Introducerea unor coeficienţi de ierarhizare a salariului minim va conduce la stabilirea a 11 categorii de salariu minim, ceea ce contravine prevederilor constituţionale, a afirmat, ieri, Florin Jianu, preşedintele executiv al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din ţara noastră (CNIPMMR). Domnia sa a mai spus că demersul Parlamentului referitor la coeficienţii de ierarhizare reprezintă o încălcare a atribuţiilor Guvernului, puterea executivă fiind aceea, care stabileşte prin hotărâre nivelul salariului minim.
Declaraţiile şefului CNIPMMR se referă la proiectul de lege pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională (PL-x 525/2019), care se află pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, camera decizională. Proiectul a fost aprobat în 21 octombrie 2019 de Senat şi în 11 decembrie a primit un raport favorabil din partea comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor, în urma unei dezbateri publice la care au participat şi reprezentanţii Confederaţiei Patronale Concordia şi cei ai Coaliţiei pentru Dezvoltarea României. Proiectul a fost avizat pozitiv de Consiliul Legislativ şi de Consiliul Economic şi Social, dar are două avize negative - de la comisia pentru drepturile omului şi de la comisia pentru egalitate de şanse.
Florin Jianu a arătat: "Consiliul nu susţine diferenţierea salariului minim pe economie în funcţie de diverse criterii, cum ar fi sectoarele de activitate sau educaţia pentru salariaţi din diverse sectoare. Noi am spus public că ar trebui să fie analizată posibilitatea introducerii unui salariu minim pe oră, nu pe lună, plata fiind făcută în funcţie de numărul de ore lucrate, cu îmbunătăţirea corespunzătoare a Codului Muncii. De altfel, Constituţia stabileşte existenţa unui singur salariu minim brut pe economie. Practic, prin această propunere de lege, se vor introduce 11 salarii minime brute pe economie".
Preşedintele CNIPMMR a precizat că, în ciuda faptului că iniţiatorii proiectului de lege, care ar urma să fie votat în şedinţa plenului Camerei Deputaţilor - care este for decizional, susţin că acest act normativ se adresează sectorului privat, coeficienţii de ierarhizare a salariului minim vor fi aplicaţi şi în sectorul public, unde vor exista mai multe tipuri de salarii minime brute, pornind de la 2080 lei şi ajungând la 20.000 de lei, sume care vor mări cheltuielile de personal şi presiunea pe bugetul de stat.
Florin Jianu a spus: "Sunt două condiţii cumulative privind sectorul public. Legea se va aplica în sectoare de activitate în care nu au fost încheiate contracte colective de muncă, precum şi pentru sectoare în care nu există legi speciale privind salarizarea sau contract colectiv de muncă la nivel de unitate. Deşi există o lege a salarizării unitare, cele două condiţii cumulative nu sunt îndeplinite, deoarece în zona bugetară nu există contracte colective de muncă la nivel de sector. Reiese că respectivii coeficienţi se vor aplica şi bugetarilor. Gândiţi-vă ce se va întâmpla în sectorul public. De unde vor fi luaţi banii necesari creşterii salariilor minime conform coeficienţilor de ierarhizare?".
Domnia sa a arătat că proiectul de lege prevede că nu există niciun impact asupra mediului de afaceri, ceea ce este anormal, atât timp cât este vorba despre calcularea salariului minim brut.
Preşedintele CNIPMMR a declarat: "Noi suntem obligaţi de fiecare dată să repetăm că nu există un test IMM pentru această lege. În expunerea de motive, la capitolul impact asupra mediului de afaceri, în lege este trecut «Nu este cazul». Păi, dacă o modificare care introduce 11 salarii minime nu are un impact asupra mediului de afaceri, ne întrebăm ce anume ar mai putea avea?".
Florin Jianu a spus că nu este târziu ca acest proiect de act normativ să fie retras de pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor sau să primească un vot negativ din partea majorităţii parlamentarilor. Este însă greu de crezut că acesr lucru se va întâmpla dat fiind faptul că ne aflăm în plin an electoral şi partidele parlamentare sunt preocupate să nu deranjeze aşteptările electoratului.
În legătură cu acest aspect, Florin Jianu a spus: "Dacă legea va trece din nu ştiu ce motive politicianiste, ne vom adresa preşedintelui Klaus Iohannis, căruia îi vom înainta un material cu toate aspectele de neconstituţionalitate ale actului normativ".
Preşedintele CNIPMMR susţine că aprobarea şi promulgarea acestui proiect de lege ar duce la închiderea multor microîntreprinderi - în special a start-up-urilor, care şi-au constituit bugetele pe o anumită valoare unitară a salariului minim brut pe economie şi nu pe 11 salarii minime la nivel naţional.