CNVM, CSSPP şi CSA scapă de supravegherea financiară a Parlamentului

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 decembrie 2010

CNVM, CSSPP şi CSA scapă de supravegherea financiară a Parlamentului

Cele trei instituţii îşi vor stabili singure bugetele şi politica salarială

Autorităţile de supraveghere din domeniul financiar - CSA, CSSPP şi CNVM - îşi vor decide, pe viitor, singure bugetele de venituri şi cheltuieli, precum şi politica salarială, fără să mai fie necesar acordul Parlamentului.

Până în prezent bugetele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) şi cel al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) erau supuse aprobării Legislativului.

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, în plen un proiect de lege în acest sens menit să crească "nivelul de independenţă politică şi economică" al celor trei instituţii de supraveghere la nivelul celui de care beneficiază BNR, după cum scrie în lege.

Actul normativ a fost necesar pentru respectarea unui angajament faţă de Banca Mondială (BM), în joc fiind vorba de Împrumutul pentru Politici de Dezvoltare de un miliard de euro pe care ţara noastră l-a contractat în 2009.

Deja ţara noastră a pierdut 30 milioane euro dintr-o tranşă a BM din cauză că actul normativ (iniţiat de Guvern în primăvara lui 2009) nu a fost adoptat în termen de Parlament (30 septembrie 2010).

Cu toate că CSA, CSSPP şi CNVM au obţinut independenţa financiară, nu au scăpat însă şi de controlul Legislativului.

Instituţiile vor prezenta, în continuare, Parlamentului rapoarte anuale de activitate care vor fi supuse votului (n.r. forma iniţială a proiectului prevedea obligativitatea prezentării raportului, nu şi votarea acestuia).

Însuşi preşedintele Traian Băsescu a cerut acest aspect, într-o cerere de reexaminare a legii, argumentând că activitatea acestor instituţii "este mult prea importantă pentru a rămâne în afara unui control al Parlamentului".

De asemenea, conducerile celor trei instituţii vor fi numite în continuare politic, dar cu amendamentul că personalul executiv va fi nominalizat pe criterii profesionale, "exclusiv pe calificări tehnice", după cum scrie în lege.

Problema independenţei CNVM a fost ridicată în toamna aceasta şi de oficialii FMI în cadrul negocierilor din acordul stand-by.

Şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks, a declarat la acel moment că a avut la CNVM o "discuţie interesantă pentru ambele părţi asupra independenţei autorităţilor de supraveghere a pieţei".

Tot la presiunile FMI, Guvernul a revenit şi asupra deciziei de reducere cu 25% a salariilor angajaţilor BNR, CSA, CSSPP şi CNVM. Reducerile salariale au venit şi în contextul în care presa a relatat pe larg despre veniturile uriaşe ale unor persoane din conducerea celor trei instituţii.

De altfel, şi UE a devenit mult mai exigentă faţă de sectorul financiar, pregătind o schimbare a politicii în acest sens.

Consiliul UE a adoptat, recent, legislaţia de înfiinţare a Consiliului European pentru Riscuri Sistemice şi a trei noi autorităţi de supraveghere financiară - Autoritatea bancară europeană, Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale şi Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe.

Consiliul pentru Riscuri Sistemice va asigura supravegherea macro-prudenţială a sistemului financiar, iar cele trei noi autorităţi vor avea ca atribuţii supravegherea băncilor, a companiilor de asigurări şi a pieţelor financiare. Noul sistem urmează să fie operaţional de la 1 ianuarie 2011.

Ce aduce noua lege pentru CSA, CSSPP şi CNVM

Cele trei instituţii îşi stabilesc singure politica salarială

Bugetele nu vor mai fi aprobate de Parlament

Nominalizarea membrilor comisiilor şi a personalului executiv se bazează exclusiv pe calificări tehnice

Procesul de selecţie şi demitere a personalului nu este stabilit prin decizie politică

Personalul celor trei instituţii beneficiază de protecţie legală pentru acţiunile întreprinse cu bună credinţă în exercitarea atribuţiilor ce le revin.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Tineti-va bine oameni buni. Acum sa vedeti ce bataie de joc urmeaza. Ce salarii, ce taxe....Si uite asa se mai creeaza niste monstri care vor avea adoau mari calitati.

    1. Vor avea salarii nesimtite 

    2.Vor lua si spaga

    Deci pentru asta e normal sa beneficieze de protectie legala. Pai ce nesimtirea si hotia sunt cumva ilegale la noi? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb