CNIPMMR: "Split TVA va avea un impact negativ foarte mare asupra afacerilor"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii / 5 septembrie 2017

"Split TVA va avea un impact negativ foarte mare asupra afacerilor"

Florin Jianu: "Este o măsură profund incorectă, absurdă, care va bloca economia"

Liviu Rogojinaru: "Guvernanţii nu ştiu de unde şi cum să mai strângă bani, aşa că preferă să ia decizii care să îi ajute să treacă puntea, fără să le pese de urmări"

Mediul de afaceri autohton respinge modificarea Codului fiscal, prin instituirea plăţii defalcate a TVA în mod obligatoriu, arată rezultatele unui sondaj efectuat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Sondajul a avut 818 respondenţi, dintre care 54,1% microîntreprinderi, 19,7% întreprinderi mici, 5,9% întreprinderi mari şi 1,9% alte forme juridice.

Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, a afirmat ieri, în cadrul conferinţei de presă în care a fost prezentat acest sondaj, că realizarea acestui test IMM, de către instituţia pe care o conduce, ar fi trebuit să fie efectuat de către Guvern, înainte ca Executivul să aprobe Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal în acest sens.

Domnia sa a afirmat: "Din păcate, Guvernul nu realizează analize de impact şi teste IMM în mod real".

Domnul Jianu a mai declarat: "Această măsură are un impact negativ foarte puternic asupra mediului de afaceri, deşi Guvernul susţine contrariul".

Peste 97% dintre întreprinzătorii chestionaţi au răspuns că nu susţin această măsură, şi tot atâţia dintre ei sunt de părere că obligativitatea plăţii defalcate a TVA va avea efecte negative asupra afacerilor lor, dăunând cash flow-ului, blocând banii în conturi, suplimentând birocraţia şi costurile bancare.

De asemenea, mai bine de 98% dintre respondenţi au subliniat că această măsură nu va avea niciun efect pozitiv.

Potrivit CNIPMMR, ţara noastră ar fi singurul stat european care să aplice această măsură.

Iniţiative asemănătoare există în Italia, unde măsura a fost introusă doar pentru firmele care au contracte cu statul, în mod voluntar, în Polonia - unde implementarea unei astfel de măsuri, tot în mod voluntar, se discută de trei ani şi în Marea Britanie - unde se află în dezbatere tot de atâţia ani, însă doar pentru plăţile online.

Preşedintele CNIPMMR a subliniat: "Economia se va bloca, pentru că 20% din banii pe care îi deţine o firmă, vor fi blocaţi într-un cont. Dacă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) nu performează, în acest moment, cu întreprinderile care nu sunt corecte, cum ne putem gândi că va performa cu 300.000 de agenţi economici care au cont de TVA? Este o măsură profund incorectă, absurdă, care va bloca economia. Sperăm ca guvernanţii să constate greşeala, măcar în cel de-al doisprezecelea ceas".

Domnia sa a mai precizat că în Ordonanţa de urgenţă există obligativitatea ca ANAF să controleze decontul de TVA în termen de cinci zile, ceea ce va fi practic imposibil.

Mai mult, agenţii economici din mediul rural trebuie să depună TVA aferentă operaţiunilor economice, în termen de trei zile, într-un cont, ceea ce va conduce, de asemenea, la un blocaj.

În ceea ce priveşte bonificaţia de 5%, care se acordă firmelor care optează să aplice facultativ la plata defalcată a TVA, între 1 octombrie şi 31 decembrie 2017, domnul Jianu consideră că cele cinci procente acordate nu reprezintă un ajutor, fiind însă un bun indicator. Domnia sa a menţionat: "La sfârşitul anului, vom putea vedea câte firme s-au înscris în mod voluntar la plata defalcată a TVA".

Domnia sa adăugat: "În opinia mea, informatizarea ANAF reprezintă soluţia pentru combaterea evaziunii fiscale, nu măsuri de tipul «split TVA», care să blocheze economia. Este foarte simplu să detectezi persoanele străine care îşi înregisurează firme aici sau să le ddtectezi pe cele care nu îşi plătesc TVA, dacă ai un soft bine pus la punct şi un program simplu, care poate fi făcut şi de un elev de clasa a XI-a".

În opinia preşedintelui CNIPMMR, fără "concursul" celor din ANAF, evaziunea fiscală nu este posibilă, întrucât banii sunt uşor detectabili.

Domnul Jianu susţine că modificarea Codului Fiscal nu va aduce venituri la bugetul de stat, noua formă a acestuia ignorând faptul că "split TVA" prevede amenzi uriaşe, în condiţiile în care mulţi dintre agenţii economici vor fi găsiţi cu nereguli, nu din rea-voinţă, ci din neştiinţă, aceştia neavând nevoie de şi mai multă birocraţie.

Liviu Rogojinaru: "Toţi au businessuri private, cum de nu văd ce se întâmplă la ei în afaceri?"

Deciziile Guvernului ne vor afecta pe termen mediu şi lung, susţine domnul Liviu Rogojinaru, secretarul general al CNIPMMR.

Domnia sa a adăugat: "În afară de Italia, care a introdus această măsură, opţional, doar pentru firmele care fac afaceri cu statul, niciun alt stat nu a mai reuşit aşa ceva, şi nu cred că vom reuşi nici noi. Capacitatea tehnică a ANAF nu face faţă. Sunt peste 300.000 de contribuabili, dintre care mai bine de jumătate în Capitală, care generează, poate, şi un milion de facturi/zi. Dacă ne mai gândim şi la durata redusă a programului de funcţionare de la ghişee, ne putem da seama foarte uşor că această sarcină va fi imposibil de realizat pentru ANAF".

Totodată, domnul Rogojinaru a precizat că 40% dintre magazinele "de la colţul blocului" fac vânzări "pe caiet", probabilitatea ca acestea să ţină cont de split TVA fiind, aşadar, foarte redusă.

"Pe noi, privaţii, nu ne lasă să ne facem treaba şi să ne plătim taxele cum trebuie, şi vor ajunge în situaţia în care nu vor avea bani să plătească pensiile. În plus, trebuie să ne gândim că şi cei din diaspora vor reveni în ţară, la vârsta pensionării, şi îşi vor cere drepturile, îşi vor cere pensia", a menţionat Liviu Rogojinaru, completând: "Ne furăm singuri căciula. Guvernanţii nu ştiu de unde şi cum să mai strângă bani, aşa că preferă să ia decizii care să îi ajute să treacă puntea, fără să le pese de urmări. Fac jonglerii pe pielea noastră. Toţi au businessuri private, cum de nu văd ce se întâmplă la ei în afaceri?".

Cei care făceau evaziune fiscală, până în acest moment, vor continua să facă şi după 1 ianuarie, însă guvernanţii nu fac ceea ce trebuie pentru a putea susţine bugetul de stat, a mai precizat domnul Rogojinaru.

Plata defalcată a TVA va fi aplicată obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2018, potrivit deciziilor de miercuri ale Guvernului.

Ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa a precizat că, opţional, firmele pot să aplice sistemul şi de la 1 octombrie anul acesta, lucru pentru care vor primi facilităţi fiscale.

Astfel, companiile care optează pentru introducerea anticipată a plăţii defalcate a TVA vor beneficia de o reducere la impozitul pe profit de 5 procente.

În plus, firmele care nu au obligaţiile fiscale plătite la zi vor beneficia de scutirea de penalităţi dacă achită TVA datorată.

Finanţele susţin că mecanismul "split-TVA" va aduce în plus la buget 6 miliarde de lei, în perioada 2018-2020.

Guvernul susţine că OUG are scopul reducerii evaziunii fiscale în domeniul TVA, ţinând cont de faptul că există o diferenţă semnificativă între TVA încasată la bugetul de stat şi taxa declarată în deconturile de TVA depuse de persoanele impozabile înregistrate în acest scop.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb