Pădurile "vor avea" încă o lege. Ministrul Mediului, Costel Alexe, afirmă că modificările la Codul Silvic vor ajunge la vot final săptămâna aceasta, în Camera deputaţilor. Conform ministrului, una dintre modificările preconizate este confiscarea vehiculelor utilizate pentru comiterea de infracţiuni silvice: "Codul Silvic în variantă modificată ar putea intra la vot final, în Camera Deputaţilor.
Unul dintre amendamentele importante se referă la confiscarea mijloacelor utilizate pentru comiterea de infracţiuni silvice, inclusiv a utilajelor şi/sau vehiculelor folosite". Potrivit acestuia, noua prevedere legală face parte din setul de măsuri pentru combaterea tăierilor ilegale din pădurile ţării noastre: "Astfel, pe lângă amendă şi cercetare penală, hoţii de lemne vor rămâne şi fără mijloacele pe care le folosesc pentru comiterea ilegalităţilor". Setul de măsuri mai cuprinde înăsprirea sancţiunilor, încadrarea la infracţiune a oricărui furt de arbori, indiferent de cantitate, sau schimbarea etapizată a modului de comercializare a lemnului în România, din lemn pe picior în lemn fasonat. Reprezentanţii USR solicită adoptarea, de urgenţă, în sesiunea extraordinară, a legilor de modificare a Codului Silvic, pentru evitarea sesizării Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) din cauza tăierilor ilegale de păduri. Anterior, USR a reclamat un "atac fără precedent în Parlament la adresa pădurilor", afirmând că "se încearcă preluarea controlului absolut al pieţei de lemn din România", prin introducerea unui amendament care ar elimina articolul antimonopol din Codul Silvic.
Săptămâna trecută, reprezentanţii Comunităţii Forestierilor din România - Fordaq şi cei ai Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România - Nostra Silva atrăgeau atenţia că ţara noastră are 100 de acte normative în vigoare pe domeniul pădurilor, prost aplicate, precum şi o legislaţie silvică paralelă cu legislaţia de mediu.