Compania Carbon Dynamics şi Casa de Bijuterii MICRI au prezentat, aseară, în cadrul evenimentului "Diamantul de laborator - Un vis devenit realitate", desfăşurat la Muzeul Naţional de Geologie (MNG), primul diamant de înaltă calitate crescut în primul şi singurul laborator din România pentru industria de bijuterii. Carbon Dynamics a donat către MNG un diamant de 1.14 ct crescut în laborator, care va fi expus pentru prima dată mâine, 14 mai, când va avea loc Noaptea Muzeelor, şi care va deveni un exponat permanent al muzeului.
Dezvoltarea atât de avansată a tehnologiei zilelor noastre a făcut posibilă creşterea diamantelor de înaltă calitate, care a devenit o reuşită a laboratoarelor prezentului. Din punct de vedere fizic şi al respectării calităţilor 5C (Carat, Clarity, Colour, Cut, Certificate), acestea sunt identice cu cele care se găsesc în adâncurile pământului, la sute de kilometri adâncime, şi păstrează unicitatea specifică lor, reamintind că nu există două diamante de laborator la fel, a spus Alessandro Amato, co-fondator al Carbon Dynamics.
Carbon Dynamics este prima şi singura companie din România, şi printre puţinele din lume, capabilă să crească diamante de laborator, folosind procedeul CVD (chemical vapor deposition). Energia folosită provine din surse regenerabile, având o amprentă de carbon extrem de redusă. Diamantele sale sunt şlefuite manual de meşteri din Anvers.
"Inspiraţi de scrierile lui H.G. Wells, pasionaţi de strălucirea celor mai preţioase pietre din istoria omenirii, am căutat să dezvoltăm şi să rafinăm tehnicile de producţie în căutarea diamantului perfect", a declarat Alessandro Amato, care ne-a prezentat procesul prin care se obţin aceste diamante, relatând, pe scurt, povestea lor.
Casa de Bijuterii MICRI, colaborator principal al Carbon Dynamics, oferă acum clienţilor săi posibilitatea de a alege bijuterii cu diamantele de laborator create de Carbon Dynamics şi realizând bijuterii unicat. "Diamantele au fascinat încă din cele mai vechi timpuri. Au fost simbol al bogăţiei, mod de afirmare al unui statut social superior şi, prin raritatea lor, un obiect al dorinţelor şi al orgoliilor. Regi şi regine, de-a lungul istoriei, şi-au măsurat statura istorică prin pietrele preţioase care le-au decorat bijuteriile coroanei. În modernism, diamantul a rămas acelaşi simbol de statut, care atrage priviri şi care provoacă deopotrivă admiraţie şi invidie", a spus fondatorul Casei de Bijuterii MICRI, Cristian Ioniţă.
Prezentă la eveniment, cunoscuta actriţă Monica Davidescu a spus: "O bijuterie înseamnă poveste, emoţie, mesaj. Iubesc tradiţia, inovatia, unicitatea, istoria şi munca în familie. Şi toate acestea reprezintă de fapt Casa de Bijuterii MICRI".
Industria diamantelor valorează circa 100 de miliarde de dolari pe an, peste o treime din PIB-ul României, a evidenţiat Alessandro Amato, precizând că diamantele de laborator reprezintă aproximativ 7% din piaţă, aşteptările pentru următorii câţiva ani fiind ca acest segment să ajungă la circa 25% din sector.