CMS Emerging Europe M&A 2023/24: Europa emergentă continuă să facă faţă provocărilor

F.D.
Internaţional / 25 ianuarie

CMS Emerging Europe M&A 2023/24: Europa emergentă continuă să facă faţă provocărilor

Piaţa de tranzacţii din Europa emergentă, este rezilientă, cu o activitatea ce rămâne solidă pe fondul tensiunilor geopolitice şi al presiunilor inflaţioniste puternice, arată raportul CMS Emerging Europe M&A 2023/24, publicat astăzi în colaborare cu EMIS.

Cel mai recent raport indică o scădere modestă a numărului total de tranzacţii în Europa Emergentă, cu 1.187 de tranzacţii înregistrate, comparativ cu cele 1.229 din 2022. Cu toate acestea, activitatea tranzacţională a fost mai mare faţă de 2021, când s-au înregistrat 1,164 de tranzacţii. Deşi deal-urile de dimensiuni mari au fost mai puţine şi evaluările au fost mai mici, valoarea tranzacţiilor a rămas la acelaşi nivel cu cel din 2022, atingând 32,48 miliarde de euro în 2023, faţă de 32,93 miliarde de euro în 2022.

Pe fondul ratei inflaţiei ce a scăzut pe timpul verii, gradul de încredere a investitorilor a crescut în ultima parte a anului. Valoarea tranzacţiilor pentru fiecare trimestru a fost pe un trend ascendent, conducând la o creştere semnificativă în S2 2023 (19 miliarde EUR), reprezentând o creştere de 41% faţă de S1 2023 (13,5 miliarde EUR).

În paralel, activitatea din zona de tranzacţii transfrontaliere a rămas robustă, cu o valoare totală ce a urcat pana la 30,8 miliarde EUR în 2023, chiar daca faţă de anul precedent numărul tranzacţiilor este mai mic cu 69. Statele Unite şi-au menţinut poziţia de lider în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii (96), în timp ce Emiratele Arabe Unite au devenit lideri în ceea ce priveşte valoarea acestora (3,16 miliarde EUR), precum tranzacţiile de dimensiuni mari din sectorul telecomunicaţiilor, inclusiv achiziţia activelor PPF Telecom Group din Bulgaria, Ungaria, Serbia şi Slovacia în valoare de 2,5 miliarde EUR de către e&, cu sediul în Emiratele Arabe Unite.

Horea Popescu, Partener CMS România, comentează: "Investiţiile din Orientul Mijlociu în Europa Centrală şi de Est au fost destul de consistente de-a lungul mai multor ani, dar anul acesta am asistat la o serie de tranzacţii mari din partea investitorilor din Golf. Ca urmare a revenirii preţurilor la petrol şi gaze, ne aşteptăm la un interes sporit în regiune, pe măsură ce investitori din tot Orientul Mijlociu caută să facă investiţii strategice. CEE rămâne atractivă pentru investitorii din întreaga lume, oferind fundamente economice bune care nu se vor schimba din cauza dificultăţilor pe termen scurt: o forţă de muncă calificată, apropierea de ţările UE, costuri reduse de transport şi de muncă şi o infrastructură din ce în ce mai dezvoltată."

Diversitate sectorială

Raportul evidenţiază o diversitate remarcabilă în sectoarele din Europa emergentă, fără ca vreun sector să domine peisajul tranzacţiilor. Sectorul de telecomunicaţii şi IT a înregistrat cel mai mare număr de tranzacţii (266) din întreaga regiune, reprezentând 22,4% din totalul tranzacţiilor, urmate de industria prelucrătoare, cu 15,2%; sectorul real estate şi construcţii a fost al treilea cel mai aglomerat, cu 13,3%. În timp ce numărul total de tranzacţii în sectorul Telecomunicaţii & IT a scăzut cu 70 de tranzacţii în 2023, valoarea acestora a crescut cu 140,3%, atingând 9,1 miliarde EUR. Industria prelucrătoare s-a clasat pe locul al doilea în funcţie de valoarea tranzacţiilor, cu 6,57 miliarde EUR, achiziţia de 2,75 miliarde EUR a diviziei slovace a U.S. Steel de către Nippon Steel Corp reprezentând cea mai mare tranzacţie din regiune în 2023.

Între timp, tranzacţiile din domeniul energiei regenerabile au figurat în mare măsură în sectorul Energie şi utilităţi, cu un număr semnificativ de tranzacţii eoliene şi solare încheiate pe parcursul anului 2023, inclusiv acordul încheiat de UGT Renewables cu EPCG din Muntenegru pentru dezvoltarea unei noi centrale solare de mari dimensiuni în Muntenegru. Având în vedere că CEE generează doar 25% din energia electrică din surse regenerabile, faţă de 55% din combustibili fosili, potenţialul pentru o activitate suplimentară în acest sector rămâne foarte mare.

Rodica Manea, Partener CMS România, comentează: "In ciuda condiţiilor dificile, piaţa tranzacţiilor din Europa Centrală şi de Est a dat dovadă de o rezistenţă remarcabilă, investitorii urmărind în mod activ oportunităţile din întreaga regiune. În România, am asistat la o creştere remarcabilă de 91% a valorii totale a tranzacţiilor, susţinută de două tranzacţii semnificative de mai multe miliarde de euro în sectoarele energiei şi comerţului cu amănuntul. În ceea ce priveşte anul viitor, observăm deja un val puternic de activitate, în care tehnologiile verzi şi energia regenerabilă joacă un rol important, în timp ce România se străduieşte să îşi îndeplinească angajamentele ambiţioase privind tranziţia energetică."

Capital privat şi oferte publice iniţiale

În timp ce piaţa globală a listărilor iniţiale pe bursă a dat semne de îmbunătăţire în a doua jumătate a anului 2023, listările regionale au rămas rare, scăzând de la 13 la doar opt în 2023, o scădere semnificativă faţă de vârful de 60 observat în 2021. Cu toate acestea, valoarea totală a ofertelor publice iniţiale a cunoscut o revenire notabilă, urcând de la 40 de milioane EUR la 2 miliarde EUR, alimentată în principal de admiterea la tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti a acţiunilor Hidroelectrica, în valoare de 1,89 miliarde EUR.

Deşi volumul tranzacţiilor cu capital privat a scăzut uşor, ajungând la 248 de tranzacţii anul trecut, faţă de 289 de tranzacţii înregistrate în 2022, valoarea tranzacţiilor a urcat cu 57%, atingând un maxim al ultimilor patru ani, de 15,7 miliarde EUR. Printre firmele americane de private equity active s-au remarcat, notam, The Carlyle Group, care a achiziţionat Meopta-Optika în Republica Cehă pentru 677 milioane EUR, şi Advent International, care a achiziţionat MyPOS în Bulgaria pentru 500 milioane EUR.

Lideri regionali

Cele mai bune performanţe în ceea ce priveşte activitatea de fuziuni şi achiziţii pentru 2023 le-au avut Polonia (284 de tranzacţii în valoare de 7,45 miliarde EUR), România (199 de tranzacţii în valoare de 5,54 miliarde EUR) şi Republica Cehă (139 de tranzacţii în valoare de 3,73 miliarde EUR). Valoarea tranzacţiilor în Ungaria aproape s-a dublat, ajungând la 3,77 miliarde EUR de la 1,96 miliarde EUR, cel mai ridicat nivel din 2018, în mare parte datorită achiziţiei Vodafone Ungaria de către Corvinus şi 4iG, în valoare de 1,64 miliarde EUR. Cu toate acestea, numărul de tranzacţii a scăzut cu 11%, de la 64 la 57, cea mai mică cifră din 2020.

În Ucraina, Vitaliy Radchenko, Partener, CMS Ucraina, evidenţiază creşterea activităţii de fuziuni şi achiziţii în această ţară, cu 89 de tranzacţii în valoare de 950 de milioane de euro, ceea ce reflectă creşterea încrederii în eforturile de reconstrucţie ale Ucrainei.

"Deşi întreprinderile resimt încă povara intensă a războiului, este încurajator să asistăm la rezistenţa naţiunii, infrastructura civilă, substaţiile energetice, şcolile şi spitalele fiind reconstruite în mod continuu", comentează Vitaliy Radchenko. "Planul de redresare al Ucrainei se prefigurează deja ca fiind cel mai amplu efort de reconstrucţie din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial pana acum, ceea ce subliniază necesitatea unor eforturi susţinute în direcţia reconstrucţiei post-conflict şi a unui sprijin internaţional continuu. Unele companii mari din SUA au făcut deja primii paşi pentru a se implica în procesul de reconstrucţie, inclusiv Bechtel, care a semnat un acord de reconstrucţie cu Agenţia de Stat pentru Restaurarea şi Dezvoltarea Infrastructurii din Ucraina referitor la coridoarele de infrastructură cheie. Cu toate acestea, este nevoie de mult mai mult sprijin şi investiţii pentru a face faţă dimensiunii provocării odată ce războiul se va încheia."

Perspective

În ceea ce priveşte perspectivele pentru 2024, Helen Rodwell, Partener, CMS Cehia, declara: "Rezilienţa este într-adevăr cel mai bun cuvânt pentru a descrie activitatea de fuziuni şi achiziţii în CEE. În ciuda provocărilor trecute şi actuale din regiunea noastră şi nu numai, volumul tranzacţiilor a depăşit pieţele vest-europene - alimentat de creşterea economică din CEE, de cumpărătorii ce profită de oportunităţi şi de capitalul local care sunt inevitabile sau care s-au adaptat la noua economie a tranzacţiilor, de succesiunea familială (Meopta), de marile corporaţii care intră pe piaţă (Profi) şi de vânzările de active neesenţiale (Vodafone HU). Am sesizat o schimbare de sentiment şi de apetit în T4 2023, cu o activitate de tranzacţionare mai mare decât la începutul anului, iar acest sentiment şi apetit au continuat şi în primele săptămâni ale T1 din 2024."

Radivoje Petrikić, Partener, CMS Austria, adaugă: "Peisajul de fuziuni şi achiziţii din regiunea CEE se pregăteşte pentru o fază interesantă. Inovaţia tehnologică şi tranziţia energetică continuă să stimuleze dinamismul pieţei. Întreprinderile din domenii precum bunurile de consum, finanţele şi industria îşi îmbunătăţesc, de asemenea, nivelul de activitate. Anul acesta este vorba despre a profita de noi oportunităţi şi de a profita la maximum de schimbările de pe piaţă: se anunţă o creştere în sectoare precum cel al producţiei şi cel al sănătăţii, ceea ce reflectă capacitatea CEE de a naviga şi de a valorifica condiţiile de piaţă în schimbare."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb