Actualizare 14:00 Gabriel Oprea va contesta verdictul CNATDCU
Fostul vicepremier Gabriel Oprea anunţă că va contesta verdictul de plagiat al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi, dacă decizia va rămâne aceeaşi, se va adresa instanţei, motivând că a respectat normele în vigoare în anul 2000.
"În 2000 am scris o lucrare de doctorat, respectând toate normele academice şi legale în vigoare la momentul respectiv. Nici îndrumătorul meu de doctorat, nici comisia care a decis acordarea titlului, nici Universitatea Bucureşti, nimeni nu a avut ceva de obiectat la lucrarea respectivă. Repet, este vorba de anul 2000, când nu eram in politica, nu eram nici ministru, nici membru de partid, nici prefect şi nici nu mă gândeam că voi urma un astfel de drum. Astăzi, la mai bine de 15 ani de când am susţinut teza de doctorat, CNATDCU spune că aş fi plagiat în lucrarea respectivă. Nu ştiu dacă cei care au luat această decizie au verificat cu atenţie care erau normele în vigoare acum 15 ani. La fel, nu ştiu dacă lucrarea a fost evaluată după normele şi standardele de acum (diferite de cele din 2000) sau după standardele de atunci, pe care le-am respectat. Ştiu însă că anul trecut, Consiliului Naţional de Etică a spus în mod oficial că suspiciunile de plagiat nu se confirmă în cazul meu", a scris Gabriel Oprea pe Facebook.
El a mai spus că se va adresa Ministerului Educaţiei pentru a lămuri contradicţia.
"Avem aşadar o instituţie care mi-a acordat titlul, o structură abilitată legal care a constatat că lucrarea nu a fost un plagiat şi astăzi, o Comisie care spune cu totul altceva. Vi se pare normal? Nici mie. Tocmai din acest motiv, voi cere Comisiei, Ministerului şi tuturor instituţiilor care pot lămuri această situaţie să clarifice contradicţia. În acest sens, voi utiliza toate mijloacele legale pe care le am la dispoziţie ca cetatean. Prin urmare, voi contesta decizia CNATDCU şi, dacă decizia va rămâne aceeaşi, voi cere Justiţiei să facă lumină şi sunt convins că instanţa îmi va da dreptate", a adăugat fostul lider UNPR.
(G.F.)
-------
Actualizare 13:35
Decizia Consiliului General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a fost votată în unanimitate, de cei 35 de membri prezenţi. Procedura indică rediscutarea lucrării, în cazul în care este acceptată contestaţia, şi un vot dublu - în Comisia de ştiinţe juridice şi în Consiliul General al CNATDCU.
Pierderea ca atare a titlului de doctor se produce prin ordin al ministrului Educaţiei.
Prin retragerea titlului de doctor, fostul vicepremier nu va mai avea dreptul să predea în nicio universitate şi i se va retrage şi abilitarea de coordonator al tezelor de doctorat. Oprea a avut 21 de doctoranzi, la Academia de Poliţie şi la Academia Naţională de Informaţii, în marea lor majoritate personalităţi publice, cum ar fi fostul procuror general adjunct, Bogdan Licu, fostul ministru de Interne Radu Stroe, fostul consilier prezidenţial Mihai Stănişoară, fostul primar al sectorului doi, Neculai Onţanu. Cu toţii sunt suspectaţi că tezele lor de doctorat au fost plagiate şi se află în cercetare la CNATDCU, aminteşte Digi 24.
(G.F.)
-------
Membrii Consiliului General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) cer retragerea titlului de doctor în cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea pentru plagiat. Gabriel Oprea a primit verdictul de plagiat din partea Comisiei de ştiinţe juridice a CNATDCU, pe data de 24 iulie.
Sentinţa asupra tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea a fost stabilită de către un grup de lucru, dar şi de către Comisia de ştiinţe juridice a CNATDCU.
1. Don Doctore
(mesaj trimis de costel în data de 01.08.2016, 13:38)
Daca i-ati ridica si banii incasati pana acum aferenta titlului de doctor ar fi si mai bine.
Pentru ca a beneficiat de un salariu aferent titlului de Doctor.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de mirica în data de 01.08.2016, 13:53)
trebuia sa spui si ce inseamna cnadcu