Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei - cunoscută pe scurt sub denumirea de Comisia Iordache - va continua astăzi dezbaterea amendamentelor depuse pentru modificarea Codului Penal.
Discuţiile cele mai aprinse vor fi în jurul modificării definiţiei infracţiunii de abuz în serviciu pentru care, conform declaraţiei deputatului social-democrat Florin Iordache, preşedintele comisiei, au fost depuse 30 de propuneri.
Una dintre ele a fost făcută de Ministerul Justiţiei, care doreşte ca pragul minim privind valoarea prejudiciului de la care abuzul în serviciu să fie considerat infracţiune, să fie stabilit în funcţie de valoarea salariului minim brut pe economie, care în acest moment este de 1900 lei.
O altă propunere este făcută de Asociaţia Naţională a Magistraţilor care doreşte ca pragul să fie stabilit la valoarea a zece salarii minime pe economie, care ar însemna, în acest moment, 19.000 de lei. Acest prag a fost însuşit şi de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR).
Un grup de 30 de deputaţi social-democraţi susţine ca pragul să fie de 200.000 de lei, valoarea care l-ar mulţumi şi pe Liviu Dragnea cu privire la prejudiciul din dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, în care a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. O altă iniţiativă, cea a deputatului social-democrat Cătălin Rădulescu, propune un prag de 200.000 euro.
Argumentul iniţiatorilor este: "aplicarea unei sancţiuni penale trebuie să intervină numai când fapta este săvârşită într-o formă gravă şi anume a cauzat o pagubă materială substanţială".
USR propune un prag de 1000 de lei, în timp ce PNL şi PMP susţin că nu este nevoie de niciun prag.
Totodată, aleşii PSD propun şi scăderea limitelor cu care este pedepsit abuzul în serviciu. Dacă în prezent, persoana care comite infracţiunea riscă pedeapsa închisorii cuprinsă între 2 şi 7 ani, social-democraţii doresc ca limitele să fie cuprinse între 1 şi 5 ani.
UDMR a propus, iniţial, un prag de 100.000 de lei şi scăderea limitelor pedepsei cu închisoarea de la 2 la 7 ani cât este în prezent, la 6 luni - 3 ani. Ulterior, UDMR a renunţat la susţinerea vreunui prag la abuzul în serviciu.
Dezbaterile în comisie au început joi, când aproape jumătate din amendamente au fost adoptate de membrii coaliţiei PSD-ALDE, şi se vor finaliza astăzi.
• CCR devine legiuitor?
Un amendament controversat dezbătut în Comisia Iordache a fost cel propus de UNJR şi asumat de PSD, care, conform propunerii, deciziile Curţii Constituţionale a României vor fi asimilate legii penale de dezincriminare. PNL a propus eliminarea acestui articol, deoarece CCR nu poate să devină legiuitor "pozitiv". Conform deputatului Stelian Ion adoptarea acestui amendament ar fi neconstituţională şi ar duce la aplicarea retroactivă a deciziilor CCR, ceea ce va atrage anularea multor condamnări penale şi plata unor eventuale despăgubiri către persoanele condamnate.
Preşedintele comisiei, Florin Iordache, a propus eliminarea acestui amendament de la art. 4 şi mutarea lui la art. 173 din Codul Penal.
Amendamentul prevede:
"(2) Se asimilează legii penale de dezincriminare şi deciziile Curţii Constituţionale prin care s-a constatat:
a) neconstituţionalitatea în tot sau în parte a unor dispoziţii din legile penale;
b) constituţionalitatea numai a anumitor variante de interpretare a normei de incriminare.
(3) Obligativitatea aplicării deciziilor Curţii Constituţionale ca lege penală mai favorabilă, prevăzute de alin. (2), se referă atât la dispozitiv, cât şi la considerentele acestora".
Aprobarea acestui articol ar duce la aplicarea, în toate dosarele finalizate cu condamnări penale definitive, deciziei 392/6 iunie 2017 a CCR privind abuzul în serviciu.
Amendamentul a fost aprobat de membrii coaliţiei majoritare din comisie la art. 173 din Codul Penal.
• Personalul contractual nu va mai fi funcţionar public
Dezmembrarea actualului Cod penal a continuat în comisia specială. Ca un prim pas pentru schimbarea dispoziţiilor penale privind abuzul în serviciu, deputaţii PSD-ALDE au modificat art. 175, eliminând punctul al doilea.
Conform formei actuale a Codului Penal, art. 175 punct (2) prevede: "De asemenea, este considerată funcţionar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public".
Prin eliminarea acestui text de către Comisia Iordache, toate persoanele cu statut de funcţionari contractuali din cadrul administraţiilor publice locale, judeţene sau din instituţiile publice nu vor mai putea fi acuzate de infracţiunea de abuz în serviciu şi, cu greu, se vor mai încadra ca autori ai infracţiunilor de corupţie.
La nivelul întregii ţări sunt mii de angajaţi în administraţia publică locală ce nu au statut de funcţionar public, ci de funcţionar contractual. Printre aceştia se numără consilierii personali ai primarilor, city-managerii (administratorii oraşelor), iar prin viitorul Cod Administrativ personal contractual va fi şi arhitectul-şef al localităţii. Practic, prin amendamentul adoptat, joi, de Comisia Iordache, toţi aceştia vor fi scoşi din categoria funcţionarilor publici şi nu vor mai putea fi urmăriţi pentru infracţiunea de abuz în serviciu şi nici pentru cele de corupţie.
Din aceeaşi categorie vor fi scoşi, prin eliminarea acestui text de lege, şi angajaţii societăţilor care ţin de consiliile locale şi judeţene şi care se ocupă de anumite servicii publice. În cazul acestora, toţi angajaţii, inclusiv directorul, fac parte din categoria personalului contractual şi nu au calitate de funcţionari publici.
După finalizarea adoptării tuturor amendamentelor, proiectul, însoţit de raportul Comisiei Iordache, va fi trimis Senatului, care îl va dezbate marţi, 3 iulie. După votul din Senat, el se va întoarce spre adoptare la Camera Deputaţilor, care este for decizional.
COMISIA DE LA VENEŢIA, NEMULŢUMITĂ
Oficialii europeni condamnă modificarea legilor penale
La sfârşitul acestei luni, Comisia de la Veneţia va trimite autorităţilor de la Bucureşti opinia preliminară pe tema modificărilor legilor Justiţiei. Este vorba despre opinia preliminară doar în acest domeniu, deoarece nicio autoritate publică - Guvern, Ministerul Justiţiei, Parlament - nu a solicitat forului european o analiză pe marginea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.
Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, a declarat:
"Având în vedere urgenţa situaţiei, lucrăm deja la o opinie preliminară, care va fi gata la finalul lunii iulie şi sperăm că va fi luată în considerare. Opinia se va referi la statutul judecătorilor şi organizarea Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii. Codurile penale nu fac obiectul acestei analize, căci nimeni nu ne-a solicitat încă să o facem".
Întrebat dacă preşedintele ar trebui să trimită o solicitare şi în cazul codurilor penale, cum a făcut-o în cazul legilor Justiţiei, oficialul a comentat că "este neobişnuit" ca şeful statului să solicite opinia Comisiei de la Veneţia, procedura fiind de obicei în sarcina Guvernului, Parlamentului APCE sau secretarului general al Consiliului Europei.
Referitor la independenţa justiţiei, şeful Comisiei de la Veneţia susţine că atacurile din ultima perioadă au la bază interese politice, iar cei care sunt la putere doresc "să schimbe legile pentru că nu sunt satisfăcuţi de deciziile justiţiei".
Gianni Buquicchio a mai spus: "Independenţa justiţiei este o prioritate pentru Comisia de la Veneţia de multă vreme. (...) Înainte de aderare, am lucrat foarte mult cu ţări ca România pentru a implementa măsuri de întărire a independenţei justiţiei. Acum, că sunt în UE, pare că nu le mai pasă atât de mult. Eu cred însă că sunt şi alte motive".
Preşedintele Comisiei de la Veneţia a pus atacurile la adresa justiţiei pe seama mentalităţii în statele fost comuniste. El a arătat: "Sunt alegeri şi câştigătorii vor să ia totul. (...) Deci, în aceste ţări nu există încă o mentalitate democratică, această idee a alternanţei la putere: azi sunt eu, mâine eşti tu şi ar trebui să facem totul pentru binele oamenilor şi societăţii. Cei care sunt la putere vor să schimbe legile pentru că nu sunt satisfăcuţi de deciziile justiţiei".
LEGISLAŢIE PENALĂ, FĂRĂ AVIZUL COMISIEI EUROPENE
Modificări ce îngrijorează Bruxelles-ul
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi-a exprimat, la sfârşitul săptămânii trecute, îngrijorările cu privire la modificarea legislaţiei penale de către Parlament. Declaraţia a fost făcută la sfârşitul întrevederii pe care oficialul european a avut-o cu Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului.
"Noi, precum şi alţi parteneri internaţionali şi statele membre, am subliniat în repetate rânduri că lupta împotriva corupţiei şi asigurarea unui sistem judiciar independent şi profesionist sunt de o importanţă capitală. Comisia continuă să urmărească îndeaproape şi cu îngrijorare reformele judiciare şi codurile penale din România. Vom examina legislaţia privind compatibilitatea acesteia cu legislaţia UE relevantă în domeniul justiţiei penale şi al cooperării poliţieneşti şi al standardelor internaţionale".
În declaraţia de presă, în urma înâlnirii Timmermans-Tăriceanu, Comisia Europeană subliniază că nu s-au modificat criteriile Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie.
În declaraţie, Comisia Europeană arată:
"MCV se bazează pe patru criterii de referinţă stabilite la începutul mecanismului, care nu s-au modificat şi care încă nu au fost îndeplinite. În ianuarie 2017, Comisia a formulat 12 recomandări practice ca să ajute România să îndeplinească criteriile de referinţă pentru a încheia MCV. Din păcate, progresele înregistrate în urma acestor recomandări nu au fost suficiente până în prezent, iar problemele închise anterior sunt redeschise. Este crucial pentru România acum să-şi intensifice eforturile şi să evite anularea realizărilor din trecut".
1. Propagandistule, măcăne!
(mesaj trimis de Sika în data de 02.07.2018, 06:17)
Las-o jos că măcăne, Marinescule! Din punctul tău de vedere respectarea drepturilor fundamentale, prezumţia de nevinovăţie şi eliminarea abuzurilor din CPP se numeşte „măcelărire”? Sper ca drumul vostru securistic să se termine cât mai repede. Şi se va termina. Se vede limpede din disperarea voastră. La muncă, băi inutililor!
1.1. Mare dreptate (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2018, 16:10)
Legislatia in materie penala trebuie adusa la nivelul de dinainte de 2007, pentru ca atunci nu existau acte de coruptie. Desi totul se fura nu exista niciun hot. Acum a devenit rau de tot pentru ca daca furi risti sa faci puscarie. Ce inseamna asta? Noi am fost alesi de popor, inseamna ca putem sa furam. Acuma ca sa o dam cotita ne legam de faptul ca au existat cativa procurori corupti si aia. Cu aceasta ocazie trimitem DNA la criminalii care fura un parizer din magazine. Pe noi care furam cate o insula sa ne mai lase in pace. Dar pana cand? Am fost alesi, sa ne lase sa furam!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2018, 08:52)
bocitori de serviciu s-au activat ,au primit bonusurile de la sri ,acum ca trec prin parlament nu e bine a fost bine cind scroafa de servici macovei si le-a asumat?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Soric în data de 02.07.2018, 09:24)
Invata sa scrii. Fugi la mamica ta la Guvern ca tocmai a primit ieri dictionare si carti de gramatica a limbii romane.
2.2. Mesaj eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 02.07.2018, 12:37)
Aici au fost injuraturile lui Sika.
2.3. De fapt care guvern (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2018, 17:03)
Nu exista niciun guvern. Dragnea este parlamentul, guverul cu ministrul justitiei cu tot si totodata CCR. Presedintele este presul lui Toader si a obiedientilor lui Dragnea din CCR.
3. fără titlu
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 02.07.2018, 10:27)
Ce mai sar sarmanii penali pe Marinescu, de parca el ar macelari codurile penale. Sarmanilor, lasati-o jos ca macane. Stim ca porcul ala de Iordache macelareste codurile penale, un porc care voi sustineti ca-i tatal vostru. Si stim cine-i sufla la ureche lui Iordache cum sa macelareasca codurile. Este marele specialist in macelarire, jupin Dragnea, care, mai ales de sarbatori, si-a oferit serviciile si Statului paralel si ilegal, ca de, trebuie si acestia sa aiba un macelar de soi. Ca-i asa, a sustinut chiar el, cind a plins in hohote in fata natiunii si a jurat sa mearga pina la capat, adica sa faca praf Justitia. Iata cum se smiorcaia jupinul: :
„Îmi cer iertare miilor români care unii stau în puşcărie pe un articol necontituţional, unii sunt târâţi pe la DNA pe un articol sovietic.”
Si cine sunt „miile romani care stau in puscarie pe un articol neconstitutional”? Raspunsul ni-l da Statul paralel si ilegal care, demascind manipularea stupida a lui Dragnea, ne arata ca in inchisorile din Romania sunt: 6119 condamnati pentru omor, 5197 condamnati pentru furt, 4229 condamnati pentru tilharie, 1996 condamnati pentru viol, 1284 condamnati pentru trafic de droguri si 75 de condamnati pentru abuz in serviciu. Si pentru a-i elibera pe acesti nenorocti, nebunii care zic ca ne conduc intorc legile pe dos si dau foc la tara. Ca altfel nu poate fi inteles demersul lor nebunesc. Si totul se face sub protectia democratiei! Pai asta-i democratie?!!!
3.1. Mesaj eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 02.07.2018, 12:38)
...
3.2. Sika, om cinstit (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de MAKE în data de 02.07.2018, 18:18)
Sika, vad ca ai renuntat la chestii cu securisti si stalinisti si ai trecut direct la injuraturi, aratindu-ne, acum fara putinta de tagada, cine esti tu de fapt.
Vezi ca in orice om este o bruma de calitate, chiar si tu poti ajunge sa fii cinstit.
Pacat ca Regulamentul asta elimina leprele si pe tine, ori de cite ori esti cinstit.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 02.07.2018, 20:22)
Faci o afirmație falsă, o minciună. Dragnea nu a spus ce trunchiezi tu că a spus.
miile de români: "unii stau în puşcărie pe un articol neconstituţional, alţii sunt târâţi prin tribunale pe baza aceloraşi articole sovietice, iar alţii sunt târâţi pe la DNA şi mai sunt alte mii, zeci de mii, care nici măcar nu ştiu că au dosar".
Ia refă tu calculele și vezi dacă sunt mii, sute sau 75. Oricum ai spus o minciună, asta nu se mai poate întoarce.
3.4. Mesaj eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 02.07.2018, 20:39)
...
3.5. Mesaj eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 02.07.2018, 21:45)
...
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.5)
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 02.07.2018, 22:24)
Am insultat anterior, asa este. Am incalcat regulamentul.
Am mintit si acum si de mult, asa este.
Merit sa primesc inapoi cuvintele pe care le-am aruncat catre altii: cloaca, spurcaciune pestilentiala.
3.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de MAKE în data de 02.07.2018, 23:22)
Domnule Cristi C., faci o afirmație falsă, o minciună. Dragnea nu a spus ceea ce trunchiezi tu că a spus.
A spus altceva.
Ca de obicei, minti.
Cu nerusinare.
3.8. Cristi, (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2018, 23:52)
preferat al meu, nu inteleg de ce vrei sa te faci de ris cu orice pret.
In declaratia la care ma refer eu, aceea in care a iesti in fata natiunii insotit de toti penalii din CEx, a declarat exact ceea ce am postat.
Dar cite a spus amaritul asta! Ar fi interesant sa faca cineva un sinoptic al declaratilor pe care individul isi cladeste ascensiunea pentru a pune genunchiul pe grumazul tarii. Am vedea muntele de minciuni cu care ticalosul manipuleaza. De parca am fi toti timpiti!
3.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.8)
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 02.07.2018, 23:55)
PS
Semnat, Pribeagul
3.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.7)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 03.07.2018, 22:15)
Cum ar fi, dle Make, să vă demonstrați spusele? Altfel foarte nerușinate. Să vă fie rușine pentru minciunile pe care le spuneți. Demonstrați că aveți dreptate pentru că altfel să știe toată lumea că mințiți.
3.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.9)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2018, 22:20)
Nu pribeagule, nu a spus asta.
Cauta pe net clipul video de la Agerpres unde vei găsi la minutul 1:40 întreaga declarația. Minți și tu. Minte și dl Make.
2018/06/22/dragnea-imi-cer-i ertare-ca-s-a-lungit-atat-de-m ult-elaborarea-codului-penal-- 132692
3.12. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.11)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 03.07.2018, 22:22)
Eu mi-am demonstrat spusele prin înregistrarea video de mai sus. Dacă dl Make nu va răspunde, va fi o dovadă că minte.
3.13. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.11)
(mesaj trimis de Vanat în data de 03.07.2018, 23:13)
Eu am gasit secventa pe youtube. Cristi C are dreptate ca este de la Agerpres si Dragnea zice in limba lui mai saraca ceea ce s-a scris mai sus. Unii din presa au trunchiat fraza si au demonstrat ca nu sunt mii ci 70. Dragnea a enumerat mai multe categorii de romani care au fost afectati de acea lege, nu doar pe cei aflati azi in inchisoare.
Eu m-am lamurit cine are dreptate. Ceilalti ar fi bine sa isi verifice informatiile si sa nu mai minta cu televizorul.
3.14. anonimule, (răspuns la opinia nr. 3.11)
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 04.07.2018, 08:08)
Am impresia ca nu ne referim la aceeasi declaratie a lui Dragnea. Eu ma refer la declaratia lui Dragnea facuta dupa terminarea CExul din 22.06.2018, cind Dragnea, insotiti de ceilalti penali din CEx, a iesit, plingindu-si ticalosia in fata natiunii, si a declarat (reduau declaratia in totalitate):
"Despre proces şi sentinţa de ieri, în primul rând. Eu am fost târât în dosar pe baza a două declaraţii din partea a două doamne, inculpate în dosar. Una a spus că eu i-am spus să se angajeze, dar să nu meargă la serviciu, cealalta că mi-a zis că sunt 2 angajate care nu vin la serviciu şi eu le-am zis să le vină. Asta au spus la DNA (...) La confruntarea între mine şi una dintre doamne am spus că nu am făcut presiuni asupra niciunui angajat.
Ieri am asistat la o execuţie în masă. Au trebuit să fie condamnaţi 9 oameni. Un judecător a rezistat. Am avut discuţii în Comitet cu cele două mandate pe masă, în mod simbolic. Fiecare coleg mi-a spus că mă susţine. Mi-au cerut în unanimitate să nu am o abordare personală a situaţiei. Mai important decât mine sunt câteva lucruri: stabilitatea ţării, stabilitatea guvernării, îndeplinării programului de guvernare, stabilitatea partidului. Riscul e uriaş, au spus ei, ca PSD să se restructureze. Au spus că nu putem să ducem la capăt lupta pe care am început-o: de normalizare a legilor Justiţiei şi a Codurilor penale şi de destructurare a sistemului ocult.
Eu am spus că nu am nicio ezitare. Am spus că o să merg până la capăt. Acel miting i-a speriat foarte tare. Unii de la televiziuni au ameninţat în direct chiar judecătorul care a avut o opinie separată: să-şi bage minţile în cap judecătorul.
Obiectivele mele sunt acelaşi: programul de guvernare pus în practică, iar statul paralel să fie zdrobit, iar el va zdrobit. Îmi cer iertare miilor români care unii stau în puşcărie pe un articol necontituţional, unii sunt târâţi pe la DNA pe un articol sovietic.Îmi cer iertare că s-a lungit atât de mult elaborarea Codului Penal. Nu o să mai dureze.
Rămân la conducerea PSD şi în conducerea majorităţii parlamentare cu Călin Popescu Tăriceanu. Nu va trece moţiunea de cenzură. Am decis să fim mult mai fermi. Nu mă sperie nici Iohannis, nici Hellvig, nici Pahonţo, nici Ponta."
Atrage atentia si minciunile stupide aruncate in fata natiunii, serveste natiune! cu privire la "tirit in dosar".
3.15. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.14)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 04.07.2018, 09:10)
Exact. Este o enumeratie cu unii care stau in inchisoare, altii sunt tarati prin tribunale si pe la DNA. Verifica inregistrarea ce se gaseste pe Internet. Tie iti lipseste partea cu tribunalele. Daca ii adunam, obtinem multe mii de persoane chiar daca ne luam dupa ceea ce spunea Kovesi cu ocazia OUG 13 ca are in lucru peste o mie de dosare pe abuz in serviciu.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Un om onest în data de 02.07.2018, 12:55)
După o nouă redefinire , abuzul în f.s-ar cam suprapune cu luarea de mita, deci s-ar desființa.
In concret funcționarul public ar trebui să dobândească un folos patrimonial pt el sau rude, DOVEDIT.
În practică se legalizează sistemul de extorcare a banilor publici PRIN INTERMEDIARI.
Adică X funcționar da contracte , fără respectarea legii , firmelor unor APROPiATI.
Să zicem că nu se poate dovedi mita pe care el o primește.
Functionarul nu poate fi acuzat de abuz în serviciu , deși avem prejudiciu si INCALCAREA legii.
Haios, nu.
Noapte buna România, primul stat din istorie cu legislație penală absurda, în favoarea infractorilor.
P.s
Pt postacii, scutiti-ne sunteți penibili.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2018, 12:59)
Pt.cei care nu înțeleg gravitatea faptelor.
UN singur primar sau ministru,la un contract cu dedicație, poate provoca un prejudiciu mai mare decât al tuturor cazurilor de FURT dintr-un an (si sunt câteva zeci de mii, dar cu prejudicii mici)
România devine primul stat din istorie în care autoritățile pot să nu respecte porunca ..să nu furi.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de George Marinescu în data de 02.07.2018, 16:53)
Pe langa dezincriminarea partiala a abuzului in serviciu, au dezincriminat total neglijenta in serviciu. Motivul? Dosare prea puitne, adica vreo 70-80 de bucati, vorba varului lui Ponta, Robert Cazanciuc.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2018, 17:09)
Consecință devastatoare nu e ca vor scăpa multi infractori (deși aspectul imoralității va creea o imensă frustrare si ..emigrare ) dar va creea cadrul si totodată incitarea la...praduirea resurselor publice.
Ceea ce se va vedea în ...economie.
Asta pt.cei care cred că Bursa , ca ziar economic, nu ar trebuie să acopere pe larg subiectul.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2018, 19:25)
Dacă Justiția = 0 , Bursa = CARITAS !!!
6. Filozofarea pe PRAG și ABUZ la STAT
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2018, 20:02)
De ce la PRIVAT nu-i CAZUL ???
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2018, 20:31)
Acolo există alte infracțiuni , ex.administratorul unei firme trebuie să respecte legea.
De ce primarii, miniștri , miile de funcționari NU?