Ucrainenii au detectat un nivel de radiaţii mai ridicat decât cel normal în încăperile de la centrala nucleară de la Cernobîl unde au stat soldaţii ruşi, cât timp au avut zona sub control, scrie CNN, conform Digi24.
Aparatul care măsoară radiaţiile a început să ţiuie ascuţit când soldaţii ucraineni au intrat în camera în care au stat ruşii cât timp au controlat centrala nucleară de la Cernobîl, indicând un nivel de radioactivitate mai mare decât cel normal, relatează CNN.
Nu există nicio sursă radioactivă vizibilă, însă oficialii ucraineni spun că radiaţiile vin de la particulele mici şi de la praful pe care ruşii le-au adus în clădire.
"Au mers în Pădurea Roşie şi au adus material radioactiv pe încălţări. Celelalte zone sunt în regulă, dar radioactivitatea este mai mare aici, pentru că au locuit în această încăpere", explică soldatul Igor Ugolkov.
Oficialii de la centrala nucleară spun că nivelul radiaţiilor detectat în încăperea folosită ca dormitor de soldaţii ruşi este cu foarte puţin peste ceea ce Asociaţia Mondială a Operatorilor Nucleari (World Nuclear Association) defineşte ca fiind radiaţie naturală.
O singură expunere nu prezintă pericol, însă expunerea prelungită poate fi periculoasă pentru sănătate.
"Au mers peste tot, au luat praf radioactiv cu ei" când au plecat, mai spune Igor Ugolkov.
Armata ucraineană a publicat imagini care arată că soldaţii ruşi au săpat tranşee în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, în aşa-numita Pădure Roşie, porţiunea cel mai puternic contaminată radioactiv a zonei de excludere.
Pădurea a primit acest nume pentru că pinii de pe zeci de kilometri pătraţi au devenit roşii după ce au absorbit radiaţia de la accidentul nuclear din 1986.
Potrivit presei ucrainene, mai multe autobuze cu soldaţi ruşi care ar fi fost expuşi radiaţiilor în zona fostei centrale de la Cernobîl ar fi ajuns la un spital din Belarus. Agenţia UNIAN relatează că aceştia ar avea sindromul iradierii acute.
Ruşii au avut sub control centrala de la Cernobîl de o lună, timp în care s-au deplasat prin toate zonele, fără să ţină cont de pericole, notează sursa citată.
La începutul lunii aprilie, trupele ruse au părăsit centrala de la Cernobîl şi au luat cu ele ostatici. Yuri Fomichev, primarul din Slavutici, oraşul în care locuiesc cei mai mulţi dintre muncitorii care lucrează la Cernobîl, a declarat că 200 de membri ai gărzii naţionale ucrainene au fost cel mai probabil luaţi prizonieri de trupele ruse în timp ce se retrăgeau de la centrala nucleară.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2022, 13:56)
nivelul radiaţiilor detectat în încăperea folosită ca dormitor de soldaţii ruşi este cu foarte puţin peste ceea ce Asociaţia Mondială a Operatorilor Nucleari (World Nuclear Association) defineşte ca fiind radiaţie naturală.
Deci nimic de comentat in plus. O nonstire a CNN, aceasta galeata de gunoi propagandistic.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2022, 15:51)
Singurul regret este ca nu au trecut toti soldatii rusi prin padurea respectiva...in 6-9 luni, razboiul se incheia prin lipsa de combatanti mujici:-)
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.04.2022, 11:21)
....si de comentatori mojici