CNVM a respins contestaţiile depuse de omul de afaceri Cătălin Chelu şi de firmele cu care acesta acţionează concertat privind anularea unor ordonanţe ale comisiei prin care grupul era obligat să-şi reducă participaţiile la 1% la SIF Transilvania şi SIF Banat-Crişana, potrivit Mediafax.
CNVM i-a obligat, la începutul lunii august, pe Chelu şi entităţile cu care acţionează concertat, să îşi reducă la 1% participaţia în cadrul celor două SIF-uri, în termen de 90 de zile. Acestea nu sunt primele avertismente date de CNVM lui Chelu şi persoanelor cu care acesta acţionează concertat. Deşi Chelu nu a răspuns solicitărilor Comisiei, nu a fost amendat până în prezent.
Conform datelor de la Depozitarul Central, Chelu deţinea, la 24 iulie, împreună cu 20 de firme şi două persoane fizice, Mihai Brînză şi Petru Mihalcea, un pachet de acţiuni reprezentând 1,77% din capitalul social al SIF Banat-Crişana.
Totodată, omul de afaceri controla, la data menţionată, 9,16% din titlurile SIF Transilvania împreună cu două persoane fizice - Cezar Rîmar şi Carmen Vlaicu - şi 26 de firme.
Legislaţia pieţei de capital prevede că un investitor sau un grup de persoane care acţionează în mod concertat nu poate deţine mai mult de 1% din acţiunile unei societăţi de investiţii financiare, iar în cazul depăşirii acestui prag, respectivele persoane sunt obligate să vândă deţinerile care depăşesc 1%, în termen de trei luni.
Reglementările ar putea fi schimbate dacă deputaţii vor aproba majorarea pragului de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din capitalul social. Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor urmează să realizeze un raport privind un proiect de majorare a pragului de deţinere, act care va fi apoi discutat în şedinţă de plen..