Colaborarea dintre Partidul Social Democrat (PSD) şi Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) poate continua şi după alegerile generale din această toamnă, au declarat ieri preşedinţii celor două partide, Adrian Năstase şi Marko Bela, la finalul discuţiilor care au avut loc la Casa Dante. Cei doi lideri au arătat că Protocolul de colaborare care a funcţionat în ultimii patru ani a avut rezultate benefice pentru România, asigurînd stabilitatea politică ce a condus la integrarea în NATO şi la buna derulare a negocierilor cu Uniunea Europeană. "După alegeri, la nivelul PSD există disponibilitatea de a continua o colaborare utilă pentru partid, dar în primul rînd benefică pentru România. În funcţie de rezultatul votului, suntem dispuşi să avem o colaborare în continuare cu UDMR", a spus Adrian Năstase, în vreme ce Marko Bela a arătat că, din punctul de vedere al minoritarilor maghiari, "colaborarea cu PSD a fost bună, a adus rezultate pozitive şi poate continua fără probleme şi după alegeri".
Adrian Năstase s-a pronunţat pentru stabilirea unui "gentlemen agreement" privind campania electorală pentru alegerile generale, arătînd că este firesc ca PSD şi UDMR să nu se atace şi să se sprijine reciproc în discursul electoral. O opinie similară a fost exprimată şi de Marko Bela, care a spus că protocolul semnat şi colaborarea dintre cele două partide impun o anumită atitudine în campania electorală şi un pact de neagresiune convenit la nivel informal.
Marko Bela a precizat însă că UDMR "poate concepe" o colaborare şi cu celelalte partide politice, însă după clarificarea opiniilor acestora legate de problema minorităţilor. El s-a referit la faptul că reprezentanţii opoziţiei nu au sprijinit întotdeauna UDMR în demersurile privind crearea cadrului juridic adecvat pentru minorităţi. Preşedintele UDMR a exclus orice cooperare cu PRM, partid care reprezintă, în opinia sa, anumite idei ultra-naţionaliste. "Alianţele post electorale se vor face la o dată post electorală", a menţionat Marko Bela.
Preşedintele UDMR a precizat că în următorii ani trebuie modificat cadrul legislativ astfel încît minoritatea maghiară să aibă mai multe posibilităţi de a organiza, conduce şi supraveghea reţeaua instituţiilor din domeniile învăţămîntului şi culturii. În opinia sa, procesul de descentralizare trebuie continuat în domeniile învăţămîntului, culturii, sănătăţii, problemelor sociale, dezvoltării economice şi ordinii publice, măsuri prin care se va ajunge la o apropiere de autonomia legislativă solicitată de comunitatea maghiară. "Cred că vom reuşi să ajungem la un consens", a afirmat Marko Bela, precizînd însă că vor exista probleme în care cele două formaţiuni politice nu vor cădea de acord. Adrian Năstase a arătat că pe viitor trebuie creat cadrul care să permită cetăţenilor României, indiferent de etnie, să se bucure de drepturile cetăţeneşti şi individuale specifice Uniunii Europene. "Poate, uneori, denumim altfel acelaşi tip de evoluţie", a adăugat liderul PSD, menţionînd că în România vor trebui să aibă loc dezbaterile necesare asupra regiunilor, pornind de la experienţa altor state europene.
În ceea ce priveşte Protocolul de colaborare dintre PSD şi UDMR, ambele formaţiuni s-au declarat mulţumite de colaborare şi de felul în care s-au respectat obligaţiile asumate. Un aspect specific ridicat de Marko Bela a vizat aprobarea Legii Cooperaţiei, Adrian Năstase exprimîndu-şi speranţa că actul normativ va fi promovat în actuala sesiune parlamentară.