Investitorul miliardar Charlie Munger, prietenul şi partenerul de afaceri de lungă durată al lui Warren Buffett, a murit la vârsta de 99 de ani, transmite CNN.
Berkshire Hathaway, firma de investiţii unde Munger a fost vicepreşedinte, a transmis, într-un comunicat de presă, că Munger a decedat "paşnic" într-un spital din California. Nu a fost precizată cauza decesului.
Charles Thomas Munger, cunoscut sub porecla "Charlie", s-a născut la 1 ianuarie 1924, în Omaha, Nebraska. Munger a servit în armata americană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după ce a părăsit Universitatea din Michigan în 1943, la vârsta de 19 ani. După război, Munger a urmat cursurile Facultăţii de Drept de la Harvard, pe care a absolvit-o cu onoruri în 1948 şi s-a mutat în sudul Californiei, unde a practicat dreptul imobiliar.
Wall Street a deplâns dispariţia lui Munger şi parcursul său uimitor la Berkshire Hathaway.
"Berkshire Hathaway nu ar fi putut fi construită până la statutul său actual fără inspiraţia, înţelepciunea şi participarea lui Charlie", a declarat directorul general Warren Buffett în comunicat.
"Timp de atâtea decenii, cei doi au condus o putere de investiţii care a îmbunătăţit semnificativ vieţile atâtor oameni... şi, în acest proces, au demonstrat în mod repetat măiestria colaborării, a sinergiilor şi a bunului simţ. Fie ca tu să RIP, Charlie", a declarat Mohamed El-Erian, consilierul economic şef al Allianz, într-o postare pe X.
"Impactul său a depăşit cu mult lumea investiţiilor. Oamenii l-au descoperit, crezând că vor învăţa despre modalităţi de a face bani, dar au obţinut mult mai mult", a declarat Whitney Tilson, investitor şi expert atât în Buffett, cât şi în Munger, pentru CNN.
Munger, care valora 2,7 miliarde de dolari, potrivit Forbes, încă mai comenta pieţele globale în urmă cu câteva săptămâni. El a declarat pentru podcastul Acquired, de exemplu, că decizia lui Buffett de a investi miliarde de dolari în Japonia a fost "o decizie de nerefuzat".
"Au fost bani îngrozitor de uşor de câştigat", a spus Munger, în stilul caracteristic.
"A fost ca şi cum Dumnezeu ar fi deschis pur şi simplu un cufăr şi ar fi turnat bani în el", a adăugat el.
Mâna dreaptă a lui Buffett
Munger l-a întâlnit pe Buffett în 1959, la o cină, când Munger se afla în Omaha pentru înmormântarea tatălui său. Munger şi Buffett au legat o prietenie rapidă.
Buffett a declarat pentru CNBC în 2021 că, după prima lor întâlnire, a ştiut că "nu voi mai găsi un alt tip ca acesta ..... Pur şi simplu ne-am înţeles".
Munger s-a alăturat oficial companiei Berkshire Hathaway ca vicepreşedinte în 1978, iar în cea mai mare parte a carierei sale acolo a fost cunoscut mai ales ca locotenentul isteţ al lui Buffett, predispus să dea sfaturi directe despre bursă şi economie.
El era cunoscut pentru replicile sale incisive care îi încântau pe fanii devotaţi ai Berkshire.
"Dacă oamenii nu s-ar înşela atât de des, nu am fi atât de bogaţi", a spus Munger în timpul unei întâlniri anuale a acţionarilor Berkshire Hathaway din 2015.
Dar spre sfârşitul vieţii sale, Munger a fost adesea pe prima pagină a ziarelor din cauza unor controverse. Munger a vorbit adesea în termeni elogioşi despre guvernul comunist al Chinei, pe care guvernele occidentale l-au criticat pentru încălcarea drepturilor omului. El a lăudat ţara, în ciuda represiunii împotriva gigantului tehnologic chinez Alibaba, care a fost o investiţie de top a lui Munger la Daily Journal, un editor de ziare şi o firmă de investiţii cu sediul în Los Angeles pe care Munger a condus-o din 1977 până în 2022.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.11.2023, 09:55)
rip ch arles
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.11.2023, 10:49)
Foarte inspirational sa parcurgi macar colectiile cu citate din el.Avea o capacitate mult mai mare decat Buffett de a expune mai concis aceeasi filosofie de investitii,de viata.Buffett chiar a zis de multe ori ca ch arlie spune in cateva cuvinte ce-i ia lui o pagina.
Pentru nou val de investitori sfaturile celor 2 par din alte vremuri.Doar ca modelul de lucru al celor doi e verificat pe decenii iar goana dupa aur a noilor investitori nu a trecut nici macar testul unei crize mai serioase.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.11.2023, 14:14)
ch arlie despre antivaccinisti : ” I don’t like big chunks of the country going crazy. And I would argue that the anti-vaxxers are somewhat crazy. It isn’t zero risk in vaccination, it’s just that it’s so much safer to be vaccinated than not vaccinated, and it’s so much more considerate to your fellow citizens. So it’s a massive kind of ignorance that 30% of the people have. And of course, it isn’t good.”
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.11.2023, 22:48)
Pe cand si Soros?
4. in sfarsit
(mesaj trimis de anonim în data de 29.11.2023, 23:53)
cineva care chiar a pus in practica sfaturile lui florin coman, acest controversat om de afaceri miliardar american se zvoneste ca a facut de fapt multi bani pe rasdaq
5. fără titlu
(mesaj trimis de Controversat? în data de 30.11.2023, 08:43)
Omul a fost un capitalist autentic. A avut si taria de a-si expune liber opiniile. De aici si pana la a sustine ca a fost controversat e cale lunga.
Am devenit un mare admirator al lui atunci cand, intrebat fiind (alaturi de W. Buffet) cat de mult conteaza rapoartele ESG in deciziile sale investitionale, Munger a spus ca nu a citit vreodata vreunul pentru ca nu il intereseaza.
RIP