COFACE: Deşi performanţele Chinei şi a altor economii asiatice stimulează creşterea globală, principalele economii mature nu vor reveni în acest an la nivelul PIB-ului dinaintea crizei

Comunicate de presă / 18 februarie 2021

Deşi performanţele Chinei şi a altor economii asiatice stimulează creşterea globală, principalele economii mature nu vor reveni în acest an la nivelul PIB-ului dinaintea crizei

Odată cu lansarea cel mai recent Barometru trimestrial privind riscurile sectoriale şi de ţară, Coface evidenţiază o revenire inegală între ţări, sectoare de activitate şi la nivel de venituri. Deşi performanţele Chinei şi a altor economii asiatice stimulează creşterea globală, principalele economii mature nu vor reveni în acest an la nivelul PIB-ului dinaintea crizei. Această creştere a inegalităţilor, alături de nemulţumirea publicului faţă de gestionarea guvernamentală a pandemiei în multe ţări, va conduce la apariţia tot mai frecventă a unor protestelor şi a violenţelor, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

La un an de la apariţia pandemiei Covid-19 şi de la debutul celei mai mari recesiuni globale de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, Coface estimează o creştere economică mondială de +4,3% în medie, în 2021, în timp ce comerţul mondial ar creşte cu +6,7% în volum (după -5,2% în 2020). Aceste proiecţii presupun că marile economii vor vaccina cel puţin 60% din populaţia lor până în vară. Într-adevăr, imunitatea rezultată ar putea marca sfârşitul ciclurilor stop-go, adică a acelor episoade succesive de izolare/carantină care afectează activitatea economică. Scăderea numărului de afaceri închise în 2020 în toate regiunile lumii (- 12% la nivel mondial, -22% în zona euro, -19% în Asia-Pacific şi-3% în America de Nord), poate fi atribuită planurilor de sprijin guvernamental, a căror continuare va permite multor companii să supravieţuiască în acest an. Cu toate acestea, în ciuda impactului măsurilor, Coface anticipează că şocul din 2020 va duce la o creştere a insolvenţelor în 2022, în special în Spania (16%, comparativ cu 2019), Franţa (13%), Italia (9%) şi Germania (6%).

În ultimul său barometru trimestrial, Coface anticipează o redresare economică inegală

- Inegalităţi puternice între ţări. În timp ce performanţa Chinei şi a altor economii asiatice (de exemplu, Taiwan, a cărei evaluare a ţării este îmbunătăţită) stimulează creşterea mondială, marile economii nu vor reveni la nivelul PIB-ului dinaintea crizei anul acesta. Şi printre acestea, ţările dependente de activităţile de servicii (cum ar fi Spania sau Regatul Unit) sau care rămân în urmă în procesul de vaccinare vor înregistra o revenire economică mai lentă.

- Inegalităţi sectoriale. Printre cele 23 de îmbunătăţiri ale evaluărilor sectoriale din acest trimestru, aproape jumătate sunt atribuite sectorului auto, a cărui creştere a surprins favorabil în a doua jumătate a anului 2020, urmat de construcţii şi produse chimice. În mod surprinzător, multe activităţi de servicii vor rămâne slăbite pe termen lung de către pandemie: sectorul transporturilor este cel mai afectat, cu 9 retrogradări în evaluările riscului sectorial.

- Creşterea inegalităţilor de venit în ţări. Lucrătorii cel mai puţin calificaţi, tinerii şi femeile au suferit mai multe pierderi de locuri de muncă decât restul populaţiei, aceasta din urmă fiind supra-reprezentată în cele mai afectate activităţi de servicii. Mai mult, epidemiile anterioare din secolul XXI indică faptul că această creştere a inegalităţii veniturilor va fi de lungă durată şi va stimula numeroase tensiuni sociale care apar, de obicei, după episoadele de pandemie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb