joi, precizări cu privire la portul măştii de protecţie în spaţiile deschise din localităţile cu rata de infectare de peste 6 la mie, explicând că nu este obligatorie purtarea măştii de protecţie dacă persoana este singură pe stradă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. si singur pe strada inseamna ca nu esti intr-un grup, nu ca strada e pustie. pt ca daca strada ar trebui sa fie pustie ca sa nu porti masca, prin definitie nu ar trebui clarificare, pt ca nici nu are cine sa te vada.

    alta aberatie care nu are nici o legatura cu sanatatea . au uitat cand spuneau ca nu foloseste la nimic , se incurca in propriile minciuni .

    Guvernul demis instituie ILEGITIM și ILEGAL masca obligatorie în aer liber și o nouă prelungire a stării de alertă în România - A ȘAPTESPREZECEA

    Ordinul comun al MAI și MS privind obligativitatea purtării măștii în spațiile publice deschise, în localitățile cu incidența mai mare de 6 la mie, a fost publicat în Monitorul Oficial miercuri seară. Sunt exceptate persoanele care desfășoară activități fizice, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc, potrivit Mediafax.  

    Tot miercuri a fost decisă prelungirea stării de alertă de către guvernul interimar condus de Florin Cîțu, deși în mod normal acesta nu mai are autoritate pentru a emite astfel de hotărâri ce depășesc sfera administrării unor treburi publice mărunte, după cum a explicat avocatul Gheorghe Piperea.  

    „În ședința de Guvern de astăzi mai multe hotărâri au fost aprobate, printre care prelungirea stării de alertă (...) și câteva de la Ministerul Educației”, a anunțat ex-premierul Florin Cîțu, citat de Agerpres.  

    Anterior, CNSU - prezidat de același Florin Cîțu, dar condus de facto de Raed Arafat - a propus prin Hotărârea nr. 80 prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de încă 30 de zile, începând cu data de 10 octombrie 2021. Ar fi cea de-a 17-a prelungire a stării de alertă „cu maximum 30 de zile”.  

    Potrivit unei comunicări a Guvernului, HCNSU nr. 80 prevede măsurile necesar a fi aplicate pe durata stării de alertă pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu menținerea măsurilor adoptate în HG nr. 932 din 9 septembrie 2021, cu modificările și completările ulterioare.  

    Dat fiind însă că guvernul Cîțu a fost demis marți prin moțiune de cenzură, iar președintele Klaus Iohannis nu a numit încă un premier interimar, guvernul demisionar nu mai are autoritate să dea hotărâri și ordonanțe care să depășească sfera administrării publice curente, darmite să îngrădească drepturile și libertățile garantate de Contituție. Avocatul Gheorghe Piperea explică de ce hotărârile CNSU și decizia guvernului demisionar de a prelungi starea de alertă sunt lovite de nulitate:  

     

    „Realitatea juridică și de la firul ierbii (nu aia pe care o fumează penalul Cîțu) este că, în conformitate cu Constituția, recte, art. 110 alin.2 și art. 113 alin.1, guvernul Cîțu este demis. Potrivit aceleiași Constituții, recte, art. 110 alin.4, guvernul demis nu mai poate îndeplini niciun act juridic care depășește sfera „administrării treburilor publice”. Nu se pot emite ordonanțe, simple sau de urgență, nu se pot adopta și dezbate în Parlament proiecte de legi emise de guvern, nu se pot face rectificări sau re-alocări bugetare, nu se poate face nimic neobișnuit sau excepțional. Nimic fantastic.  

     

    O să risc afirmația că nici măcar hotărâri ale CNSU sau ale guvernului referitoare la criza sanitară nu pot fi emise, pentru că toate acestea sunt excepționale, ieșind din cadrul obișnuit al „administrării treburilor publice”, care administrare presupune un exercițiu normal al drepturilor și libertăților omului și o gestiune pașnică, non-agresivă și non-discriminatorie, a atribuțiilor statului.  

    Reamintesc că, totuși, ultimele hotărâri ale lui Cîțu, referitoare la prelungirea stării de alertă și la strângerea șurubului restricțiilor anti-constituționale de drepturi și libertăți ale persoanelor ne-vaccinate, au fost anulate de Curtea de Apel Cluj, ceea ce înseamnă că starea de alertă este, în acest moment, ilegală. Tot ceea ce se dispune în baza acestor hotărâri este ilegal și abuziv, o continuare a efluviului de diktate arahatiene emise de un guvern demis fiind o amplificare a ilegalității și abuzului”, a scris av. Gheorghe Piperea în articolul Guvernul demis nu mai poate îndeplini niciun act juridic care depășește sfera administrării treburilor publice. Nu se pot emite ordonanțe, simple sau de urgență, nici măcar hotărâri referitoare la criza sanitară.  

     

    Și fostul președinte al Curții Constituționale, Agustin Zegrean, a subliniat că guvernul interimar nu poate să adopte ordonanțe de urgență, să dea hotărâri de guvern și nici să prelungească starea de alertă.  

    „Guvernul interimar nu poate semna nici măcar hotărîri de guvern, ceea ce înseamnă că, spre exemplu, starea de alertă nu ar mai putea-o prelungi, deși această procedură e, oricum, un abuz, așa cum m-am pronunțat deja, pentru că restrîngerea unor drepturi se poate face doar prin lege”, a afirmat Augustin Zegrean.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb