Tranzacţiile imobiliare pe zonele de clădiri de birouri, spaţii logistice şi piaţa de investiţii din Bucureşti vor depăşi 800 de milioane de euro pentru întreg anul 2015, se arată într-un studiu al companiei de consultanţă imobiliară Colliers International.
Tranzacţiile imobiliare pe zonele de clădiri de birouri, spaţii logistice şi piaţa de investiţii din Bucureşti vor depăşi 800 de milioane de euro pentru întreg anul 2015, se arată într-un studiu al companiei de consultanţă imobiliară Colliers International.
Serviciile de outsourcing sunt în continuare cel mai puternic pilon al sectorului de birouri, întrucât România devine tot mai vizibilă pentru companii mari de tip BPO, SSC şi IT, interesate atât de Bucureşti, dar şi de oraşele secundare.
În prezent, peste 60.000 de persoane sunt angajate în activităţi de outsourcing, şi se aşteaptă o creştere de până la 150.000 angajaţi în acest sector, în următorii cinci ani, potrivit sursei citate.
Cea mai dinamică zonă pentru spaţiile de birouri rămâne Floreasca - Barbu Văcărescu, aceasta putând atinge un stoc total de jumătate de million de metri pătraţi (mp) până în 2020.
Stocul modern de clădiri din zonă a generat cea mai mare parte a cererii, aproximativ 215.000 mp fiind închiriaţi în ultimii cinci ani. Zona va continua să fie un pol de atracţie în următorii ani, având în vedere că peste 155.000 mp de spaţii de birouri urmează a fi construiţi până la finalul anului 2020.
Andreea Păun, Associate Director în cadrul departamentului de Birouri al Colliers International, a declarat: "În ultimii ani, România a devenit o destinaţie atractivă pentru industria de outsoucing. Mai important este că România nu mai este văzută doar ca o destinaţie ce oferă costuri competitive, ci un generator de valoare adăugată, o sursă importantă de forţă de muncă calificată. La fel ca în anii precedenţi, şi în 2015, industria serviciilor de business a determinat cea mai mare parte a cererii pentru birouri. Ne aşteptăm la o consolidare a acestui trend în anii următori, şi doar zona Floreasca - Barbu Văcărescu ar putea genera o cerere potenţială de până la 300.000 mp în următorii cinci ani".
Bucureştiul se numără printre capitalele din Europa Centrală şi de Est care oferă cele mai mari randamente - 7,5% pentru sectorul de birouri, un nivel similar pentru retail şi aproximativ 9% pentru industrial.
Până la acest moment, Colliers a intermediat tranzacţii finalizate în valoare de peste 350 milioane euro, se arată într-un comunicat de presă.
În ceea ce priveşte zona de spaţii logistice, acestea au un grad de neocupare de 8%, iar până la finalul anului 2016, stocul va creşte cu 100.000 de metri pătraţi. Valoarea chiriilor pentru noile spaţii oscilează între 3,5 şi 4,15 euro/mp.
De asemenea, având în vedere creşterea estimată a consumului, Bucureştiul ar putea susţine o suplimentare cu peste 100.000 mp a spaţiilor de retail (non-food), astfel că în următorii ani, Capitala ar putea suporta un stoc total de spaţii retail de peste 900.000 mp.