Banca centrală a Turciei şi-a majorat joi dobânda cheie cu încă 2,50 puncte procentuale, până la 45%, măsură care este în conformitate cu aşteptările analiştilor, transmite CNBC.
Creşterea dobânzii de referinţă vine pe fondul unei lupte în curs împotriva inflaţiei cu două cifre a factorilor de decizie monetară din Turcia, aceasta fiind cel mai recent pas.
Inflaţia din Turcia s-a intensificat la 64,8% în decembrie, în termeni anuali, de la 62% în noiembrie, iar moneda ţării, lira, a atins un nou minim record faţă de dolarul american, la începutul lunii ianuarie, depăşind pentru prima oară 30 de unităţi pentru un dolar.
Analiştii prevăd că aceasta va fi ultima majorare, pentru ceva timp, mai ales cu alegerile locale care se apropie în martie.
"În mod încurajator, comunicările au fost relativ conservatoare şi sugerează că factorii de decizie politică recunosc nevoia de a menţine ratele dobânzilor ridicate pentru o perioadă prelungită, pentru a avea succes în încetinirea inflaţiei la o singură cifră", a spus Liam Peach, economist senior pentru pieţele emergente la firma Capital Economics din Londra, într-o notă.
El a mai arătat că "Opinia noastră de bază rămâne că banca centrală va menţine dobânzile neschimbate pe tot parcursul acestui an"
Banca Centrală a Republicii Turcia a semnalat că acesta este probabil sfârşitul ciclului de înăsprire, spunând despre decizia sa: "Înăsprirea politicii monetare necesară stabilirii cursului dezinflaţiei este atinsă... Nivelul actual al dobânzii de politică monetară va fi menţinut până când există o scădere semnificativă a tendinţei de bază a inflaţiei lunare şi până când aşteptările inflaţioniste converg către intervalul prognozat."
Mişcarea băncii centrale este cea mai recentă dintr-o serie de creşteri ale ratei dobânzii -opt creşteri consecutive de la alegerile din mai 2023 - care au fost dureroase pentru turci, în timp ce ţara se confruntă cu o monedă slăbită semnificativ şi cu costurile de trai în creştere vertiginoasă.
Ultimii câţiva ani de inflaţie ridicată sunt în mare parte rezultatul politicii monetare încăpăţânat de laxe a guvernului de la Ankara.
Lira a scăzut cu 38% faţă de dolar în ultimul an şi a pierdut mai mult de 80% din valoarea sa faţă de dolar în ultimii cinci ani.
O nouă echipă financiară a fost numită în iunie anul trecut, iar banca centrală a Turciei a schimbat brusc politica monetară, cu dobânzi mai mari, sub supravegherea guvernatorului Băncii Centrale a Turciei, Hafize Erkan.
De atunci, rata dobânzii de referinţă a ţării a fost ridicată de la 8,5% la 45%.
Cu toate acestea, unii observatori încă nu cred că este suficient pentru a reduce efectiv inflaţia.
Capital Economics se aşteaptă ca inflaţia din Turcia să încetinească spre 30-35% până la sfârşitul anului", de la 65% acum, în timp ce Bartosz Sawicki, analist de piaţă la Conotoxia Fintech, anticipează că va atinge aproape 75% în mai înainte de a începe să scadă.