Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România solicită alocarea a 0,5% din PIB pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Ovidiu Nicolescu, preşedinte al CNIPMMR. Conform art. 26 alin. (1) din Legea Nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, "anual, prin legea bugetului de stat se alocă fonduri în valoare de 0,2% din PIB pentru finanţarea programelor de dezvoltare şi a măsurilor de sprijinire a înfiinţării de noi întreprinderi şi de susţinere a dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, la nivel naţional şi local, prevăzute în Strategia guvernamentală pentru susţinerea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, pentru perioada 2004-2008". Ca urmare, această dispoziţie nu mai e valabilă din anul 2009, informează Rompres.
CNIPMMR solicită modificarea dispoziţiilor acestui articol astfel: "anual, prin legea bugetului de stat să se aloce, în mod obligatoriu, fonduri în valoare de minim 0,5% din PIB pentru finanţarea programelor de sprijinire a înfiinţării de noi întreprinderi şi de susţinere a dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii. Finanţările alocate pentru fiecare program destinat întreprinderilor mici şi mijlocii vor fi prezentate în detaliu într-o anexă specială a legii bugetului de stat şi vor respecta cuantumul minim stabilit prin prezenta lege".
De asemenea, CNIPMMR mai cere completarea Legii Nr. 346/2004 cu un nou articol, în scopul reglementării obligaţiei elaborării unui raport anual cuprinzător privind situaţia domeniului întreprinderilor mici şi mijlocii din România, ca instrument de monitorizare a progreselor şi de identificare a problemelor acestora. Raportul va fi prezentat în primul semestru al fiecărui an celor două Camere ale Parlamentului României şi va fi publicat pe site-ul autorităţilor publice cu competenţe în domeniul IMM-urilor şi în Monitorul Oficial, Partea I. Valorificarea propunerilor formulate de CNIPMMR va asigura, în opinia patronatului, creşterea competitivităţii IMM-urilor, prin modernizarea activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă, prin implementarea şi certificarea sistemelor calităţii şi prin susţinerea accesului lor la servicii de instruire şi consultanţă, stimularea creării de noi IMM-uri şi a dezvoltării celor existente, creşterea numărului locurilor de muncă şi limitarea migraţiei românilor, sprijinirea IMM-urilor în perioada post-aderare, îmbunătăţirea şi creşterea numărului de programe de sprijin pentru IMM-uri.
Totodată, punerea în practică a acestor propuneri va ajuta la soluţionarea mai multor cereri de finanţare ale IMM-urilor care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate, în cadrul Programelor destinate acestora, susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului şi dezvoltarea exportului, respectarea cadrului legal şi transpunerea în legislaţie a angajamentelor politice asumate de toate partidele politice privind susţinerea domeniului IMM-urilor, punerea în aplicare a recomandărilor Uniunii Europene de sporire şi îmbunătăţire a măsurilor de susţinere a domeniului IMM-urilor şi valorificarea bunelor practici europene.