• Reprezentanţii agenţiei consideră că numărul cazurilor de insolvenţă va creşte cu 30% la sfârşitul lui 2010, faţă de 2009
• Debitele recuperate anul trecut de firmele specializate au fost de peste 160 de milioane de euro
• Până la sfârşitul lui 2010, numărul cazurilor de colectare a creanţelor va creşte cu 25%
Furnizorii sunt mult mai restrictivi în colectarea creanţelor şi acordarea limitelor de credit, insolvenţa devenind un instrument de recunoaştere a incapacităţii companiilor de a face faţă unor şocuri prelungite, de a se adapta la noile condiţii de piaţă, mult mai restrictive în 2010, ne-a declarat Anca Catrina, Credit Risk Manager în cadrul Coface România. Domnia sa ne-a explicat:
"Am remarcat un număr din ce în ce mai mare de companii slăbite, obligate să gestioneze o serie de dezavantaje (scăderea cifrei de afaceri, diminuarea lichidităţilor, mărirea termenelor de plată), care cu greu mai reuşesc să facă faţă presiunilor din partea creditorilor. Considerăm că prelungirea acestei instabilităţi va conduce, inevitabil, la creşterea numărului de insolvenţe. Am remarcat o creştere a vulnerabilităţii companiilor în faţa neîncasării la timp a creanţelor. Efectul de domino pe lanţul de furnizare afectează până la 10 companii în cazul incapacităţii de plată a unui partener de afaceri, astfel că efectele pot fi devastatoare".
În luna ianuarie, din aproximativ un milion de firme active în ţara noastră, peste 2000 au intrat in insolvenţă, în creştere cu aproape 10% faţă de decembrie 2009.
Numărul societăţilor care nu au mai dispus, în 2009, de fonduri pentru plata datoriilor, a fost de 18.421, cu 25% mai mare decât anul anterior, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Coface România a înregistrat un număr de aproximativ 30 de cazuri de insolvenţă până la mijlocul lui februarie.
Mare parte din aceste cazuri sunt solicitări voluntare de intrare în insolvenţă, adresate de firme instanţelor de judecată, "ceea ce arată o situaţie financiară extrem de dificilă şi o presiune majoră din partea creditorilor", a precizat Anca Catrina, care cosideră că, în acest an, numărul insolvenţelor va continua să crească mai ales în prima jumătate a anului, urmând ca la sfârşitul lui 2010 să se înregistreze cu 30% mai multe cazuri decât la finalul anului 2009.
Reprezentantul Coface ne-a mai declarat că procedura insolvenţei funcţionează ca măsură de constrângere pentru plata datoriilor doar în situaţia în care compania debitoare dispune de resurse financiare, însă întârzie nejustificat plata către furnizori şi creditori.
Domnia sa a afirmat: "În majoritatea cazurilor, deschiderea insolvenţei înseamnă o pierdere sigură, deoarece, din reorganizare sau lichidare, sumele recuperate sunt aproape de zero. Rezultate importante s-au obţinut pe cale amiabilă, prin mediere şi discuţii cu creditorii, deoarece în foarte puţine cazuri calea juridică aduce rezultate notabile".
Reprezentanţii Coface România estimează că, în acest an, numărul cazurilor de colectare a debitelor la nivelul pieţei collection (n.r. debite recuperate de firmele specializate, nu de bănci) va creşte cu cel puţin cu 25% comparativ cu 2009. Anul trecut, suma recuperată de firmele specializare depăşeşte 160 de milioane de euro.
• Coface : Politicile bugetare cu tendinţe populiste au pus presiune pe cheltuielile publice, toate acestea alimentând inflaţia şi adâncirea deficitului bugetar
Introducerea impozitului minim în primăvara anului 2009 a determinat creşterea dramatică a numărului de companii care şi-au suspendat activitatea pe tot parcursul anului trecut. Acest factor, coroborat cu scăderea exporturilor şi a consumului intern, a sporit nesiguranţa companiilor, astfel că cele mai multe dintre acestea, care înregistrau cifre de afaceri mici, au preferat să-şi închidă activitatea, este de părere Anca Catrina.
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în ianuarie a crescut la 6.000, de 4 ori mai mult faţă de ianuarie 2009, când s-au înregistrat 1.358 de cazuri, arată datele ONRC. Reprezentantul Coface a explicat: "Prevederea care a intrat în vigoare la începutul anului trecut, cu privire la plata anticipată a impozitului pe profit, în funcţie de performanţele înregistrate în anul anterior poate determina o astfel de situaţie".
Reprezentanţii Coface România consideră că revigorarea economiei trebuie să se facă prin crearea unei infrastructuri viabile, prin stabilizarea şi coerenţa cadrului fiscal, prin spijinirea şi impulsionarea industriei şi a producţiei autohtone, prin stimularea consumului şi asigurarea accesului mai facil la fondurile structurale. Aceştia au afirmat: "Politicile anticriză aşteptate din partea guvernului s-au rezumat la soluţii empirice de diminuare a cheltuielilor bugetare, iar programele de investiţii, care ar fi putut să spijine şi să îmbunătăţească mediul autohton de afaceri, au fost sacrificate."
Anca Catrina a mai adăugat: "Fiscalitatea crescută este rezultatul direct al acestor politici. Creşterea fiscalităţii nu va produce în mod necesar şi o creştere a veniturilor bugetare, pentru că s-ar răsfrânge în preţul produselor şi al serviciilor, şi implicit, asupra consumatorilor cu o putere de cumpărare din ce în ce mai scăzută. În aceste condiţii, consumul s-ar contracta şi mai mult, iar revigorarea companiilor va fi întârziată".