Colaborarea dintre PSD şi UDMR poate continua şi după alegerile generale din această toamnă

Ziarul BURSA #Politică / 25 august 2004

UDMR va avea propriul candidat la alegerile prezidenţiale

Uniunea Democrată Maghiară din România se va prezenta cu propriul candidat pentru alegerile prezidenţiale din toamna acestui an, a declarat ieri liderul UDMR, Marko Bela, la finalul întîlnirii pe care a avut-o cu preşedintele Partidului Social Democrat, Adrian Năstase.

Marko Bela a precizat că, în cadrul Consiliului Operativ al UDMR care se va reuni astăzi, se va face o propunere în acest sens. El a afirmat că din consultările pe care le-a avut, majoritatea membrilor UDMR susţin această idee. O decizie finală va fi luată săptămîna viitoare, pe 4 septembrie, la reuniunea Consiliului Reprezentanţilor Unionali care va avea loc la Tîrgu Mureş. Marko Bela a precizat că nu a discutat cu Adrian Năstase despre o eventuală susţinere a candidatului PSD pentru turul II al alegerilor prezidenţiale, întrucît speră ca propriul candidat să treacă de primul tur. "Negocierile pentru un eventual sprijin, dacă nu vom reuşi să intrăm în turul II, le vom face după primul tur de scrutin", a conchis preşedintele UDMR.

Colaborarea dintre Partidul Social Democrat (PSD) şi Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) poate continua şi după alegerile generale din această toamnă, au declarat ieri preşedinţii celor două partide, Adrian Năstase şi Marko Bela, la finalul discuţiilor care au avut loc la Casa Dante. Cei doi lideri au arătat că Protocolul de colaborare care a funcţionat în ultimii patru ani a avut rezultate benefice pentru România, asigurînd stabilitatea politică ce a condus la integrarea în NATO şi la buna derulare a negocierilor cu Uniunea Europeană. "După alegeri, la nivelul PSD există disponibilitatea de a continua o colaborare utilă pentru partid, dar în primul rînd benefică pentru România. În funcţie de rezultatul votului, suntem dispuşi să avem o colaborare în continuare cu UDMR", a spus Adrian Năstase, în vreme ce Marko Bela a arătat că, din punctul de vedere al minoritarilor maghiari, "colaborarea cu PSD a fost bună, a adus rezultate pozitive şi poate continua fără probleme şi după alegeri".

Adrian Năstase s-a pronunţat pentru stabilirea unui "gentlemen agreement" privind campania electorală pentru alegerile generale, arătînd că este firesc ca PSD şi UDMR să nu se atace şi să se sprijine reciproc în discursul electoral. O opinie similară a fost exprimată şi de Marko Bela, care a spus că protocolul semnat şi colaborarea dintre cele două partide impun o anumită atitudine în campania electorală şi un pact de neagresiune convenit la nivel informal.

Marko Bela a precizat însă că UDMR "poate concepe" o colaborare şi cu celelalte partide politice, însă după clarificarea opiniilor acestora legate de problema minorităţilor. El s-a referit la faptul că reprezentanţii opoziţiei nu au sprijinit întotdeauna UDMR în demersurile privind crearea cadrului juridic adecvat pentru minorităţi. Preşedintele UDMR a exclus orice cooperare cu PRM, partid care reprezintă, în opinia sa, anumite idei ultra-naţionaliste. "Alianţele post electorale se vor face la o dată post electorală", a menţionat Marko Bela.

Preşedintele UDMR a precizat că în următorii ani trebuie modificat cadrul legislativ astfel încît minoritatea maghiară să aibă mai multe posibilităţi de a organiza, conduce şi supraveghea reţeaua instituţiilor din domeniile învăţămîntului şi culturii. În opinia sa, procesul de descentralizare trebuie continuat în domeniile învăţămîntului, culturii, sănătăţii, problemelor sociale, dezvoltării economice şi ordinii publice, măsuri prin care se va ajunge la o apropiere de autonomia legislativă solicitată de comunitatea maghiară. "Cred că vom reuşi să ajungem la un consens", a afirmat Marko Bela, precizînd însă că vor exista probleme în care cele două formaţiuni politice nu vor cădea de acord. Adrian Năstase a arătat că pe viitor trebuie creat cadrul care să permită cetăţenilor României, indiferent de etnie, să se bucure de drepturile cetăţeneşti şi individuale specifice Uniunii Europene. "Poate, uneori, denumim altfel acelaşi tip de evoluţie", a adăugat liderul PSD, menţionînd că în România vor trebui să aibă loc dezbaterile necesare asupra regiunilor, pornind de la experienţa altor state europene.

În ceea ce priveşte Protocolul de colaborare dintre PSD şi UDMR, ambele formaţiuni s-au declarat mulţumite de colaborare şi de felul în care s-au respectat obligaţiile asumate. Un aspect specific ridicat de Marko Bela a vizat aprobarea Legii Cooperaţiei, Adrian Năstase exprimîndu-şi speranţa că actul normativ va fi promovat în actuala sesiune parlamentară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb