CNVM/Prima măsură adevărată contra furturilor de acţiuni

Florian Goldstein
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 aprilie 2004

Oficialii pieţei nu au fost consultaţi în prealabil

Hoţiile pe Rasdaq şi Bursă au început cu mai bine de patru ani în urmă, dar pri-ma măsură adevă-ra-tă de combatere a fur-turilor a fost adoptată de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) abia anul acesta, în Vinerea Mare.

La 8 aprilie, CNVM a emis un act intitulat "Dispunere de mă-suri", prin care impune instituţiilor din piaţa organizată a valorilor mobiliare (Bursa, Ras-daq, registratarii, SNCDD şi băn-cile custode) să se pregă-teas-că pentru înserierea tuturor valorilor mobiliare pe care le au în evidenţe. Instituţiile pieţei au un răgaz de 90 de zile ca să-şi adapteze programele informatice "în comun şi în mod unitar", urmînd ca, pînă la întîi septembrie, să aibă loc opera-ţiunea de consolidare a Regis-trelor de acţiuni în vederea înserierii lor. În cadrul CNVM, mă-sura a fost inspirată de comisarul Victor Eros.

Această individualizare prin înseriere a valorilor mobiliare constituie premisa fără de care nu pot fi combătute eficient furturile de astfel de titluri (fie ele chiar dematerializate). De pildă, în prezent, pentru că acţiunile nu poartă serie, sînt cazuri cînd nimeni nu poate afla dacă ac-ţiunile din portofoliul unui cum-părător sînt sau nu sînt toc-mai acelea care au fost furate, deoarece pînă la cumpărătorul final, vor fi trecut prin portofoliile multor altora, ameste-cîn-du-se cu deţineri anterioare şi fiind apoi vîndute în tranşe separate către cumpărători diferiţi la care s-au amestecat din nou. Anonime fiind, nu le mai poate fi decelată provenienţa fiecăreia. Specialiştii Sistemului Naţional de Compensare, Decontare şi Depozitare (SNCDD) au susţinut mereu că pot decela traseul acţiunilor, dar metodele lor nu sînt infailibile în toate cazurile.

Înserierea valorilor mobiliare rezolvă, cu certitudine, problema traseului tuturor acţiunilor - premisa necesară pentru combaterea furturilor, evidenţiind, fără tăgadă, traseul titlurilor furate şi responsabilitatea despă-gubirilor (care nu apasă asupra cumpărătorului de bunăcredinţă).

Desigur, însă, operaţiunea de înseriere s-ar putea să implice dificultăţi pe care CNVM încă nu le-a luat în calcul...

Paul Miclăuş, comisar CNVM:

"Adopta-rea mă-surii pri-vind în-se-rierea ac-ţi-unilor nu va a-fec-ta ac-tivitatea bro-kerilor. Ei vor introduce ordinele de tranzacţionare la fel ca şi pînă acum, iar sistemul va verifica existenţa acţiunilor în contul clientului. În momentul executării ordinului, acţiunile care vor fi transferate vor avea numere consecutive. Sis-temul de tranzacţionare are o proble-mă, contorul din sistem luînd în calcul numărul de acţiuni şi nu blocurile, aşa cum este cazul Bursei din New York (NYSE). La NYSE, toate acţiunile transferate au aceeaşi valoare nominală, spre deosebire de titlurile tranzacţionate la BVB".

"CNVM a luat măsura numero-tării acţiunilor pentru evitarea furturilor de titluri. Înserierea va face posibilă urmărirea istoricului deţinerii unei acţiuni pe o perioadă de cel puţin zece ani. Odată cu punerea în practică a măsurii, piaţa de capital autohtonă va atrage mai mulţi inves-titori străini".

"Încă nu ne-am gîndit la o sanc-ţiune pentru registrele care nu vor numerota în termen de 90 de zile acţiunile emitenţilor. Cel mai probabil, CNVM va suspenda activitatea registrelor res-pective, iar acţiunile emitenţilor vor fi transferate temporar la un alt regis-tru independent".

Anca Dumitru, director general al Rasdaq

"Presupun că scopul acestei dis-puneri de măsuri a fost descurajarea fraudei, dar modul practic în care CNVM vede punerea ei în aplicare este pentru mine o mare necunoscută. La o primă estimare, efortul va fi enorm, evidenţierea numerelor alocate acţiunilor care se vor transfera ca urmare a tranzacţionării ridicînd probleme mari registrelor şi sistemelor de decontare, dar mai ales sistemelor de back-office ale brokerilor; şi oricum, pentru ca această evidenţă să existe şi la nivelul sistemelor de tranzacţionare, noi nu vedem în acest moment nici o soluţie... Ar fi de dorit să existe o consultare prealabilă a Comisiei cu reprezentanţi ai pieţei înainte de emiterea unor asemenea măsuri radicale".

Septimiu Stoica, membru în comitetul BVB

"Din punct de ve-dere teh-nic, mă-sura este extraordinar de dificil de aplicat. Trebuie vă-zut ce sis-tem informatic este necesar, pentru că cel actual nu a fost proiectat în acest sens. De asemenea, rămîne de analizat care sînt costurile implemen-tării versus avantaje.

Principalele modificări de soft vor interveni la sistemul de decontare, ne-îngreunînd în nici un fel tranzacţionarea realizată de brokeri.

Pe mine personal, această mă-su-ră m-a surprins".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb