Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a fost desemnată de instanţă să identifice şi să indisponibilizeze conturi şi imobile pentru recuperarea prejudiciului din dosarul ICA, iar executarea o va face statul, prin Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Antena 3 nefiind parte în cauză, a declarat ieri Codruţa Kovesi, şeful DNA. Domnia sa a precizat că în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare există o hotărâre judecătorească definitivă care are putere de lege, şi, ca orice lege, are putere executorie.
În acest context, Kovesi a negat categoric afirmaţia că Antena 3 este confiscată de DNA sau de orice altă instituţie a statului, întrucât Antena 3 nu a avut nicio calitate în acest proces, în care au fost condamnate definitiv mai multe persoane, printre care şi Dan Voiculescu.
Codruţa Kovesi a subliniat că jurnaliştii de la Antena 3 nu au fost implicaţi în dosarul ICA şi nu s-a dispus de către instanţă, prin decizia definitivă, confiscarea unor bunuri de la aceştia, pentru recuperarea prejudiciului de aproximativ 60 de milioane de euro. Şeful DNA a precizat că hotărârea de condamnare nu are legătură cu libertatea presei.
Procurorul şef al DNA a adăugat că prin decizia definitivă a instanţei, s-a pus sechestru pe mai multe imobile şi conturi, pentru recuperarea prejudiciului din dosarul ICA, iar toate bunurile care vor fi identificate, până la concurenţa sumei stabilite, trec în proprietatea statului.
Kovesi a subliniat că, aşa cum se arată foarte clar în decizia definitivă a instanţei, DNA a fost desemnată nu ca organ de executare, ci de identificare a acestor bunuri şi de indisponibilizare a lor. Mai departe, DNA va comunica instituţiilor care au atribuţii de executare, în speţă Ministerului Finanţelor, ce bunuri au fost identificate.
De asemenea, DNA va urmări modul în care s-a realizat procedura de executare, iar când constată că a fost recuperat prejudiciul aşa cum a hotărât instanţa, activitata Direcţiei în acest caz încetează.
Kovesi a reafirmat că postul de televiziune Antena 3 nu are calitate în acest dosar, fiind doar chiriaş într-o clădire a unei societăţi comerciale în cazul căreia instanţa a dispus confiscarea.
După ce clădirea trece în proprietatea statului, în urma executării silite, de care de obicei se ocupă Ministerul Finanţelor, prin ANAF, se va stabili ce se întâmplă mai departe cu clădirea, dacă ea va fi vândută la licitaţie.
Kovesi a precizat că nu este treaba DNA dacă, mai departe, contractul de închiriere a clădirii încheiat cu Antena 3 va fi sau nu prelungit de noul proprietar al imobilului.
• "Am văzut adevărate linşaje în dosarul ICA, iar CSM şi CNA nu au intervenit"
Şeful DNA a mai spus ieri, că în cazul dosarului ICA, a văzut adevărate linşaje, iar CSM şi CNA nu au intervenit, afirmând că judecătorii nu au o instituţie serioasă în spate care să-i apere, iar aceştia sunt lăsaţi fără apărare dacă CSM nu intervine.
În contextul discuţiilor privind atacurile la adresa procurorilor care au instrumentat dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare şi a judecătorilor care au avut de soluţionat cauza, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a spus că, dacă procurorii din DNA sunt deja oarecum obişnuiţi cu aceste atacuri şi ştiu că în spatele lor întotdeauna există o instituţie serioasă a statului, care încearcă să îi apere şi să îi protejeze, o problemă a sistemului o reprezintă apărarea judecătorilor.
Procurorul şef al DNA a susţinut că atât CSM cât şi Consiliul Naţional al Audivizualului trebuie să îşi îndeplinească rolul pe care îl au prin lege. Kovesi a precizat că CSM este garantul independenţei justiţiei şi trebuie să apere "magistraţii corecţi din sistem". Şeful DNA a mai spus că nu se poate ca într-o emisiune să se spună despre magistraţi tot felul de lucruri şi Consiliul Naţional al Audiovizualului să nu intervină.
Întrebată ce va face dacă Antena 3 cheamă lumea "să se plimbe" în faţa sediului DNA, aşa cum s-a întâmplat duminică, în zona Palatului Cotoceni, Codruţa Kovesi a spus că oricine poate să vină să protesteze, dacă are autorizaţie.
Kovesi a spus: "Acest lucru se întâmplă foarte frecvent. La fiecare dosar în care a fost implicată o persoană care avea legătură cu Antena 3, am avut astfel de manifestaţii în care au venit, au strigat în faţa DNA. Nu ne deranjează, ne continuăm activitatea liniştiţi. Singura chestiune este ca ei să aibă autorizaţie să facă acest lucru. În ceea ce priveşte aşa-zisele manifestaţii sau proteste, cum vreţi să le intitulăm, care au avut loc în faţa DNA, de fiecare dată ne-am asigurat că a existat o autorizare în acest sens. Când nu a existat o astfel de autorizare, am sesizat Jandarmeria Română pentru a interveni. Este o ţară liberă, fiecare poate să vină în faţa DNA, să facă manifestaţie, sigur, dacă ea este autorizată. Dar vă asigurăm că nu ne impresionează deloc".
Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat, ieri, că a solicitat Inspecţiei Judiciare să verifice dacă a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii judecătorilor şi procurorilor implicaţi în activitatea de soluţionare a dosarului ICA, precum şi dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.
CSM a sesizat Inspecţia Judiciară după ce, în mass-media, au apărut mai multe articole şi comentarii cu privire la activitatea de judecată desfăşurată la nivelul Curţii de Apel Bucureşti, precum şi cea de urmărire penală desfăşurată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul privind privatizarea ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare.
• "Judecătorul Stan Mustaţă susţinea că doreşte amânarea dosarului ICA după decembrie 2014"
Şeful DNA a mai precizat, ieri, că Stan Mustaţă, care a avut în lucru dosarul ICA, a tergiversat judecarea, iar în discuţiile cu unele persoane spunea că doreşte amânarea cauzei după decembrie 2014, existând riscul să nu-l termine niciodată, să-l amâne până se împlinea prescripţia.
În contextul discuţiei despre amânările din dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare şi despre judecătorul Stan Mustaţă, care a avut în lucru, la Curtea de Apel Bucureşti, dosarul în care au fost judecaţi Dan Voiculescu şi alte persoane, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a spus că probabil reţinerea şi ulterior arestarea magistratului Mustaţă pentru fapte de corupţie a fost un moment important în dosarul ICA.
Kovesi a spus că Stan Mustaţă a fost unul dintre judecătorii care au tot tergiversat judecarea dosarului ICA şi care a admis mai multe excepţii şi situaţii de amânare, unele probabil întemeiate, altele nu.
Şeful DNA a ţinut să menţioneze că, în cazul judecătorului Stan Mustaţă, dosarul în care este suspectat de fapte de corupţie nu a fost deschis pentru modul în care a judecat procesul ICA, ci au existat informaţii referitoare la fapte de corupţie în cu totul alte cauze, care vizau alte fapte, vizavi de alte persoane care erau judecate.
"Deschiderea acestui dosar faţă de judecătorul Mustaţă - care este suspect în acest moment, nu este condamnat - nu a avut legătură cu modul în care a judecat dosarul Voiculescu", a precizat Kovesi, citată de Mediafax.
Ea a mai spus că în cazul monitorizării care s-a făcut în dosarul lui Stan Mustaţă şi din probele administrate a rezultat că, într-un fel, judecătorul s-a antepronunţat la vremea respectivă pe judecarea dosarului ICA, susţinând în discuţiile cu terţe persoane că doreşte amânarea cauzei după decembie 2014
"Deci exista riscul ca acest judecător, dacă continua judecarea dosarului, să nu îl termine niciodată, probabil se împlinea prescipţia, pentru că probabil amâna la nesfârşit", a spus Kovesi.
În legătură cu magistratul Florică Duţă, şeful DNA a spus că acesta nu a mai făcut parte din completul care a judecat dosarul ICA pentru că s-a pensionat, nu din alte motive. Întrebată cum comentează afirmaţiile că procesul privind privatizarea ICA a căpătat o "viteza nefirească", Kovesi a spus că şase sau şapte ani de judecată nu i se pare o dată rezonabilă pentru un dosar în care sunt implicate 12 persoane.
• Oprea a cerut Jandarmeriei şi Poliţiei rapoarte legate de intervenţia la mitigul pro-Antena 3
Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a cerut, ieri, conducerii Jandarmeriei şi Poliţiei Române întocmirea unor rapoarte legate de modul în care au intervenit jandarmii şi poliţiştii la mitingul pro-Antena 3, unde unii jurnalişti au fost agresaţi de unii dintre manifestanţi, informează MAI. Potrivit raportului de informare elaborat de Jandarmeria Română, în intervalul 16.30 - 19.30, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară au avut loc manifestaţii de protest la care numărul de participanţi a oscilat de la câteva zeci la câteva mii, motiv pentru care conducerea Jandarmeriei a dispus instituirea unor dispozitive de ordine publică.
Referitor la agresarea unei jurnaliste, în raportul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) se arată că, în jurul orei 18.00, Secţia 22 Poliţie "s-a sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice".
În jurul orei 21.30, jurnalista a depus plângere la Secţia 22 Poliţie, iar în jurul orei 22.00, suspectul a venit singur la Secţia 15, pe raza căteia îşi are domiciliul, unde a spus că ştie că este căutat de Poliţie.
Acesta a fost audiat şi este cercetat pentru lovire sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, dosarul fiind înaintat la Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6.
În acest context, ministrul Gabriel Oprea i-a cerut şefului Jandarmeriei Române să evalueze rapid modul de acţiune al dispozitivului de ordine publică mobilizat în timpul manifestaţiei, pentru a se stabili dacă jandarmii şi-au făcut datoria în cazul incidentul în care a fost implicată echipa de televiziune.
• Ponta: "Fiecare îşi face datoria"
Victor Ponta a spus ieri că a fost informat de ministrul de Interne despre activitatea forţelor de ordine la acţiunea pro-Antena 3 şi poate doar să spună că "fiecare îşi face datoria şi se respectă legea", adăugând că el nu este "comentator" pentru a vorbi despre modul în care a acţionat Jandarmeria.
Întrebat dacă Jandarmeria a intervenit aşa cum ar fi trebuit în acea situaţie, premierul a spus că nu este "un comentator" pentru a răspunde la această întrebare. De asemenea, întrebat dacă este mulţumit de reacţia forţelor de ordine, Ponta a răspuns că nu are "dreptul la mulţumiri sau nemulţumiri". "Eu trebuie să-mi fac datoria ca prim-ministru. L-am întrebat pe ministrul de Interne, m-a informat, toată lumea şi-a făcut datoria şi cine încalcă legea plăteşte", a precizat şeful Guvernului.
Victor Ponta a mai spus că nu i-a cerut "explicaţii" ministrului de Interne, ci doar a fost informat, conform procedurilor, cu privire la incidentul de duminică şi că "fiecare om care încalcă legea plăteşte".
De asemenea, premierul a mai spus că "e un lucru bun pentru democraţie ca oamenii să-şi spună părerea şi în ansamblul său mass-media să poată să existe şi să fie independentă de orice fel de presiuni".
Victor Ponta a adăugat că nu doar cei care îl "critică" pe el şi îl "laudă" pe Traian Băsescu "trebuie să emită în continuare", ci acest lucru este valabil şi pentru cei care au o atitudine critică la adresa preşedintelui "pentru că o societate democratică nu poate să existe fără libertatea presei".
1. Scarba, ar trebui sa ne fie scarba...
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 12.08.2014, 13:06)
Nu pot sa inteleg cum un om se poate compromite in ultimul hal. Cat de tupeist poate ajunge o persoana? Zi de zi primesc noi raspunsuri la intrebare. Oameni care nu stiu decat sa urasca, sa minta, sa insele, sa fie obraznici, fara rusine, fara viitor, fara nimic sfant, sau poate cu ceva doar pentru ei sfant, pentru altii ciuma. Cum sa aparam hotii si coruptii? Eu unul, nu vreau sa fiu furat de nimeni, niciodata, sub nici o conjuctura. Nu mi se pare normal ca securistii sa fii avut sansa de a face averi, fara nici o responsabilitate sociala. S-au folosit de noi, de toti, dar nu au dat nimic inapoi la comunitate. Nimic in afara de venin, ura, marionete, si o coruptie generalizata. Si totusi, cum ii suporta pamantul?