COFACE:  "România avea a patra rezervă dovedită de gaz din UE, în 2018"

R.R.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 iulie 2019

"România avea a patra rezervă dovedită de gaz din UE, în 2018"

Mai bine de un sfert din structura mixului energetic al României (29%) este axat pe gazele naturale, susţine compania

Coface: "Piaţa gazelor naturale va creşte pe termen mediu, dar sursele regenerabile de energie devin tot mai viabile din punct de vedere economic faţă de combustibilii fosili"

Ţara noastră avea, anul trecut, a patra cea mai mare rezervă dovedită de gaz la nivel european, iar conform proiectului de strategie energetică a României, structura mixului de energie primară este de gaze naturale (29%), energie regenerabilă (19%), cărbune (17%) şi energie nucleară (9%), informează compania Coface.

Piaţa gazelor naturale este în plină expansiune şi va creşte pe termen mediu, însă numeroşi factori indică un viitor mai puţin promiţător, în condiţiile în care sursele regenerabile de energie devin în mod progresiv alternative populare şi viabile din punct de vedere economic faţă de combustibilii fosili, arată un studiu realizat de companie.

Potrivit analizei citate, până de curând, gazele naturale au fost apreciate drept "cel mai curat" combustibil fosil, iar toţi indicatorii indică o creştere a cererii şi a producţiei.

Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, gazele naturale au cunoscut cea mai mare rată de creştere a consumului dintre toţi combustibilii fosili, din anul 2006.

Cererea de gaze naturale va continua să crească, în principal datorită creşterii cererii în Asia şi în special în China, a cărei politică de "Cer Albas­tru" impune obiective stricte referitoare la calitatea aerului, precum şi o trecere obligatorie de la cărbune la gaz, mai arată Coface.

Potrivit autorilor studiului, gazul este recunoscut ca un mijloc practic de producere a energiei datorită abundenţei sale, a versatilităţii şi a faptului că poluează mai puţin decât ceilalţi combustibili fosili.

"În comparaţie cu cărbunele, gazele naturale emit cu 40% mai puţin dioxid de carbon (CO2), pulbere în sus­pensie (PM2,5), dioxid de sulf (SO2) şi oxizi de azot (NOx). Gazele naturale sunt sursa de energie utilizată cel mai adesea pentru a completa sursele de energie regenerabilă, cum ar fi panourile solare şi parcurile eoliene, care sunt adesea intermitente şi necesită planuri de rezervă cu surse rapide şi fiabile de energie. Gazele naturale sunt, de asemenea, integrate în procesele industriale, în special ca materie primă pentru produsele petrochimice, datorită unuia dintre derivaţii săi: etanul. Gazele naturale şi lichidele conexe reprezintă aproximativ 29% din totalul combustibililor fosili utilizaţi ca materie primă în industria chimică", explică aceştia.

Deşi gazele naturale, emit în timpul arderii mai puţine particule decât petrolul sau cărbunele, acestea nu sunt, în niciun caz, o sursă de energie curată şi nu vor reduce riscul încălzirii globale, mai indică studiul.

Analiza mai notează: "În plus, extracţia de gaze de şist este extrem de poluantă, necesitând cantităţi mari de apă şi injecţia de substanţe chimice în sol, pentru a sparge piatra. Această tehnologie de fracturare poluează totodată şi apa de la robinet, ameninţând accesul la apă potabilă sigură în comunităţile rurale.

În plus, energiile regenerabile devin acum mai accesibile decât gazele naturale. Conform recentei analize a costului energiei (LCOE) a societăţii financiare internaţionale Lazard, energia eoliană nesubvenţionată este deja competitivă cu cea mai ieftină metodă de producere a energiei electrice din gazele naturale. Şi nu trebuie uitat faptul că preţurile la gazele naturale sunt volatile, adăugând incertitudine procesului de luare a deciziilor. În cele din urmă, utilizarea gazelor ca adjuvant al producţiei de energie electrică din surse de energie regenerabile este probabil în stadiul final, având în vedere progresele tehnologice realizate în domeniul stocării energiei electrice". Conform companiei de proiectare şi energie Wood McKenzie, capacitatea de stocare a energiei electrice în GW/ h s-a dublat în 2018, crescând cu 140%.

Producătorul de maşini Tesla testea­ză deja un sistem de stocare a bateriilor în Australia, conectat la parcul eolian Hornsdale.

Deşi tehnologia este încă în fază incipientă, mulţi jucători de pe piaţă şi guverne se grăbesc să îşi dezvolte proprii campioni de stocare a bateriilor, cum ar fi compania suedeză Northvolt, care îşi propune să devină cel mai mare producător european de baterii.

Gazele naturale au încă un viitor luminos înainte, însă pe termen lung, viitorul acestora este mai mult decât ameninţat, lăsând loc pentru surse de energie, care sunt mai în măsură să contribuie la salvarea planetei, au conchis autorii studiului realizat de compania Coface.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb