Gradul de îndatorare a populaţiei s-a majorat considerabil, iar creşterea poate avea efecte negative importante atât asupra sistemului financiar, cât şi asupra creşterii economice viitoare, se arată într-un comunicat de presă al Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială (CNSM).
"În prezent, gradul de îndatorare s-a majorat considerabil, o treime dintre debitorii care au contractat un credit în ultimul an având, în medie, un grad de îndatorare de peste 55%", se arată în comunicat, potrivit Agerpres.
Conform sursei, cele mai recente analize arată că îndatorarea totală (sectorul companiilor nefinanciare şi sectorul populaţiei) continuă să se menţină sub pragul de alertă.
În comunicat se menţionează: "La nivel sectorial se menţin semnalele care indică acumularea de vulnerabilităţi privind creditarea populaţiei, pragul de alertă fiind depăşit pentru al şaselea trimestru consecutiv în cazul creditelor ipotecare. În acest context, Comitetul Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială a adoptat Recomandarea nr. R/4/2017 prin care se recomandă Băncii Naţionale a României, în calitate de autoritate competentă, menţinerea amortizorului anticiclic de capital pentru instituţii de credit la 0 (zero) la sută, nivel implementat începând cu data de 1 ianuarie 2016, concomitent cu monitorizarea evoluţiilor privind îndatorarea sectorului populaţiei".
Potrivit acestuia, în scopul aprofundării analizelor care să sprijine fundamentarea deciziilor CNSM privind atenuarea riscurilor la adresa stabilităţii financiare ca urmare a creşterii îndatorării populaţiei, CNSM a recomandat înfiinţarea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice şi ai Băncii Naţionale a României.
Cât priveşte companiile nefinanciare din România, Comitetul Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială recomandă ca Guvernul, prin Ministerul Finanţelor Publice, împreună cu Banca Naţională a României să înfiinţeze un grup de lucru care să aprofundeze analizele privind sănătatea financiară a firmelor şi să identifice soluţii pentru ca, atât în sectorul public, cât şi în cel privat, constrângerile bugetare ale firmelor să devină ferme, informează sursa.
Potrivit sursei citate, recomandarea vine în urma identificării unor vulnerabilităţi structurale cu privire la sănătatea companiilor nefinanciare, respectiv persistenţa rezultatelor negative pentru un grup numeros de firme, calitatea precară a capitalurilor proprii şi numărul ridicat de firme cu capitaluri proprii sub limita reglementată sau inactive.
1. ce tare !!!
(mesaj trimis de anonim în data de 14.10.2017, 19:13)
Sa te cheme Isarescu si, din postura de membru al CNSM, sa-i dai doua dupa ceafa lui Isarescu de la BNR. Parca la Kafka era mult mai alambicat.
Bravo turnatorule! Sa-i torni un sprit lui Isarescu de la CNSM. Merita! 😁😁😁
1.1. murit de rasss (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de 3treid în data de 16.10.2017, 17:46)
Ba, am murit de ras....Bravo lui Manole Turnatorul !!!