Coaliţia pentru Economie Circulară din România contestă OUG 48/2017 referitoare la taxarea deşeurilor

C.R.
Miscellanea / 3 iulie 2017

Coaliţia pentru Economie Circulară din România contestă OUG 48/2017 referitoare la taxarea deşeurilor

Pe lista de priorităţi a noului Guvern, se află şi mediul, însă nu şi măsurile pe care cetăţenii le aşteptau pentru protejarea acestuia, potrivit Coaliţiei pentru Economia Circulară din România. Ordonanţa de Urgenţă 48 /2017, emisă vineri de Guvern, fără consultare publică şi intrând în vigoare imediat, care modifică şi completează OUG 196/2005 vizând Fondul pentru Mediu, suspendă până la 1 ianuarie 2019 aplicarea taxării la groapă a deşeurilor. Prin această măsură forţată, după câteva luni de normalitate, depozitarea la groapă nu se mai penalizează cu 80 de lei pe tonă până în 2019, generând efecte devastatoare asupra mediului înconjurător, asupra poziţiei României în statisticile europene şi a eforturilor de reciclare din România.

Coliţia consideră că Ministerului Mediului pare ca a uitat că obligaţia sa principală este protejarea mediului înconjurător şi a României de penalităţile de infringement. Poziţia surprinzătoare are ca efect direct accelerarea umplerii depozitelor de deşeuri insuficiente şi distrugerea a mii de hectarede teren şi afectarea pânzei freatice.

În timpul audierilor din Parlament, Ministrul Mediului a afirmat: "pe noi ne interesează ca cetăţeanul să nu plătească dacă nu a fost informat şi nu ştie ce să facă". Din aceeaşi funcţie de Ministru al Mediului, el afirma în 2015 că "taxa va fi introdusă pentru alinierea României la normele europene - < < deşeu zero > >, adică orice produs devenit deşeu să reintre în circuitul de refolosire şi să redevină materie primă."

Ministerul Mediului ar fi trebuit să se asigure că autorităţile locale implementează

consecvent măsurile de protecţie a mediului: de la colectarea selectivă a deşeurilor municipale până la amendarea drastică a celor care aruncă deşeurile necontrolat.

Aceasta ordonanţă tolerează, în detrimentul intereselor de mediu ale României, incapacitatea primăriilor de a oferi infrastructura de colectare separată, permiţându-le să arunce deşeurile la groapă, inclusiv resursele reciclabile.

Taxa de 80 de lei pe tonă, care urmăreşte reducerea cantităţii deşeurilor depozitate, încurajarea colectării selective a deşeurilor şi reciclarea, aspecte la care ţara se află pe ultimul loc în UE, a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017, după o amânare de 3 ani.

Prin suspendarea acestei penalităţi, România se îndreaptă într-o direcţie total opusă pachetului European de Economie Circulară aprobat de Senat prin Hotărârea 3/2016 şi eforturilor depuse la nivel european pentru devierea depunerii la groapă a deşeurilor şi creşterea gradului de reciclare a deşeurilor.

Coaliţia susţine că suntem singura ţară din UE care încurajează depozitarea

deşeurilor la groapă şi că este o evidenţă de necontestat că introducerea măsurii penalizatoare şi creşterea graduală a valorii ei a dus, în toate statele membre ale UE, la creşterea gradului de reutilizare şi reciclare a deşeurilor municipale, crearea de resurse pentru economie şi noi locuri de muncă. Trecerea la obiectivele din foaia de parcurs vizând utilizarea eficientă a resurselor ar crea peste 34 200 de noi locuri de muncă. În prezent, prin încurajarea depozitarii, infringement-ul pentru nerealizarea reducerii cantităţii de deşeuri depozitate cu 50% până în 2020 nu mai poate fi evitat, din 2021 România urmând sa plătească pana la 200 000 euro/zi, potrivit Coaliţiei.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb