CNAS: "Peste 8,3 milioane de certificate de concedii medicale înregistrate în anul 2022; Suma decontată - 5.9 miliarde de lei"

T.B.
Miscellanea / 3 iulie 2023

CNAS: "Peste 8,3 milioane de certificate de concedii medicale înregistrate în anul 2022; Suma decontată - 5.9 miliarde de lei"

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă, luni, că au fost emise peste 8,3 milioane de certificate medicale în anul 2022, în creştere faţă de perioada 2019-2020, dar similar cu numărul emis în 2021, conform news.ro. În 2022 a fost decontată suma de 5,9 miliarde de lei pentru concediile medicale, instituţia precizând că există "un decalaj semnificativ" între momentul emiterii certificatului şi cel al decontării.

"Conform Raportului de activitate al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru anul 2022, numărul certificatelor de concediu medical a fost asemănător cu cel din anul 2021, aproximativ 8,4 milioane de documente", anunţă, luni, CNAS, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, în 2021 au fost emise 8.405.230 certificate medicale pentru un număr total de 45.566.833 zile, iar în 2022 au fost emise 8.364.871 certificate de concediu medical pentru un număr total de 40.029.055 zile.

Potrivit CNAS, în trimestrul I al anului 2023 s-a înregistrat un număr de 1.836.315 certificate de concediu medical, respectiv un număr de 8.411.667 zile de concediu medical decontabile de casele de asigurări de sănătate.

Instituţia precizează că sumele decontate pentru cocendiile medicale a fost în continuă creştere din 2019, în 2022 depăşind 5,9 miliarde de lei.

"Menţionăm că sumele decontate nu pot fi suprapuse numărului anual de certificate de concediu medical depuse spre decontare, deoarece există un decalaj semnificativ între momentul emiterii certificatului şi cel al decontării. Astfel, angajatorul poate depune spre decontare certificatul de concediu medical în termen de 90 de zile de când angajatul prezintă documentul respectiv la serviciu, după care curg alte termene de validare şi corectare a eventualelor erori la nivelul caselor de asigurări de sănătate", anunţă CNAS.

Potrivit instituţiei, la data de 31 mai 2023 valoarea totală a indemnizaţiilor de concediu medical decontabile de CNAS era de 1,93 miliarde lei.

"Începând cu luna august 2021, CNAS a implementat un nou mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical, în cel puţin două etape, prin care asiguratul beneficiază de o mai bună monitorizare a afecţiunii. Totodată, această reglementare are şi rolul de a descuraja acordarea nejustificată de concedii medicale. CNAS poate verifica doar retroactiv modul în care sunt acordate certificatele de concediu medical:înscrierea tuturor informaţiilor obligatorii, cod de boală etc", a mai transmis instituţia.

CNAS precizează că nu dispune de alte pârghii de control.

"A existat în Parlament o propunere de reglementare care să permită verificarea persoanelor aflate în concediu medical fără a le fi încălcată intimitatea. Propunerea a fost respinsă", a mai transmis CNAS.

"Vrem să susţinem în continuare din punct de vedere financiar salariaţii care din motive de sănătate nu-şi pot desfăşura activitatea obişnuită, dar trebuie să fim fermi faţă de bolnavii închipuiţi, faţă de cei care fac un sejur în plus sau alte activităţi în folos propriu pe bani publici", a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că anul trecut au fost 8,1 milioane de concedii medicale, la o populaţie lucrativă de 6 milioane de români şi că a cerut o analiză foarte clară să vadă din ce domenii au fost, public sau privat.

"Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată şi cred că nu în România, ci în Europa", a mai spus şeful Executivului, precizând că ar însemna vreo 140 de ani de nemuncă în România.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Concedii medicale in 2021 si 2022 cat carul.... din cauza Covidului. Si nici in epoca Omicron din 2022 nu se calmeaza apele. Decese in exces curg nestingherite in statistica. Romanii mor, altii incearca din disperare leacuri babesti pentru plamani... potecile montane sunt pline de oameni culegand muguri de brad sa isi faca siropuri. Am vorbit cu unii. Am vazut si culegatori de rasina de brad care o mancau pe loc. Degeaba.

    Stiinta este clara. Covidul are printre efectele adverse si o reducere a micro-vascularitatii. Alveolele pulmonare isi pierd capacitatea de a transporta oxigenul. Schimburile de substante si functia de filtrare a rinichilor este afectata. Mortalitatea va fi in crestere din cauza covidului lung cronic. Asta este.... dacii care iau virusul asta in piept se vor prapadi asa cum au facut-o si cei originali luptand cu romanii. 

    Ce tupeu, tot ei arata cu degetul. Ca ii fura lumea ce sa zicem!

    Pai... in afara de chestii grave si, desigur, pensionarii cu cronice statul nu acopera mai nimic. 

    Ai ceva trebuie sa te prezinti la medicul de familie. Bolnav fiind. Nu ca le-ar pasa lor de tine ci ca sa te verifica ca nu pleci in vacanta sau ceva. 

    De analize, ce sa zicem. Te bati pentru 1 a lunii cand sunt gratuite. Altfel, platesti. Desi toti avem aceleasi drepturi, drepturile se termina mai repede, nu ajung toata luna. 

    La corporatisti, ce sa mai zic: ultimii netoti utili. Platesti 10% la stat apoi mergi la privat ca-ti da firma. Statul deconteaza bandajele. 

    Si parca vad ca raportul privat:stat ar fi surpriza mare! Ca daca era de la privati sigur anuntau deja sa vada boborul cum ii jecmanesc privatii. 

    Hai sa rezolvam problema altfel: asigurare ca la RCA fratilor! Ai o masina similara, platesti la fel. Nu conteaza cine e proprietarul.

    ambuteiajele spre mare si munte sint pline de „ bolnavi ”bugetari

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb